Keskustelut Metsänhoito Fiskars nostokoukku (Nro 9?)

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Fiskars nostokoukku (Nro 9?)

  Merkitty: 

  Hyvää iltaa,metsien miehet!

  Tiijustelen seuraavanlaista asiaa..löytyykö keltään tai muistaako kukaan todella hyvää nostokoukkua,joka oli myynnissä joskus 80-luvun alkupuolella..muistaakseni. Koukussa oli liidunpidin ja mitta-asteikko ”selkäpuolella”. Koukku oli jyrkkä muodoltaan,mutta se tarttui puuhun todella hyvin  ja pysyi kotelossa eri tavalla kuin esim. nykyinen Fiskars WoodXpert. Olisi mukava saada vaikka valokuva koukusta,mallin mukaan voisi teettää koukun metallipajassa. Vielä parempi,jos joku voisi myydä tarpeettoman koukun. Tarpeettomia koukkuja ei tieten olekaan… 🙂

 • Metsänmies

  Mene Toriin, laita hakusanaksi Fiskars nostokoukut. Siellä on myytävänä kysymäsi nostokoukku, eikä ole kohtuuton hinta. Ainakin hyvä kuva näkyy. Itselläni oli aikoinaan pari tuollaista. Toinen katosi metsään, toisen lainasin kaverille, eikä ole vielä palauttanut. lainauksesta on reilu 30 vuotta. On hyvä koukku, tukeva kädensija ja voi käyttää pienten puiden vänkärinä.

  ilmari metsänsyrjä

  Kiitos,Metsänmies! Kävin torissa,löysin vain yhden uuden Woodxpert-koukun. 🙁 Niitä minulla on jo pari kappaletta. Minulla oli myös yksi sellainen koukku,jota varmaan tarkoitat..sekin jäi talavella mehtään ja sillä tiellä on. Sehän oli huippurauta puuta käsitellessä.

  Planter

  Ei taida olla kuitenkaan niin vanha koukku, että olisi museotavaraa, mutta klikkaamalla alla olevaa linkkiä, näkyy mielenkiintoisia malleja:

  http://www.kantapuu.fi/search.php?s_class=2&s_adv%5B0%5D=nostokoukut&s_advfrom%5B0%5D=1

  Metsänmies

  Otetaampas uudelleen. Tuo katosi torista sen jälkeen kun olin katsonut. Laita Googleen hakusanaksi fiskars nostokoukku. Laita sitten kuvahaku. Selaat kuvia alaspäin, niin sieltä löytyy tuo sama kuva.

  Jätkä

  Koukku josta on puhe, kehitettiin aikoinaan metsurien pölkkymenetelmän mittausta varten. Eli mitta-asteikko oli läpimittaluokkien tarkistusta varten. Pykälien väli oli viisi senttiä.

  Koukku sinänsä oli / on hieman kolhon tuntuinen. Vänkärin asemassa sillä ei ollut enempää virkaa kuin normaalikoukullakaan, paitsi se on hieman pidempi. Koukku sahausraossa ensisijaisesti estää sahausraon kiinnipainumisen, etu on siinä, että sahanterä ei jää nalkkiin – eikä puu kallistu niin paljon taaksepäin, eli on kevyempi työntää kumoon.

  Metsänmies

   

  Kun oppi käyttämään, oli varsin kätevä. Oli niin kuin Jätkä kertoo pölkkymittausta varten tuo asteikko. Tuosta vänkärinä käytöstä olen hieman eri mieltä Jätkän kanssa.  Tuo ”hamarapuolella” oleva mitta-asteikko tukevoitti koukkua joten kesti enemmän vääntöä, eikä vääntäessä kallistellut. Kädensija oli tukevampi kuin normaalissa koukussa, eikä kämmen kipeytytynyt kovassakaan väännössä. Koukun pituus antoi enemmän nostovoimaa. Nuorena miehenä meni aikoja, että en käyttänyt muuta vänkäriä, kuin tuota nostokoukkua.

  Jätkä

  Normaali nostokoukut, joissa oli perinteinen malli kahvassa, sopi juuri tiukkaan sahausrakoon. Kun oli käytössä kaksi koukkua, sai toisen koukun, jossa sai olla millainen kädensija tahansa, pujotettua ensimmäisen koukun kahvaan niin, että vääntövartta oli hyvinkin saman verran tai enemmän kuin tuossa ysissä.

  Jonseredin maahantuoja koitti myydä meille sellaisia nostokoukkuja, joissa oli vänkärin lappu koukun alaosaan hitsattuna. Ei ollut menestystarina, kömpelö ja rskas. Sitä kehuttiin sen painon takia hyväksi pölleihin vahingossa jääneiden oksien poikkihakkaamisessa, mutta ainakin minä ole pyrkinyt karsimaan puun kerralla oksattomaksi moottorisahalla. Tukkimetsässä on käytännössä joka puun juurella mukana vänkäri, kuitupuuhakkuulla se voi olla palstalla, mutta käyttö vain tarvittaessa.

  ilmari metsänsyrjä

  Metsänmies antoi hyvän vinkin. Syystäpä siitä laitoin Toriin ostoilmoituksen ja elähän muuta,koukkuja rupesi löytymään. 🙂 Ps. Tämän päivän nostokoukuista sanon sen,että ainakin Uittokalusto myy V-Kroken koukkua..on mielestäni paras ”peruskoukku” ilman turhia härpäkkeitä. Kahva voisi toki olla tolokkua muovia.

  –Ilimari–

  Metsänmies

  Näissä uusimmissa Fiskarssin nostokoukuissa ja sakseissa on todellakin ”turhia härpäkkeitä”. Noiden härpäkkeiden vuoksi ovat jatkuvasti kiinni risuissa ja tippuvat kotelosta. Omistan nuo sakset, mutta ajoin rälläkällä pois sen avausliipaisimen ja sen ulokkeen, jossa on se ihmeellinen jousisanka, joka lienee vänkäriä varten. Nyt toimivat ongelmitta. Ilimarilta kysyn, että tarjottiinko sinulle tuota mitta-asteikolla olevaa koukkua? Itsekin voisin ostaa sellaisen, jos jostain löytyisi.

  ilmari metsänsyrjä

  Minulla noita WoodXperttejä on kolme..kaksi koukkua ja sakset. Niin..vänkäriä varten se klipsi muka on,en oo kyllä käyttäny kyseisiä koukkuja vänkärinä. Joo..kyllä tarjottiin juurikin sitä mitta-asteikolla oleva koukkua. Soapi nähä,jotta minkälaisie tuotteita mulle tulloo… 🙂

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)