Keskustelut Metsänhoito Erikoinen ”ensiharvennus´´

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Erikoinen ”ensiharvennus´´

  Tuota perintönä tullutta metsää on tullut metsäsuunnitelman kanssa kierreltyä ja tehty kiireellisimpiä hoitotöitä. Oikeastaan kaikki vapaa-aika maanviljelystä on tullut tänä syksynä käytettyä tuohon.

  Tämä ensiharvennus oli kiireellisin. Kyseessä oli joskus 70-luvulla tuoreelle kankaalle, entiselle laidunmaalle perustettu männikkö, jonka taimikonhoito oli täysin laiminlyöty. Oli muuten tihein metsä, mitä oon ikinä nähnyt. Keski rk läpimitaltaan 10 cm mäntyä oli 3000/ha, oli 20% latvuksia ja lumituhoja. Kuviosta oli vielä lisäksi koivu ottanut vallan. Seassa oli reilusti tukkikokoista koivua. Koivuista puolet meni tukeiksi. Lisäksi vielä runsas aluskasvos kuusella.

  Harvennuksesta jäljelle jäi karmean näköinen kuusi-mänty-koivu sekoitus. En tiedä miten se siitä lähtee. Tuli vaan mieleen, että olisiko pitänyt vetää aukoksi, huonotuottoisena?

  Melkoinen viidakko! Onko näitä paljonkin Suomessa?

 • Iron Man

  Kyllähän niitä löytyy aikas paljon.
  Jos mahdollista laita kuva lukijoiden kuviin.

  Itäsuomen Antti

  Siis noita tiheiköitä. Eihän siitä laatumetsikköä saa ennenkuin kaikki on pois raivattu, mutta en usko että sitä kannattaa vajaatuottoisena lähteä pois hakkaamaan. Omana elinaikanas siitä ei silloin tule kuin pelkkiä kuluja.

  Minä kasvattasin sitä niin jotta tyveltä sais pikkutukin jos vaan niissä riuuissa pituutta riittää ja sitten laittasin puuston sileäksi ja aloittasin alusta.

  Tietenkään tuo ei ole ainoa vaihtoehto riippuen siitä mitä metsältään odottaa ja siitä, kuinka paljon omaa vaivaa on siihen valmis uhraamaan

  lastunraapija

  Kasvupaikka ratkaisevana? Jos maaperä on liian rehevää männylle, niin ei kai siitä hyvää seuraa. Silloin riittävän tiheä kuusialikasvos on arvossaan ja männyt menisivät virheinvestointina pääosin energiapuuksi. Jos taas maaperä kelpaa männylle, niin asteittaisella mäntyjen harvennuksella parin vuoden välein voisi ratketa, mitkä männyt lopulta selviävät ehjinä valtapuiksi. Kuusia olisi silloin pakko myös vähentää. Huono kohde millekään konetyölle.

  tamperelainen

  Ensimmäiseksi kattelisin tuleeko tuollaiseen riu`ukkoon kuinka paljon lumituhoja.

  raivuri

  Laittasin kuvaa muuten, mutta kun ei ole. Koivutukit huokutteli sen verran nopeasti koneet mettään. Hyvä niin, ilman niitä olisi saattanut mennä tuotto jopa miinukselle. Ja jäljestäkään ei kuvaa ole enkä lähde ottamaan aivan lähipäivinä, koska matkaa 130 km.

  hanhi

  Tuollaisia tiheikköjä Suomessa riittää niin että itkettää.

  Tuollainen kohde näyttää hakkuun jälkeen monesti todella kauhealta, mutta älä hätäile.
  5 vuoden päästä kuvio alkaa jo näyttää mahdollisesti ihan hyvältä.

  Hakkuussa lahmaantuneet ja katkenneet puut kannattaa tietysti raivata alueelta heti pois.

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)