Keskustelut Harrastukset EU:sta liittovaltio?

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)
 • EU:sta liittovaltio?

  Merkitty: 

  Politiikkaa vähänn laajemmasta näkökulmasta. Anna-Stina Kauhanen HS esseessä otsikolla:

  Merkel kumosi kolpakon müncheniläisessä olut­teltassa ja käski eurooppalaisten ryhdistäytyä – sen jälkeen EU rypi kriisissä mutta tajusi jotain tärkeää itsestään

  ”Schulz julisti haluavansa EU:sta liittovaltion vuoteen 2025 mennessä.”

  ”Olisiko EU:n muodonmuutoksen tuloksena se, että tulevaisuuden EU on nopeasti reagoiva vakautta ja turvallisuutta ylläpitävä voimakoneisto? Se ei olisi huonoin vaihtoehto.”

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005507727.html

  Haluttavuus ja kannatus riippuu kovasti liittovaltion muodosta, mutta Pohjois-Amerikassa sovellettu malli voisi olla harkinnan arvoinen: osavaltioilla on laaja itsehallinto, mutta valuutta, rahapolitiikka, ulkopolitiikka ja puolustuspolitiikka ovat yhteiset. Tällainen EU voisi olla uskottava keskustelukumppani suurvalloille (USA, Venäjä, Kiina, Intia).

 • Metsuri motokuski

  Niin noissa puolustusliitoissakin on monta astetta ja tapaa toimia. Tuskin mikään EU:n yhteinen armeija ole tulossa vaan kyseessä on enemmänkin puolustushankintoihin liittyvät toimet. Suomikin oli mukana EU:n yhteisissä valvontajoukoissa ja kerran se taisi jopa kokoontua. Olisikohan ollut johonkin Afrikan maahan suojaamaan äänestystä. Muutoin se valmiusporukka onkin ollut turhanpanttina. Josko tuota enää edes on. Siinä sen huomaa hyvin kuinka haluttomia muutkin maat ovat perustamaan yhteisiä EU joukkoja. Joten yleiselleasevelvollisuudelle suomessa on tilausta jatkossakin.

  Tolopainen

  Minusta Suomen pitäisi liittyä Norjaan tai jos suostuisivat ottamaan edes Lapin läänin elätettäväkseen, sekin olisi iso helpotus taloudelleluemme.

  Metsuri motokuski

  No joo. Eipä tässä ole kovinkaan pitkäaika kun Suomen väestö piti siirtää Alaskaan ja maat venäjään. Sillai isot pojat asiaa pohtivat. Mutta eipähän olisi paljon tarvittu kemerasta eikä hirvituhoista keskustella.

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)