Keskustelut Puukauppa Hakkuunvalvonta

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 96)
  • Hakkuunvalvonta

    Tällä hetkellä on vuoden parhaat korjuukelit metsässä, valon määrä on lisääntynyt, lunta ja pakkasta sopivasti, on tuloksen teon aika.

    Firmalla on halu ottaa hakkuurästejä kiinni, yrittäjä valjastaa varakalustonkin hakkaamaan ja palkkaa niille väliaikaisia kuljettajia.

    Olisiko nyt sopiva hetki tehdä metsäretki valvojan kanssa työmaalle ?

  • Jätkä

    Apli: ”-Noh pikkusen sitten kakkosharvennuksilla katkonnassa häviää, mutta sen hyväksyy…”.

    Miten kakkosharvennuksen katkonta on mennyt pieleen? On jotenkin vaikea ymmärtää…

     

    metsä-masa metsä-masa

    Taas tuli palstalle paljon tärkeitä ajatuksia- ja mielipiteitä hakkuun valvontaan, katkontaan ja ostajan valintaan, kiitos niistä.

    Leimikotkin eri puolilla Suomea vaihtelee kovasti maaston puuston ja laadun mukaan, silloin on tärkeä ymmärtää ja asettaa toiveet siitä tukkiprosentista leimikon mukaan, parhaillaan  voi päästä 90 %:n, mutta joskus 50 % :n tukkiprosentti voi olla hyvä valinta ostajasta ja hakkaavasta motosta.

    Firmojen välistä puiden vaihtoa on jatkuvasti, koska sahurinkin on saatava kuitunsa pois tienvarsilta. Sahuri ottaa sitten vastavuoroisesti tukkia  tilalle.

    Yleensä niissä tukkipituudet ei ole niitä sahurin käyttämiä erikoismittoja, vaan sahurin toimituksiin tarvitsemia mittoja. Näin sahurilla säilyy oma ostovaltti omaan tukinhankintaan.

    Ollaampa jatkossakin antamassa ” höylisti ” neuvoja niille, jotka ei vielä ole löytäneet sitä sopivaa ostajaa leimikolleen !

     

     

    Jätkä

    Käytännössä tukinhakkuussa voi huonon ammattitaidon / motiivin omaava hakkuukoneen kuljettaja tehdä kohtalaisen vahingon puunmyyjälle. Jos poistettava puusto on pienehköä, eli vaikeinta jaettavaa olevaa puolentoista tukin metsää, astuu ratkaisevaan rooliin tietenkin ostava firma ja sen käytettävissä olevat mitat.

    Käytännössä tukkirunko, jonka tukkiosuus on alle 8,6 metriä, teettää aivovoimistelua kuskille. Jos lyhin sallittu mitta on 43, niin haaveet kahdesta tukista pitää unohtaa. Käytännössä pikkutukkiin ei pitäisi tehdä yhtään jakoväliä isosta tukista.

    Jos kakkosharvennuksessa tehdään ns. yläharvennus, on lähes jokainen yhden tukin puun poisto virhe. Siksi esim laatutyvien teko ja niissä pituudet 31 – 61 olisi autuaaksi tekevä apu tukkiosuuden tarkassa talteenotossa.

    Nykyisillä mittausmenetelmillä kuitupinosta pilkistävät tukkikokoiset pölkyt olisivat valvontaiskun paikka!

     

     

    Metsuri motokuski

    Jätkä:Nykyisillä mittausmenetelmillä kuitupinosta pilkistävät tukkikokoiset pölkyt olisivat valvontaiskun paikka!

    Voihan se noinkin olla. Mutta jos lähdetään siitä että se lyhin mitta on 43 dm kun se aika usein niin on. Kun apumitat ovat hintalistalla niin alhaisessa luokassa ettei apti tarjoa niitä kuin satunnaisesti. Jos mutka on jossain 30 – 40 dm luokassa niin väistämättä joudutaan tekemään vähintään kaksi 3m kuitua jotta mutka saadaan poistettua. Silloin tukkia menee kuituun yhden mutkan takia noin 6m. Kuitupinossa tämä näkyy niin että paksuin  kuitu on ihan väärässä paikassa mutta se toinen kuitu on ihan ok. Sen vuoksi valvontaisku kuitukasaan on väärä paikka. Valvontaisku pitää tehdä silloin kun kone tekee niitä puita ja voidaan yksiselitteisesti todeta mikä on puun pöllky ja mikä on seuraavaa ja jne. Silloin voidaan aukottomasti todeta tehdäänkö puita oikein. Kannoista ja tienvarsikasasta ei katkontaa voi tarkistaa oikein.

