Keskustelut Metsänhoito EU salli glyfosaatin käytön

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 83)
  • EU salli glyfosaatin käytön

    Glyfosaattia saa kaupoista EU-alueella ainakin vielä viiden vuoden ajan.
    Jahkailu tunnetun rikkamyrkyn glyfosaatin hyväksynnästä päättyy. EU-maiden määräenemmistö hyväksyi aineen luvan jatkamisen viidellä vuodella tänään Brysselissä valituskomiteassa. Päätöstä puolsi 18 maata Suomi mukaan lukien.

    Komissio esitti glyfosaatin luvan jatkamista jo alkuvuodesta 2016. Päätöksenteko kesti poikkeuksellisen pitkään, koska tutkimustulokset aineen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia.

    Euroopan elintarviketurvallisuusviraston arvioinnin mukaan aine ei todennäköisesti aiheuta ihmisillä syöpää, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Viimeisimpänä arvionsa antanut EU:n kemikaalivirasto päätyi elintarviketurvallisuusviraston kannalle.

    Glyfosaattia käytetään muun muassa maatalousyhtiö Monsanton Roundup-tuotteissa. Aineen lupa olisi umpeutunut joulukuun puolivälissä.

    Normaalisti jatkolupa olisi 15 vuotta, mutta maiden empiessä komissio tiputti jatkoehdotuksensa ensin kymmeneen ja sen jälkeen viiteen vuoteen. Suomi on ollut valmis antamaan jatkoa kuten muut Pohjoismaat ja Baltiakin.

    Lobbaus rikkamyrkyn puolesta ja sitä vastaan on käynyt kuumana. Monsanto ja maanviljelijät ovat puhuneet luvan jatkon puolesta, kun taas ympäristöjärjestöt ovat pitäneet sitä vastuuttomana.

    Glyfosaatti on niin Suomen kuin koko maailmankin yleisin rikkakasvien torjunta-aine, ja sitä on käytetty vuosikymmeniä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta.
    STT

  • Rane2

    Glyfosaattihan ei myrkkynä ole kovin vaarallinen.Muutama esimerkki LD50-arvon(50% koe-eläimistä kuolee)mukaan.Pienempi arvo on myrkyllisempi.Näitä siis ihmiset käyttävät sisäisesti,paitsi glyfosaattia.

    -Etanoli         7060 mg/kg

    -Glyfosaatti  5000 mg/kg

    -Aspiriini        200 mg/kg

    -Kofeiini         192  mg/kg

    -Nikotiini        50  mg/kg

    -Botox           0,000001 mg/kg

    jees h-valta

    Kyllä ainakin nikotiini tappaa, hitaasti mutta varmasti. Tosiaan näissähän vaikuttavin tekijä on altistumisen kesto. Ja siksi mainitsin nikotiinin koska ihminen kuolee ennenaikaisesti jos ikänsä vetää sitä elimistöönsä. Mutta kuten numeroista näkee glyfo on todella hirmuisesti lievempi mutta kas kummaa, saatamme saada sitä jo äidinmaidossa ja jatkoa koko ikämme niin muiden kaltaistensa myrkkyjen kanssa myös kupsahdamme ennenaikaisesti vaikka vaikute onkin tällä nimenomaisella lievä. Emme vain saisi lisätä ympäristöömme ulkoisia myrkkyjä minkäänlaisissa pitoisuuksissa. Kaikenhuipuksi vain turhamaista laiskuuttamme.

    Gla Gla

    Kyse on kannattavuudesta, ei laiskuudesta. Et sinäkään vain käsisahalla ja raivausveitsellä töitä tee, käytät moottorisahaa/raivuria, jossa 2t-bensakone päästää mitä ihmeellisempiä yhdisteitä ilmakehään ja maaperään. Nyt sanot, että määrät on pieniä. Totta, sama pätee glyfosaatin käyttöön metsätaloudessa eli aivan joutavaa hiusten halkomista ja huomion kestkittämistä epäolennaisiin asioihin on tämän aiheen käsittely.

