Keskustelut Metsänhoito Harmaalepän kasvatus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
 • Harmaalepän kasvatus

  Menetin hehtaarin mt-kuusikkoa sähkölinjan alle, mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kaupan päälle sain pitkän 10 m leveän suikaleen, jossa isäntänä häärää Fingrid, joka päättää sallitun puun enimmäispituuden ja tämän täyttyessä kaataa puut sekasotkuksi isännän karsittavaksi.
  Tämän joutomaa-alueen käyttöä olen pohtinut ja yhtenä vaihtoehtona on tullut mieleen harmaaleppä, joka on suht nopeakasvuinen ja kelpo polttopuu. Onko kokemuksia lepän lisäämisestä kylvämällä? Miten siementen keruu pitäisi toteuttaa? Taimia ei kaupasta ole saatavilla eikä polttopuun viljely istuttamalla muutoinkaan tunnu järkevältä. Energiapajulle alue on turhan kivinen ja kuiva.

 • Leevi Sytky Leevi Sytky

  Laita googleen: lepän siemenet.
  Löytyy eka sivulta mm. wanhaa tietoa (kanteletar). Ja Metsälehden keskusteluketju, otsikolla: Lepän kasvatus.

  kisi

  Leppähalkoakin on tullut poltetuksi uuneissa eikä siinä sen kummempaa. Lämpöä irtoaa tietysti vähemmän kuin koivusta. Kesäsauna muunmuassa on kevyt lämmittää lepällä. Leivinuuniakaan ei aina ole tarvis porata helvetilliseksi pätsiksi, joten leppä on kelpo kapula siinäkin.

  Muistelen, että nimimerkki Metsänvartija tiesi jotain omakohtaista lepän siementen keruusta ja kylvöstä.

  Gla Gla

  Kuinka pitkäksi Fingrid sallii puuston kasvaa?

  Jos itsellesi polttopuuta meinaat, ei mielestäni asian eteen kannata vaivaa nähdä. Perattavaa riittää muutenkin. Jos taas kyse on kaupallisesta toiminnasta, epäilen puuston raivattavan niin matalana, ettei määrät ole kiinnostavia.

  tamperelainen tamperelainen

  Joulukuusen kasvatus taitaa olla ainoita viljelymuotoa voimalinjalla

  e.uro

  Aivan aukon laidassa sallittu korkeus on 10 m, kauemmas mennessä sallittu pituus kasvaa hissukseen, joten polttopuu mahtuu siinä kasvamaan. Puuhasteltavaa riittää toki muuallakin metsässä, mutta hyvää metsämaata ei viitsisi haaskata, linnuista ainakin pyy pitää lepikosta.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Äkkiä arvioituna linjan alla mahtuisi kasvattamaan 80-100 mottia leppää. Sivutuotteena pyitä.

  vänkäri vänkäri

  Ensolle taisi kelvata leppä Heinolaan tässä vielä joku vuosi sitten mutta taitaa olla parempi polttaa itse tai kaupata toisten poltettavaksi. Savusaunan lämmityksessä parasta puuta, joten ei kun hirsiä vestämään ja saunaa kasaamaan puitten kasvaessa.

  Savolainen Metsämies

  Ilmeisesti kyseessä on linjan reuna-alue eikä linjan alus. Tyypillinen tapaus on seuraava: koko linja-alueen leveys 40 m, joka koostuu keskellä olevasta 20 m leveästä puuttomasta linja-käytävästä, jonka molemmin puolin on 10 m leveät vierialueet. Vierialueilla voi kasvattaa haluamaansa puustoa, kunhan puuston pituus ei ylitä 10 metriä kaistaleen linjanpuoleisessa reunassa ja 20 metriä alueen takalaidasssa. Tällä sähköyhtiöt varmistavat että mahdollisesti kaatuvan puun latva ei yletä langalle.

  Jos tämä reunavyöhyke on nyt hakattu aukoksi niin en istuttaisi siihen mitään, vaan antaisin sen taimettua luontaisesti. Korkeintaan jos lähelle tulee muutenkin kaivuri muokkaamaan, niin samalla laikuttaisi tämänkin. Ei metsämaa jää koskaan puuttomaksi, jos pintaa rikotaan. Kasvattelee siinä mitä puuta siihen sattuu tulemaan ja tulevaisuudessa poimii yläharvennuksena pois liian pitkiksi kasvavat puut. Toinen vaihtoehto on toki myös tehdä taas uusi avohakkuu kun puusto on 10 m pitkää, mutta silloin menetetään parhaassa kasvuvaiheessa olevaa puustoa.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  http://kanteletar.suokukko.com/archive/lukemisia-maamiehille-1849-1850/lukemisia-maamiehille-1850/1850-01-00-011-erinaeisten-puulaatuin-viljelys-leppae

  Tässä osoite. Lepän kasvatuksesta vuodelta 1850.

  Lisäys: Kokeilin toimiiko tuo osoite, ei auennut. Mutta googlen kautta sivulle pääsee. N. 160 vuotta vanhoja ohjeita hassulla suomen kielellä.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Jessekin voisi kokeilla lepän kasvatusta. Kasvaa viidessä vuodessa energiapuumittaan. Eikä tarvi aidata. Heh heh.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)