Keskustelut Metsänhoito Haarautunut kuusi

 • Tämä aihe sisältää 8 vastausta, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Nostokoukku toimesta.
Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Haarautunut kuusi

  Kaipaisin neuvoja kuusenhoitoon. Tässä kuusessa on periaatteessa kaksi latvaa. Niistä toinen kasvaa onneksi täysin suoraan.
  Voiko tuon vinoutuneen latvan poistaa vahingoittamatta kuusta? Kasvaisiko tästä kuusesta silloin ”normaali” puu?
  Kyseessä on mökin pihassa oleva kuusi joten ei sillä niin kauheasti väliä.
  https://imgur.com/a/pDE71bB

 • Gla

  En uskalla veikata, millainen lopputulos haaran poistamisesta tulee. Tuossa onneksi vieressä kasvaa toinen kuusi, joten ottaisin haarautuneen kokonaan pois.

   

  Visakallo

  Taimikonhoitovaiheessa ei kannata kovin paljoa aikaa viettää yksittäisten haarakkaiden kuusien kanssa, jos ei sitten välttämättä sitä halua. Kasvamaan jätettäviä kuusia ei kannattaisi vioittaa, jotta puut pysyisivät terveinä. Ensiharvennuksessa voidaan sitten tällaiset yksilöt turvallisesti poistaa.

  Jätkä

  Jos tuon haarakkaan poistaa nyt, saa hieman pienempi kuusi kasvutilaa ja petraa.

  Jos haluaa haaran poistaa, mutta ei halua lahovikaa, pitää leikkaius tehdä kevättalvella silloin, kun on vielä yöpakkasia. Itiöitä ei ole liikenteessä, mutta kun päivälämpötila nouse plussalle, tulee pihka suojaamaan paljasta puuta.

  Mitä ohuempana haaran poistaa, sitä paremmin leikkaus onnistuu.

  Metsäkupsa

  Kyllä voit huoleta haaroittumisen leikata, nyt sopiva hetki tehdä homma. Pihka hoitaa, leikkaa tai sahaa vinosti, niin vesikin valuu pois. En ole lahoa havainnut, kun olen muutamia sahattuja vuosien jälkeen tutkinut. Olen 40;n vuoden aikana tuhansia poikaoksia ym. sahaillut laadun parantamiseksi . Äitienpäivän jälkeen ei havupuita suositella kaadettavaksi ilman kantokäsittelyä, sama aikataulua olen noudattanut haarojen/ latvusten leikkaus sahauksissa. 2-3 cm paksuiset turvallista, viisisenttinen jo liian paksu, lahoriski ilmeinen.

  pv

  Tällainenkin tapaus löytyy pihapiiristä, vinkkejä miten tulisi hoitaa? Vahingoittaako tuon haaran katkaiseminen isompaa kuusta?

  Jätkä

  Siihen leikkauspintaan on änkeämässä tästä eteenpäin kuusen tyvilaho, eli se pitäisi vähintään suojata samalla tavaralla kuin käsittelevät kasvatushakkuilla havupuiden kannot näistä päivistä alkaen. Kuvassahan on kaksi eri puuta, joilla on yhteinen juurakko.

  pv

  Joo nämä ovat hieman epäselviä tapauksia. Koivut tekevät samaa kun vesa alkaa kasvaa rungosta. Vesa vie hieman ilmatilaa mutta ei haitaksi.
  Onko tuo siis tuhoon tuomittu tapaus, vai voiko tuosta kasvaa kunnon kuusi lisä-”haarankin” kanssa?
  Jätän leikkaamatta tuon osan jos se vaurioittaa pääkuusta

  Nostokoukku

  Eiköhän tuo pienempi aikoinaan kuivahda isomman puristuksesessa. Ei tuosta mitään haittaa ole. Lähes kaikki Suomen tilavuudeltaan suurimmat puut ovat monihaaraisia.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)