     

    jees h-valta

    Alan heti käyttää akkusahaa kunhan tehot piisaa päivän työstöön. Saatan jo ennenkin sitä alkaa osittain siirtymään niihin mutta toistaiseksi on pakko käyttää polttomoottoria apuna. isot alat vaatii tehoa. Jos olisin pois päivätyöstä tehojen suhteen ei olisi väliä. Nyt on. en todella pidä pakokaasusta metsässä ja metelistä vaan kernaasti nauttisin luonnon hiljaisuudesta tehdessäni. Mutta aivan vielä se ei ole mahdollista. Ei se kaukana ole. Glyfoa metsään kannettuna en pidä luonnonystävän touhuna. Olkoon hiustenhalkomista tahi ei. Kuten mainitsin se on muiden myrkkyjen lisä siellä metsässä ja yhdisteiden kokonaiskuormaa on turha laiskuuttaan lisätä. Taloudellisuusajattelulla tuossa kohtaa ei ole mitään tekemistä. Päinvastoin turha kuluerä.

    Metsuri motokuski

    Mites tuo metsä nyt on niin herkkä glyfon käytölle ? Jos siellä glyfoa käytetään kerran puusukupolven aikana niin eihän se ole mitään verrattuna peltoon jonka tuotetta syömme päivittäin. Peltoon glyfoa ajetaan muutaman vuoden välein jotkut useamminkin. Siitä huolimatta syömme pellon tuotteita tai käytämme siellä tuotettua rehua eläinten ravintona.

    Olisin enemmänkin huolissani peltoon työnnettävästä glyfosta josta se EU:kin kinastelee.

    MJO

    Alan heti käyttää akkusahaa kunhan tehot piisaa päivän työstöön. 

    Niin minäkin korvaan Glyfon. Kun teholtaan ja hinnaltaan vastaava kehitetään.

    Gla Gla

    Jees: ”Saatan jo ennenkin sitä alkaa osittain siirtymään niihin mutta toistaiseksi on pakko käyttää polttomoottoria apuna. isot alat vaatii tehoa.”

    Mikä pakko se sinun kohdallasi on? Raivausveitsellä saa perattua isojakin aloja, ei tule edes sitä ääntä, mikä ketjusahan terästä tulee. Laiskuuttasiko mielummin läträät bensan kanssa, vaikka hiljaisuudesta haaveilet?

    Hirvituhon kokenut uusintaviljelty taimikko 2-metrisessä heinässä ja vatussa vaatii tehoa ja sitä löytyy glyfosaatista. Jaan kyllä huolen ympäristöongelmista, mutta kun riistapolitiikka  haittaa jo nyt pahasti kestävän metsätalouden harjoittamista, lisää kuormaa ei metsätaloudenharjoittajan niskaan saa kaataa naurettavilla kielloilla.

    jees h-valta

    Laiskuuttako tosiaan jos Raiva ei aivan ennakkoraivaukselle toimi. Aika poika saa olla kun lähes kuitua alkaa väännellä raivausveitsellä nurin. Taimikoissa kyllä oiva ja soiva peli mutta ei aivan ennakkoraivuulle. Olisit tällännyt sen koivikkosi aidan suojaan kuten kehotin niin olisit säästynyt siltä uusintaviljelyltä ja kuusen kituuttamiselta ja juurikäävän jatkumolta. Mutta kun se oli NIIN työläs!

    Gla Gla

    Pelkkiä ennakkoraivauksiako teet? Ranteenvahvuinen puu katkeaa nätisti raivalla. Jos ennakkoraivauksessa isompaa pitää tehdä, on jotain jäänyt, kenties laiskuuttaan, jo aiemmin tekemättä.

    Mutta turha tätä jankkausta on jatkaa. Olet vain päättänyt,että glyfosaatti on huono juttu, vaikka kaikki glyfosaatin vastaiset perustelusi pätee myös omassa toiminnassasi, johon ei kuulu glyfosaatti. Aivan kuten ennen autonvaihtoasi oli asiat auton päästöjen suhteen. Touaregin yli 10 l/100 km keskikulutus oli yhdentekevä juttu, nyt pitää päästä 6 litraan, muuten on yhteiskunnan vihollinen. Mikään logiikka ei kuitenkaan mielipiteeseesi vaikuta, asiat vain on kuten on ja se riippuu pääosin tuulen suunnasta, kuun asennosta tai muista vastaavista seikoista.

     

    MJO

    Jessen oma valinta on se oikea ja ainoa vaihtoehto.

    Jos jesse ei käytä, niin sitä ei saisi käyttää kukaan muukaan.

    Jos jessen auto on pienellä pensakoneella, niin se pitää olla muillakin. Paitsi metsäkäytössä koneen pitää olla mahdollisimman suuri.

    Huskut ja tilhit ovat rahan hukkaamista. Tosimies raivaa oleomacilla.

    jne jne…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 83)