Keskustelut Metsänhoito Hakkuutöiden ajoitus

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Hakkuutöiden ajoitus

  Asiaa lienee sivuttu useassakin ketjussa, mutta en löytänyt ainakaan uudella palstalla tähän kysymykseen keskittyvää viestiketjua.

  Reilut puolitoistavuotta metsänomistajana ei ole tuonut allekirjoittaneelle täyttä varmuutta oikein ajoitetuista hakkuutoimenpiteistä. Ymmärrän hyvin, että oikeaan aikaan suoritetut harvennus-, kasvatus- ja uudistushakkuut parantavat selkeästi metsän tuottoa.

  Entäpä, jos otetaan hakkuuajoituksen määrittelyyn mukaan puun hinta… Nythän ainakaan tukin hinta ei ole kaksinen, pikkutukkia ei paikoin edes hinnoitella ollenkaan.

  Pitäisi siis pohdiskella siirränkö hakkuita vuodella-parilla paremman hintatason toivossa ja heti perään on mietittävä menetänkö hakkuun siirrolla puun kasvussa sen mitä hinnanmuutoksella mahdollisesti voisi voittaa.

  Miten te kokeneenpina metsänomistajina olette asian miettineet?

 • Caballista

  En ole kokenut, mutta vastaan. Ensiharvennuksella saa hehtaarilta noin 50 kuutiota kuitua. Pystykaupassa kahden euron hintaero hyvän / huonon tilanteen välillä tarkoittaa 100 euron eroa kantorahatulossa.

  Odottamalla pari vuotta parempia hintoja siirtää päätehakkuuta helposti kolme vuotta. Jos laskee 10 000 euron rahamöykyn nettonykyarvon niin kolmen vuoden odotus tarkoittaa helposti satasta suurempaa tappiota. Kannattaa hakata heti.

  Päätehakkuulla voi odotella helposti useamman vuoden päätehakkuuta jos metsä on terve. Hintaerolla kattaa korkotappiot + metsä kasvaa odotteluajan.

  Itäsuomen Antti

  Caballistalla on ajattelumallissa perää. Ensimmäisellä harvennuksella eroa ei ainakaan juuri tule, energia puusta tulee kuitua mutta siinä saattaa 100 euron säästöllä tehdä tonnin vahingon.

  Toisessa harvennuksessa tilanne kieltämättä on kinkkisempi. Isompi tukkiprosentti toki houkuttaa, mutta vastaavasti sitten kasvulla on riski hidastua ja päätehakkuun pelivara menetetään.

  Kuusikosta ja koivikosta puhuttaessa sinulla on käytössäsi ehkä yksi mahdollisuus venyttää hakkuuta. Mihin sen sitten sijoittaa niin se on ihan omaa päätös.

  Ajallaan tehdyt hoitotoimenpiteet luovat lyhyemmän kierron metsälle. Jos jokaista harvennusta vaan venyttää niin vastaavasti metsänkierto aika pitenee ja jos kasvu hidastuu niin pääoman tuottokin pienenee.

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)