Keskustelut Metsänomistus Hallituksen satsaukset metsään 2026 – 2027

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Hallituksen satsaukset metsään 2026 – 2027

    Merkitty: 

    Eilen päätettiin seuraavaa:

    ”Metsien kasvua ja hiilinieluja vahvistetaan toimenpidepaketilla, johon panostetaan yhteensä 14,9 miljoonaa euroa vuosien 2026 ja 2027 aikana. Toimet käsittävät informaatio-ohjausta, metsänuudistamisen vauhdittamista, puuston kasvattamista tiheämpänä, metsäpinta-alan lisäämistä, metsälannoituksen edistämistä sekä parempaa varautumista metsätuhojen ennaltaehkäisyyn.”

    https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/julkisen-talouden-suunnitelmalla-luodaan-kasvua-ja-vahvistetaan-maa-ja-metsataloussektorin-tulevaisuutta

    Eli 6 eri asiaa:

    – Informaatio-ohjausta: Webinaareja metsänomistajille? Ei varmaan maksa paljon.

    – Metsänuudistamisen vauhdittamista: Tukea uudistustoimiin?

    – Puuston kasvattamista tiheämpänä: Mites tämän saa rahalla, tukea tiheäksi jättämiseen?

    – Metsäpinta-alan lisäämistä: Metsitystuki takaisin?

    – Metsälannoituksen edistämistä: Typpilannoitustakin pitäisi tukea?

    – Parempaa varautumista metsätuhojen ennaltaehkäisyyn: Tukea ennenaikaiseen päätehakkuuseen riskikuusikoissa? No ei varmasti nykyilmapiirissä.

    14,9 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle on naurettavan pieni summa jos minkäänlaisia tukia aletaan jakaa. Minusta tämä kuulostaa vähän siltä, että koko kuuden kohdan lista aiotaan hoitaa informaatio-ohjauksella.

     

  • mehtäukko

    ”Jos luovuttaisiin hiilinieluihin nojaavasta hiilineutraaliustavoitteesta, metsien käyttöä ei tarvitsisi yrittää ohjata tiettyyn muottiin.”

    ”Muokkausvelvoite avohakkuun jälkeen, Trico ilmaiseksi ja hirvikantaa alemmaksi.”

    Nyt kuulostaisi hyvältä.

    Perassic Park Perassic Park

    Jotenkin vaikeasti yhteensovitettavia tavoitteita. – jos halutaan edistää jatkuvaa kasvatusta ja samalla halutaan metsien puuston olevan nykyistä tiheämpiä??

    Miten toimii tiheämmin kasvatus jos koneellisesti harvennetaan? Kun kone tuodaan kohteeseen se maksaa. Jos vähemmän harvennetaan, homma kannattaa entistä huonommin kaikille.

    Tuleeko siis yksi harvennuskerta lisää?

     

    mehtäukko

    ”…metsien käyttöä ei tarvitsisi yrittää ohjata tiettyyn muottiin.” -riittää.

    Visakallo Visakallo

    Perassic Parkilla aivan aiheellisia pohdintoja. Näkyy muuten se metsien kiertoaikojen pidentäminen pudonneen pois valtioneuvoston listalta. Sitä aikaisemmin jo vähän täällä kyselinkin, miten se yhdistetään metsien uudistamisien vauhdittamiseen?

    Jovain Jovain

    Ei vaatimus kiertoaikojen pidentämisestä minnekään ole kadonnut. Siellä se on tasapainottamassa peitteisen metsänhoidon yhteensopivuutta. Eihän pienillä puustopääomilla ja keskenkasvuisten metsien hakkaamisella saada hyviä tuloksia aikaiseksi. Vielä kun pyritään lyhytkiertoon, edesautetaan helposti vajaatuottoisuutta. Muutamat huipputuottajat eivät huomaa sitä, että metsien yleinen tila on kaukana heidän omista tuloksistaan. Mieluummin laitetaan kehut päällimmäiseksi ja ja elvistellään niillä. Samaan aikaan metsissä mennään vajatuottoisuuden nimissä ja pitäisi puuttua myös niihin?

    Perko

    Raaka-aineen hinta ratkaisee?  ”Nykyään kannattaa rakentaa *pienempi ja älykkäämpi* sellutehdas, joka on integroitu kiertotalouteen – ei jättiläistehdas, joka on sidottu vain massatuotantoon.”
    Jos omistaja haluaa ”varmimmat tuotot”, Kemi on paras. Jos halutaan korkeampi tuotto (mutta enemmän riskiä), Chile tai Brasilia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vajaatuottoisten metsien uudistaminen ja metsien tihentyminen ovat yksi syy parantuneeseen kasvuun. Jossain vaiheessa tihentymisen epäiltiin johtaneen jo mustikan peittävyyden pienenemiseen. Jos metsiä tästä vielä edelleen tiheytetään, mennääkö jo liian pitkälle? Kasvua lisääviä keinoja kannattaa käyttää riskit tiedostaen.

    Petkeles Petkeles

    Kellarissa liikkuu taas misinformaatiota. Metsänuudistamisen vauhdittaminen viitannee uuden taimikon aikaansaamiseen. Ei yllättäen aavistushakkuiden tukemiseen valtion varoista. Tavoitetta edistettäneen taimikonperustamisilmoituksen lanseerauksella.

    Puuston kasvattaminen tiheämpänä ei ehkäpä myöskään tarkoita tukipottia isäntämiesten poimintahakkuille. Tavoitteena on varmaankin kasvattaa taimikot nykyistä tiheämpinä ja saada ensiharvennukset vähemmän rajuiksi.

    Visakallo Visakallo

    Kellarin perukoilta kysellään, että miten tiheämmässä kasvatetun taimikon ensiharvennus saadaan vähemmän rajuksi?

    ate

    Jos rahaa on tuon verran ja tavoitteet tuossa, niin veikkaan että:

    Uudistamistöiden vauhtia kiristetään palaamalla aikarajoissa takaisin vanhaan ja ottamalla käyttöön ilmoitusvelvollisuus.

    Metsistä saadaan tiheämpiä kun rukataan harvennusmalleja haluttuun suuntaan.

    Metsiin saadaan sekapuustoa päivittämällä metsänhoidon suosituksia ja asettamalla metkaan tukiehtoja, joiden noudattaminen johtaa sekapuustoisuuden lisääntymiseen.

    Tässäpä alkuun kolme keinoa joilla asiaa saadaan edistettyä valtiolle pienillä panostuksilla.

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)