Keskustelut Puukauppa Hankintakaupan verovapaa osuus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 70)
  • Hankintakaupan verovapaa osuus

    Merkitty: 

    Myyn puuta tosi harvoin, vuonna 2019 tein hankintakaupan. Puumäärä nousi 300 kiintokuutiometriin. Parhaillaan täyttelen metsäveroilmoitusta ja siinä mietityttää verovapaa osuus 125 kiintokuutiometriin saakka.

    Mitä tuo verottajan 125 kiintokuutiometriä sisältää?. Täytyykö siinä olla kaikkia puutavaralajeja vai voiko edellämainittu määrä olla ainoastaan tukkipuuta?.

    Vähennänkö myös minulle tulleista metsärahoista tuon 125 kiintokuutio osuuden ja loput ilmoitan verottajalle.

  • Jätkä

    Verovapaus koskee hankintatyön osuutta . Siis TYÖN – eikä kantohinnan osuutta. Tukkipuussa työ on helpompaa kuutiometriä kohti, kuin kuitupuussa, joten kannattaa kalliimman työosuuden puuta tehdä verovapaana, elikkäs kuitua.

    Verottajan ohjeet ovat melko selkeät – lue niitä. Myyntiveron siis joudut maksamaan myös hankintapuusta, mutta 125  kuution osalta oman työm osuudella vähennettynä. Jos ajat itse, niin myös se työ on verovapaata 125 kuutioon asti.

    Tolopainen

    Kannattiko tehdä noin, puista olisi saanut 2k€ ennemmän, jos olisi jakanut hankintatyön kahdelle vuodelle ja tehnyt vain 250 kiintoa, minusta vero on oleellinen kustannustekijä, joka kannattaa aina minimoida. Noo Sipilän hallituksen päättämä 5% yrittäjävähennys hieman auttaa ja 15% menovaraus.  Kuusikuidulla vähennys on suurin, eli sitä kannataa tehdä ja haapaa tietenkin maksimimäärä kuidun hinnalla.

    Energiarangalla hiukan ongelmallinen, kun se haketetaan, määrä pienenee puoleen pinokuutiosta, eli hiukan vaikea arvioida tehtyä määrää ennen haketusta. Tehty määrähän pitäisi ilmoittaa tekovuonna ja se ei energiapuulla ole yleensä sama kuin myyntivuosi. Jos myyn energiarankaa naapurille voin myydä pinokuutioina ja tuplata hankintatyövähennyksen. Myös matkakulut voi vähentää ja hnakintaa voi tietenkin tehdä vaikka vain kiinnon päivässä, jotta kertyyhän niitäkin etenkin eläkeläiselle, sen minkä työnopeudessa menettää, matkakuluissa voittaa. Moottorisahan voi myös uusia vaikka joka vuosi, ja alvin saa vähentää aina.

    pihkatappi pihkatappi

    Kannattaa laittaa kuusikuitu siihen hankinnan verovapaaseen työhön, jos ei tuota kummemmin halua rukata, siinä on paras taksa. Tai sitten tehdä niinkuin tuossa jo neuvottiin. Vuoden vaihteessa tehty hankinta pitää jakaa teko vuosille (verottajan ohje), eli teitkö 125 mottia 2019 ja 125 mottia 2020. Mulla meni tasan 125 mottia 2019 ja tälle vuodellekin tuli jotain verovapaata hankintatyötä, jolloin syksyllä tehdään taas vähän ja saadaan 125 mottia täyteen. Tämä on verosuunnittelua, jos on metsätiloja eri paikkakunnilla, suunnittelua voi tuosta vielä kehittää.

    Jätkä

    Energiapuussa = klapit / halot on työn osuus tuntuvasti suurempi kuin kuitupuussa, mutta verottajakaan ei ole läpeensä tyhmä.

    Hakerankojen kanssa on tilanne sellainen, että ne pinothan Mhy:n edustaja mittaa tukiaisia varten. Ja niissäkin on kyse kiintokuutioista. Haketta tulee yhdestä kiinnosta 2,4 hakemottia.

    Mittaus tuottaa ongelmia vain Tollolle, mutta ei muille.

    Pihkapatti on asiasta hyvin perillä, toimikaa sen mukaan.

    Tolopainen

    Jaa no sitten hinta olikin aika hyvä rangoista eli 50€ paikkeilla kiinto.

    Goofy

    Se on ihan sama mitä puutavaralajia on valmistanut, minkä verran ja mikä on sen teon yksikköhinta. Koska kaikki hankintana tehty (teko ja ajo) työ pitää ilmoittaa, olipa puutavaralaji mikä tahansa. Eli sillä ei voi kikkailla, että vain osan tehdystä työstä ilmoittaa.

    Hakintatyö kokonaisuudessaan vähentää siltä osin verotettavaa tuloa, mutta yli 125 m3 osuus menee ansiotulon puolella verotettavaksi muiden joukkoon.

    Kumikettu

    Miekin mietin vähän kuin tuo Goofy, mutten saanut laitetuksi noin selkeästi. Seuraavaksi miettikäämme vilpillisinä veronmaksajina tilanteita, joissa kannattaa jättää ilmoittamatta kaikki 125 m3:n ylittävät hankinnat.

    Goofy

    Silloin tullaan tilanteeseen, jossa verovelvollinen miettii, onko järkevämpää maksaa pääomatuloveroprosentin mukaan vai ansiotuloveron mukaan.

    Hankintatyö on ainut mahdollisuus vähentää omaa (tai kuka tekikään, niin sen) työajan panostusta metsäverotuksessa. Muissa työmuodoissa sitä ei ole.

    Kumikettu

    Nykyään mennään kai jokaisen kohdalla yhdellä ja samalla ansiotuloprosentilla. Näitä muutamia patruunoita ottamatta lukuun, palstalaisten kannattanee ilmoittaa hankintansa kokonaisuudessaan.

    Jätkä

    Kokeillahan aina voipi. Puun ostanut firma tekee kuitenkin ilmoitukset ostetusta tavarasta, maksetuista rahoista, veroista, jopa ALVista, eli kiertämään ei veroja pysty näin näpertelyhommissa.

    Jos vielä joku kuvittelee välttelevänsä puunmyyntiveroja, niin kylmää vettä niskaan. Kyllä hankintamyyjäkin maksaa myyntiveroa myymistään puista – myös niistä 125 kuutiosta. Aivan sama ilmoittaako vai ei.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 70)