Keskustelut Harrastukset EU:sta liittovaltio?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • EU:sta liittovaltio?

    Merkitty: 

    Politiikkaa vähänn laajemmasta näkökulmasta. Anna-Stina Kauhanen HS esseessä otsikolla:

    Merkel kumosi kolpakon müncheniläisessä olut­teltassa ja käski eurooppalaisten ryhdistäytyä – sen jälkeen EU rypi kriisissä mutta tajusi jotain tärkeää itsestään

    ”Schulz julisti haluavansa EU:sta liittovaltion vuoteen 2025 mennessä.”

    ”Olisiko EU:n muodonmuutoksen tuloksena se, että tulevaisuuden EU on nopeasti reagoiva vakautta ja turvallisuutta ylläpitävä voimakoneisto? Se ei olisi huonoin vaihtoehto.”

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005507727.html

    Haluttavuus ja kannatus riippuu kovasti liittovaltion muodosta, mutta Pohjois-Amerikassa sovellettu malli voisi olla harkinnan arvoinen: osavaltioilla on laaja itsehallinto, mutta valuutta, rahapolitiikka, ulkopolitiikka ja puolustuspolitiikka ovat yhteiset. Tällainen EU voisi olla uskottava keskustelukumppani suurvalloille (USA, Venäjä, Kiina, Intia).

  • jees h-valta

    Eiköhän ole parempi pysyä ulkona tuollaisista virityksistä. Pohjoinen pieni maa pysyy parhaiten ulkona suurvaltojen kalisteluissa. Fixit olisi paras tae pysyä uskottavana valtiona.

    Tolopainen

    Euroopasta ei tule koskaan liittovaltiota. Nykyiset kansallisvaltiotkin tulevat hajoamaan. Eurooppa sirpaloituu ja on tuhoon tuomittu. Vain yhtenäinen Eurooppa voi taata pienten kansojen olemassaolon eikä sellaista ole näköpiirissä. Venäjän uudelleen laajentuminen on jo alkanut, vain yhtenäinen Eurooppa voi säilyttää ulkorajansa.

     

    Rane2

    Nykyisistä erilaisista ja eripuraisista EU valtioista ei saa koottua liittovaltiota.Muistaakseni Schulzkin mainitsi että vastaanhangoittelijat tulee heittää ulos EU:sta.Projekti olisi niin mullistava ja sekasortoinen ettei kukaan oikeasti halua sitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mullistava kyllä ja todella vaikea, mutta jos turvallisuustilanne heikkenee, voi alkaa tuntua houkuttelevalta. Paljon riippuu Naton kehityksestä.

    Tolopainen

    Eu:n aikana Eurooppa ei ole mennyt piiruakaan yhtenäisemmäksi. Britannian lähtö oli valtava taka-askel vain järjetön kansanäänestys voi tuollaiseen johtaa. Historia on unohtunut liian nopeasti. Kun maassa leikitään vielä kunkaallisilla ja ajetaan vasentapuolta mitä tahansa saattoi odottaa.

     

    mehtäukko

    Tämä eurostoliitto on niin epäsuhtainen röykkiö kehityksiltään, mentaliteeteiltaan, arvoiltaan jne, että tasapäistäminen tulisi järjettömän kalliiksi ja mahdottomaksi muutenkin.

    Sitävastoin pohjoismaiden itsenäisten valtioiden tiivis liittoutuminen olisi jo toinen jutsku.

    Planter Planter

    ”Merkel kumosi kolpakon müncheniläisessä olut­teltassa ja käski eurooppalaisten ryhdistäytyä – sen jälkeen EU rypi kriisissä mutta tajusi jotain tärkeää itsestään.”

    Käyttiin mekin aikanaan työporukan kanssa Munheniläisessä olutteltassa kumoassa kolme oluttuopillista mieheen… laihaa lageria. Ei siitä vaan liittovaltiota syntynyt, ”kupla otsaan” ja pikainen vessareissu. Epäilen, että Merkelille käy samoin.

    Jos liittovaltio tarkoittaa yhteistä puolustus-ja ulkopolitiikkaa…niin ehkä. Jos rahoja aletaan tasamaan, niin ei ikinä välimerenmaiden kanssa sellaiseen liittovaltioon. Sinne häipyisivät äkkiä meidän eläkevarat.

    Rimpuilua toiseen suuntaan esiintyy, eroon EU:sta, itsenäistymispyrkimyksiä nykyisten valtioiden sisällä ja aitojen rakentamista.

    Visakallo Visakallo

    Tätä ei tietysti sanota ääneen, mutta valmistautuminen EU:n hajoamiseen on käynnissä. Yhdelläkään maalla kun ei ole varaa olla siihen valmistautumatta. Mm. Puolan ja Unkarin tilanne kertoo näkyvästi siitä, miten EU ampuu jo itseään päähän.

    Jean S

    Jos nyt EU:sta puhutaan yleisemmin, niin perusideahan on se, että EU on periaatteessa demokratiaan perustuva yhteisö. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sen sisällä kaikki asiat pyrkivät keskiarvoistumaan ja asiat halutaankin harmonisoida. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koko EU:n alueelle kehittyy vuosien mittaan vaikkapa esimerkiksi ranskalaistyyppinen hallinto ja saksalaistyyppinen työllisyyspolitiikka. Samalla tavalla metsät ja sudet ovat unionissa keskimäärin harvinaisia ne kannattaa suojella Suomessa. Tämän keksimiseen ei sinänsä vaadita viisasten kiveä.

    Neuvostoliitto ei ollut ikuinen eikä Kalmarin unionikaan, mutta toisaalta USA on pystynyt pystyssä jo aika pitkään, samoin esimerkiksi pikku ruhtinaskunnista aikoinaan koostuneet Italia ja Saksa. Suomen näkökulmasta näyttää selvältä, ettei EU toimi optimaalisesti tai ainakaan se ei anna Suomelle yhtä paljon hyötyjä kuin haittoja aiheutuu, mutta todennäköisesti Keski-Euroopan näkökulma on kuitenkin keskimäärin toinen – ja sen mukaan mennään. Fixitin onnistumisen kannalta olennainen kysymys ei ole se, haluavatko suomalaiset erota vaan se, miksi EU ja sen keskeisen jäsenmaat haluaisivat Suomesta eroon. Kun edes Kreikasta ei ole päästetty irti, on hankala kysymys, miten Suomesta päästettäisiin irti sovinnolla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Paavo Väyrysen mielestä EU on ollut huono hanke: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.219153

    USA:n mallissa osavaltiot ovat itsenäisiä, Kanadan mallissa vähemmän. Kannattaisi pohtia vaikka sitä, voitaisiinko EU-yhteistyötä ja sääntelyä joillakin alueilla purkaa, esim. olisiko maataloustuki palautettavissa kansalliseksi. Maatalous ei kestä jatkuvaa halpuutusta ja tämän katovuoden kaltaisia rasituksia ilman tukea.

    Sixten Korkman ennusti, että vuonna 2018 Trumpista tulee ”rampa ankka” ja Brexit peruuntuu. Uusi kansanäänestys varmaan peruisikin sen, kun britit tietäisivät tarkkaan, mitä muutoksia se tuo. Jukka Tarkka sanoi radiossa, että Nato-jäsenyyden tapaisista monimutkaisista asioista ei missään tapauksessa pitäisi järjestää kansanäänestyksiä, kun kansa ei saa asiasta tarvittavaa (osin salaista) tietoa, kuten esim. kansanedustajat saavat.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)