Keskustelut Metsänomistus Halpaa puuta vai suuret kulut?

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Halpaa puuta vai suuret kulut?

    Metsäuutisissa oli, että Metsähallituksen tulos oli viime vuonna 118 miljoonaa, mihin ilmeisestikin sisältyi 3,4 miljoonaa maanmyyntituloja. Uutisen mukaan Metsähallitus möi puuta 6 miljoonaa m3. Jos tuloksesta vähennetään maanmyyntitulot, niin myydyn puum3:n nettokantohinnaksi tulee 14 euroa/m3.

    Toki ne Metsähallituksen metsät ovat suurelta osin kaukana Lapissa, jossa hakkuut tehdään osin käsityönä. Ja siihen luonnonhoitoonkin kuluu rahaa. Mutta kuitenkin pieneltä tuntuu.

  • Iron Man

    Jalkatyötä unohtamatta.

    tervas

    Suuret kulut. Liikevaihdossa 377milj on kylläkin mukana hankintakuluja, hakkuuta ja kuljetusta (oletan toimituskauppaa pääasiassa), mutta silti paljolta tuntuu kulut ja pieneltä nettotulos. Tukkiakin toimitetaan kuitenkin reippaasti.

    Ja metsähallituksen metsätaloudesta on Lapissa itse asiassa vain kolmannes. Meille omistajille pääoman tuotto saadaan edes kohtuulliseksi vain aliarvostamalla metsien arvo, esim. v2010 arvostus 2644Milj.e = 815e/ha = 10.8e/m3.

    Suuruuden ekonomia ei toimi metsähallituksella.

    Metsähallitus, metsätalouden käytössä ha
    Ylä-Lappi 0ha
    Itä-Lappi 653.000ha
    Länsi-Lappi 744.000ha
    Kainuu 611.000ha
    Pohjanmaa 488.000ha
    Itä-Suomi 447.000ha
    Länsi-Suomi 300.000ha
    Yhteensä 3.244.000ha

    Metsähallitus, metsätalous milj-m3
    Ylä-Lappi 0milj-m3
    Itä-Lappi 30,8milj-m3
    Länsi-Lappi 61,2milj-m3
    Kainuu 42,45milj-m3
    Pohjanmaa 37,6milj-m3
    Itä-Suomi 39,2milj-m3
    Länsi-Suomi 32,3milj-m3
    Yhteensä 243,55milj-m3

    jees h-valta

    Ei yhtään ihme. Hyvä kun täällä parhailla etelä-suomen alueilla päästään tuplaan tuosta nettotuotosta. Yleensä itse pyrin laskemaan esim. myyntikohteiden arvoa noin 30,00 euron läpikuutiohinnalla. Jos palstalla on hiukankin heti päätehakattavaa ja taimikoita hyvin vähän. Alle kolmannes.

    Timppa

    Metsätalous on tosiaan paikallista toimintaa, jossa työvälineinä mm pottiputki ja raivaussaha. Teho on tasan sama hoitaako hehtaaria vai miljoonaa. Miljoonan hehtaarin hoitaminen vaatii monta väliporrasta kuluineen. Toisaalta laatu kuitenkin heikkenee, kun ei olla lähellä.

    Kyllä Valtion kannattasi mieluummin myydä metsänsä kuin pörssiosakkeensa.

    jees h-valta

    Ms200:n, sanoinkin että pyrin laskemaan. Ja laskenkin. Mutta kerrointa ”ilmapuolelle” joutuu laittamaan jos haluaa palstan.
    Ja kun MHy jo laskee nettoarvon tuolla kolmellakympillä niin siitä joutuu aika paljon lykkimään turhaa rahaa lisäksi. Siksi en paljon ole osallistunut juurikaan viimeaikoina kun ei olla lähelläkään järkevää hintaa. Puutavaran hintahan ei ole noussut ettei ole perusteita hinnan nousuille.

    Timppa

    Kyllä Jesse aika oikeassa on. Katselin 6 vuoden saldoa, jossa ensiharvennusta, harvennusta ja uudistusta on tehty kaikkia likimain samat hehtaarit (ja tietysti kaikki uudistustoimenpiteet ajallaan), kuten jatkuvassa toiminnassa tulee ollakin. Keskimääräiseksi kuutiohinnaksi kulujen jälkeen jäi 33,70 euroa. Vaikka vähennettäisiin kaikki oman työn osuus, niin hinta olisi yli 30 euroa.

    Toinen asia sitten on tuo Metsähallituksen hakkuumäärä alle 2 m3/ha. Epäilemättä metsistä on paljon soita ja muuten huonokasvuisia alueita, mutta pieneltä sekin tuntuu. Kysymys kuuluu, että ovatko aikaisemmat polvet huolehtineet riittävän hyvin kasvatustoimenpiteistä. Jos firmalle annetaan kovat tulostavoitteet, niin siirtämällä uudistustoimia vähän eteenpäin, niin hetkeksi niihin päästään. Onko nyt tullut laskunmaksun aika mahdollisista laiminlyönneistä?

    kuusessa ollaan

    Kyllä Metsähallituksen keskimääräistä matalammat tuotot johtuvat juurikin huonommista kasvupaikoista, mutta myös siitä, että sen alueilla on luontoarvot huomioitu jopa äärimmäisen tiukasti. Tästä esimerkkinä erilaiset ”luontokäytävät”, joita on jätetty alueille. Niistä vaan kertyy yllättävästi hehtaareja, niitä kun ei ole aina laskettu talousmetsistä erilleen.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)