Keskustelut Puukauppa Hankinatapuun rakki rosentit

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Hankinatapuun rakki rosentit

    Mikälaisiin raakkirosentteihin ootte törmännyt mittaustodistuksen kirjoituksen yhteydessä. Onko raakit vähennetty ja maksettu alempana laatuna vai ”pelkkänä hakkeen hintana”?  Harvennupuuna ollaan toimitettu tuhansia motteja puuta ja raakkivähennysten kanssa ollaan ruvettu palaamaan yhä enempi. Tuleviin kauppoihin olisko ideaa neuvotella raakit% etukäteen eli se osuus riskin jakoon myös ostajan kanssa??

  • tamperelainen tamperelainen

    Onko tuota raakkia tullut kuitu- vaiko tukkipuusta?

    Kuidusta ei koskaan raakkia,pino-ja kuormavaakamittaus

    Tukista joskus muutama %

    mehtäukko

    Kun mitta,- ja laatuvaatimuslaput on luettu ja ymmärretty sekä kauppa allekirjoitettu, asiassahan ei pitäisi olla arvuutteluja. Myyjä ja ostaja ovat sitoutuneet tavaran vaihtoon sovituilla edellytyksillä. Raakit ovat sitten raakkeja ja hintakin sen mukainen.

    Jätkä

    Kun firma ostaa ja sen oma urakoitsija hakkaa, ei raakkia saa tulla yhtään kpl. Kun kyseessä on hankintakauppa, niin on mahdollista, että kauppaerästä raakataan hieman. Jotkut väittävät, että kyse on vastaanottomittauksen tekijöiden poliittisesta suuntautumisesta, mutta minä en ainakaan siihen usko. Siellä täytyy olla johdon suunnalta annetut ohjeet ja määräykset.

    Menninkäinen

    Viimeisien kauppojen tukkien raakkiprosentti on ollut 1.2% luokkaa. Rahat on tullut raakeistakin tukin hinnalla. Vaikka sopimuksessa on ollut raakeille alempi hinta mainittu.

    Tolopainen

    Koivutukkia tein joskus pienen määrän hankintana, raakkia oli puolet, siihen loppui se busines. Sehän oli mielivaltaista laadunmäärittämistä. Nykyisin kaadan koivut raivaussahalla ja isommat laitan aina kuiduksi, olipa laatu mikä tahansa kun määrät on pieniä niitä ei tukkeina osteta.

    harrastelija harrastelija

    Ei kait kuidulla raakkia tule? Tukilla aikaisemmin tuli ennätys n. 5 %! Kyseessä oli harvennus, josta ahneuksissani yritin tehdä tukkia liian nirkosesti. Hinta tuli raakista kuidun mukaan vähennettynä ylimääräisestä käsittelystä.

    Sitten muistaakseni 4 kertaa otin tukit lanssiin ja tilasin kenttäsirkkelin. Sirkkeliyrittäjä toi sahan lanssille, kun pölkkyjä oli yli 100 kpl. Rakennustavaraahan tarttee aina 🙂

    Oikeastihan nykyisillä hinnoilla – oli kyllä sama tilanne jo 1990-luvulla, tukkeja ei kannata päätehakkuulla hankintana tehdä. Poikkeuksena tietysti, jos niitä saa myös harvennuksen yhteydessä.

    Jätkä

    Koivutukin laatu on jäänyt monella metsäammattilaisellakin hämäräksi. Jos asia alkaa kiinnostaa, niin pitää käydä opintomatkalla kahdessa paikassa: Puutavaraliikkeessä, jossa on myytävänä koivulankkuja, jotka ovat laatuvaatimusten mukaisia.  – Ja vaneritehtaalla, jossa kannattaisi tutustua tukkien vastaanottoon ja niiden pätkintään sorvipölleiksi.

    Ainakaan pohjanmaan hieskoivikoissa temmeltävät metsäammattilaiset tarvitsevat asiassa tiukkaa koulutusta.

    Jurvassa pidimme koivutukkien sahauskoulutusta. Olivat ostaneet järeitä koivutukkeja Metsähallitukselta Parkanosta, ammattimiehet asialla. Tuli upeaa koivulankkua puusepän mitoilla.

    Koivutukkien tekijän täytyy tietää, mitä tekee. Hankintakaupoissa ostajan pitää käsittää, millaiset ovat koivutukin laatuvaatimukset Saha- ja Vaneritukille. Ne ovat kummallekin erilaiset.

    6puu

    …………

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)