Keskustelut Puukauppa Futuurit puukauppaan

Esillä 2 vastausta, 11 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Futuurit puukauppaan

    Puukaupan hintatilastot laahaavat todellisuuden jäljessä.

    Tähän auttaisi edes jonkun johdannaisen lanseeraaminen myös puukauppaan, mikä tavallaan markkinoiden näkemyksen mukaisesti ”ennustaisi” tulevia hintoja. Futuuri voisi olla määritelty esim rekkakuormalle tukkipuuta ja rekkakuormalle kuitupuuta erikseen, mutta ympärivuotisesti käytettävän tien laidassa. Siis futuurin hinta määräytyisi kaupankäynnissä markkinapaikalla (pörssissä) ja kaupassa sovittaisiin 50 mäntytukkikuution hinta esim lokakuun 2018 loppuun em. ehdoilla.

    Kaupasta todennäköisesti suurin osa käytäisiin spekulatiivisenä, mutta näin saataisiin todellinen ”omalla rahalla” arvio tulevista hinnoista.

    Tällä hetkellä hintatilastot perustuvat neljän viikon liukuviin keskiarvoihin, mitkä julkaistaan vielä noin puoli viikkoa myöhässä. Tiedot tulevat metsäteollisuudelta. Hintoja ei varmasti suoranaisesti vääristellä, mutta lienee erittäin selvää, että teollisuus ilmoittaa hinnat itselleen edullisessa muodossa. Tämänkin lehden sivuilla on paljon käyty keskustelua kuidun hinnan piilottamisesta runkohintoihin, hinnoissa näkymättömistä eduista ja jopa kauppakirjan ulkopuolisista lisähinnoista.

    Tämän hetken markkinatilanteessa esimerkiksi pitkän keskiarvon hinnat eivät millään kuvaa tilannetta juuri tällä hetkellä.

     

  • TTL

    Nykyinen puun hintatilastointi vaikuttaa  kohtalaisen epävarmalta, kuten tälläkin palstalla on monta kertaa esitetty.

    Ehdottaisin otantamenetelmää. Ainakin nykyisen metsäteollisuuden ilmoituksen rinnalle. Vähän samalla tavalla kuin työttömyystilastot: Toinen perustuu otantaan ja toinen työnhakijoiden lukumäärään. Molemmat ovat tietysti vähän väärässä.

    Äärimmäisen karkeasti Suomessa tehdään kuukausittain (keskimäärin) vajaa kymmenentuhatta puukauppaa. Näistä siis ”arvottaisiin” esim 100 tarkempaan tarkasteluun. Asia on kansantaloudellisestikin jo niin tärkeä, että kaupan osapuolet näissä arvotuissa velvoitettaisiin ”avaamaan” kauppa tilastoijalle. Tietysti luottamuksellisesti.

    Tuossa heitossa on varmasti kehitettävää, mutta nykyinenkin tapa tuntuu vääristävän hintoja melkoisesti.

    Puuki

    Miten niitä kauppoja verrataan keskenään, kun jokaisen leimikon hinnoittelutekijät on kuitenkin erilaiset ? Eri firmojen hintalisät on jo melkolailla tiedossa mutta juuri koskaan ei etukäteen ole tiedossa yksittäisessä leimikossa käytettävä apteerausohjelma.

Esillä 2 vastausta, 11 - 12 (kaikkiaan 12)