    Jätkä

    Se mutkahan näkyy siellä kuitukasassa olevassa pälkyssä. Kuka ja missä hakkaa kuidun kolmimetriseksi? Onko järkevää tehdä kuitua kuusi metriä, kun alle neljällä metrillä pärjäisi. Kyllä lumppipätkänkin voi tehdä, kuidun nykyhinnoilla voi katkaista metsään jopa pari metrisen hylkyleikon. Kunhan saa tukin vielä sitten. Myyjälle kai tulee tukista sama hinta, vaikka se olisi vain 31 dm?

    Teillä on hakkuun mitat vielä päin Peetä. Kuidulle 2,5 m – 6 m. Koivu on kolmosta.

    Ja tarkennuksena 2,5 – 6 m tarkoittaa, että koko repertuaari noiden mittojen välillä on käytettävissä.

    Suurin moka tehdään kuitenkin, kun puusta, josta saisi kaksikin tukkia, tekaistaan ensin liian pitkä tyvi, eikä lopusta enää saakaan oikeaa tukkia, vaan se joutuu sahakuituun. Noita temppuja minä sanoisin joko huijaukseksi tai ammattitaidon puutteeksi. Kuten sanottu, vaikeimpia katkottavia on ns puolentoista tukin puut. Nyrkkisääntö pitää olla, että isosta tukista ei tehdä pikkutukkia, jos sen vaan voi välttää katkonnalla.

    Puuki

    Useammalle ostajalle toimittava yrittäjä katkoo myös 31 dm tukkeja rungon mistä osasta tahansa. Lisäksi ratapölkkyjä 28 dm mitalla mä-tyvistä eikä tavallista suurempi lenkouskaan niissä haittaa. Pikkutukkeja ja parruja myös. Vielä jos tekisi pylväsaihiot samaan kauppaan, niin eipä paljon muuta voisi toivoa.

    Jätkä

    Minusta erinomainen ”palvelu”, vaikka taitaa olla kuitenkin ”jobbari”.

    Nimitys Jobbari kalskahtaa ikävältä, mutta olisiko ”välittäjä” paremmin kuvaava nimike?

    Meillä oli MHY:llä välityspalvelu, jossa yhdistyksen toimihenkilö hoiti omilta asiakkailta tulevat puukaupat niin, että päästiin suuriin määriin ja lähes kymmeneen ostajaan. Yhdistyksen osuus oli pieni, laskeskelimme silloin, että se oli n. puolet todellisesta hinnankorotuksesta.

    Nykyään kaveri on eläkkeellä, eikä toimintaa taida olla sen laatuisena.

    Puuki

    En tiedä onko jobbari  sopiva nimitys, kun on  yrittäjä, jolla monta motoketjua pyörii koko ajan. ”Välittäjäkin” kuulostaa pelkästään ostaa – ja myy -hommalta.

    No olipa nimitys mikä hyvänsä, niin ei ollenkaan huono konsepti, kun yksikköhinnatkin on ihan kilpailukykyiset.

    Jätkä

    Joo! Enemmän tuollaista toimintaa, niin kaikki hyötyisivät.

    metsä-masa metsä-masa

    Helmikuun alussa meidän leimikolle tuli sellainen yrittäjä, joka ei ollut minulle aiemmin tuttu. Nuori kuljettaja soitti aloituksesta ennen hakkuuta, Siinä olikin sitten hyvä tilaisuus käydä leimikon erikoispiirteet läpi.

    ” Oliko meidän leimikon kartta ja työohjeet tulleet ? ” kerrattiin erikoispuut ja mitat, kuitujen katkonta ja minimit, siihen olikin  lisättävää vain lumppien teko mahdollisuus.

    Nuori kuljettaja oli mukava yllätys kun menin kolmannen hakkuuvuoron aikaan työmaalle. Pyysi katsomaan kuitukasalle tekemiään paksuja kuituja,, minusta tämä oli suuresti luottamusta lisäävä huomio.

    Pinoon paksujen kuitujen tarkastelu on suuresti myöhässä siitä seuraa aina hämmennys molemmin puolin, terveiset Metsuri motokuskille !

    Ps. myös hakkaajan luottamus valvojaan vahvistuu kun tarkastellaan työtä palstalla !

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 96)