Keskustelut Metsänhoito FSC-standardin uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 546)
 • Rane

  Seuraavassa uudehko dokumentti FSC:n toiminnasta Etelä Amerikan sademetsistä aina Venäjän havumetsiin.Valitettavasti englanniksi.

  Pari yksityiskohtaa.FSC:n pääjohtaja Kim Carstensen puolustaa Venäjän avohakkuita kysymällä toimittajalta että onko tämä nähnyt miten avohakatulle alueelle kasvaa uusi metsä jossa ei ehkä ole aivan samanlaisia luontoarvoja mutta on kuitenkin arvokas paikallisille asukkaille ja ympäristölle.(muistinvarainen suomennos)

  Toinen on kun Greenpeacen edustaja seisoo venäläisen kuusitukkipinon vieressä ja selostaa miten näistä liian pienenä hakatuista puista tehdään sellua ja paperia.Ja laskee puun ikää latvatukin latvapäästä.

  Puuki

  GP vaati v:n -18 ennätyshakkuiden (78,2 milj.m³) takia Suomen hallituksen kokoontumista kriisikokoukseen hiilinielun pienentymisen takia.    Nyt ei ole kuulunut juuri mitään kommentteja hiilinieluista, kun edellisenä vuonna hakkuut väheni n. 8 milj m³ ja tänä vuonna tulee n. 10 % vähennystä lisää.  Kok.kasvun lisäys kuitenkin ollut jo vuosikymmeniä +merkkinen hiilivaraston kasvaessa jatkuvasti  hakkuista huolimatta.

  Sademetsissä näytti FSC-serti toimivan jossain paikoin  (poimintahakkuu esimerkki Perussa) mutta suurilla euca-plantaaseilla ei niinkään, kun sademetsät on muutettu puupelloiksi (alue taisi olla Brasiliassa jossa 90% sademetsistä oli tuhoutunut) ja alkuperäisasukkaat ei voi viljellä enää alikasvoksena ennen viljelemiään lajeja eikä heille ole jäänyt työtä eikä elintilaakaan.  ~ 100 000 ha kun muutetaan tehtaan raaka-aine varastoksi , siitä 2000 työpaikkaa lissää ja 15 000 alkuperäiskansasta työttömäksi (ei voi enää metsästää eikä viljellä ruokatarpeita)  ja joutuvat muuttamaan kaupunkeihin.  Niin joku tutkija videon haastattelussa kertoi . ”Sustainable forestry maintenance ” ei taida pelittää aina ihan kuin on suunniteltu.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kiitos Rane ja Puuki hyvistä esimerkeistä. Asiat eivät ole mustavalkoisia vaan harmaita. PEFC-merkitty tai jopa merkitön puutavara voikin olla ”kestävämpi” tuote kuin FSC-merkitty.

  Kuluttajaa auttaisi kovasti jos poikkeaminen ja muiden vaikutusten suhteen oltaisiin avoimia. Ympäristöraportti sisältäisi nämä.

  Tolopainen

  Mitä nyt noita omia aukoksi hakattuja alueita olen seurannut, kaikissa metsänkasvu on  huomattavsti nopeampaa kuin niissä vanhoissa kasvunsa lopettaneissa, jotka hakattiin. Heikosti on taimia vain noiden jättöpuiden ympäristössä, 20v sitten tehdyn konekylvön jälkiä ei maastossa ole enää näkyvissä. Marjoja  ja sieniä on myös runsaasti, riistakin viihtyy paremmin kuin harvassa vanhassa metsässä.

  Planter Planter

  Kahlasin suurpiirteisesti läpi tuon FSC-luonnoksen. Jo pelkästään lehtipuuosuuden yli 10% vaatimus tekee siitä täysin mahdottoman täällä lounaassa. Jos taimikon hoitaa ja jättää vaikka sen vähintään parisataa lehtipuun tainta varhaisperkauksessa/taimikon harvennuksessa, niin kaikki ne katkotaan ja riivitään. Juuri eilen tein ”sisäisen auditoinnin” taimikoissa, ei ole enää kelvollisia lehtipuun taimia, vaikka jonkin verran jätin.

  Naapurin puolelta löytyi. Seurasin aikanaan taimikon kehitystä. Istutettiin männnylle ja jätettiin hoitamatta, kunnes 12 vuoden kuluttua herättiin. Koivuviidakko oli vallannut taimikon, niin tiheä, ettei hirvi läpi päässyt syömään kaikkia, kunnostuksessa sitten  jäi niitä koivuräippiä, männyt olivat lähes hävinneet.

  FSC edellyttäisi siis jokaisen yksittäisen lehtipuun suojaamista tai taimikon hoidon laiminlyöntiä, jolloin päästään ”suorittavan portaan” lukijoiden kuviin lähettämiin monimuotoisiin kuvioihin ja runkomuotoihin.

  Toisaalta jos lehtipuita saisi säilymään vaaditun määrän, niiden osuus pitäisi säilyttää harvennuksissa päätehakkuuseen asti. Lähes satavuotiaan männikön seassa olevilla samanikäisillä koivuilla tuskin on muuta kuin energiapuun arvo?

  Metsuri motokuski

  Eikös se riitä että ne lehtipuut on hengissä. Tarviiko niiden niin hyvälaatuisia olla. Ymmärtääkseni siihen kelpaa muukin puu kuin koivu.

  Planter Planter

  Naapurin metsä saa heittämällä FSC-sertifikaatin. Laho-ja lehtipuuta on riittävästi:

  20200219 111854

  Planter Planter

  Oma ei saa sertifikaattia:

  IMG 2210

  Puuki

  Kyllä noista linnunlaulupuista jonkin sertin vois myöntää sullekin.

  Panu Panu

  10% lehtipuuosuus vaatimus on jo nykyisessä FSC-kriteeristössä. Minusta ajatus on hyvä, pyritään pois yhden puulajin metsistä. Mutta kriteerin pitäisi olla joustavampi: karuilla paikoilla lehtipuu ei menesty ja muutenkin esim kuusi-mänty sekametsä pitäisi hyväksyä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 546)