Keskustelut Metsänhoito Harmaalepän kasvatus

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Harmaalepän kasvatus

    Menetin hehtaarin mt-kuusikkoa sähkölinjan alle, mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kaupan päälle sain pitkän 10 m leveän suikaleen, jossa isäntänä häärää Fingrid, joka päättää sallitun puun enimmäispituuden ja tämän täyttyessä kaataa puut sekasotkuksi isännän karsittavaksi.
    Tämän joutomaa-alueen käyttöä olen pohtinut ja yhtenä vaihtoehtona on tullut mieleen harmaaleppä, joka on suht nopeakasvuinen ja kelpo polttopuu. Onko kokemuksia lepän lisäämisestä kylvämällä? Miten siementen keruu pitäisi toteuttaa? Taimia ei kaupasta ole saatavilla eikä polttopuun viljely istuttamalla muutoinkaan tunnu järkevältä. Energiapajulle alue on turhan kivinen ja kuiva.

  • Pete

    Ennen kun innostutte liikaa, niin huomioikaa, että linjayhtiö hallinnoi linja-alueita. Tarkoittaa sitä, että linjayhtiö määrittelee missä vaiheessa alustat raivataan. Voi varsin hyvin käydä niin, että raivaus toteutetaan esimerkiksi 5m valtapituudessa juuri kun metsänomistaja ajattelee, että ”kolme vuotta kun kasvatan vielä, niin sitten tulee hyvä saanto”.

    Veikkaan, että on vaikea sopia pitävästi missä vaiheessa raivaus tehdään tai jätetään tekemättä. Joulukuusiviljelmiäkin on raivattu alas. Raivauksia tekee yleensä ulkomaiset metsuriporukat, joten tiedon kulku on tässäkin mielessä haaste. Isot ja näkyvät kyltitkään eivät ole estäneet raivausta.

    Lisäksi kannattaa muistaa, että myös linjanalusten raivauksessa pätee se, että työ on sitä edullisempaa mitä pienempää puustoa kaadetaan.

    En tiedä sitten olisiko mahdollista sopia niin, että maanomistaja vastaa siitä, että linja-alueen puuston pituus ei ylitä sovittua. Maanomistajalle tästä sitten korvaus esimerkiksi vuosittain. Jos on isoja pinta-aloja linjan alle, niin tämä voisi olla järkevää maanomistajalle ja linjayhtiölle. Voi olla, että linjayhtiöt eivät halua tällaista kuitenkaan kehittää, saattavat pelätä, että keskustelu menee heidän kannaltaan väärille urille.

    Aukusti

    Täällä pohjoisessa onnistuu sähköyhtiön kanssa neuvottelu linjan alustan käytöstä.

    Olemme perheeni kanssa raivanneet linjan kolmeen otteeseen. Olen sopinut yhtiön kanssa raivauksen silloin kun on raivauksen aika ja saaneet saman taksan mukaisen palkan kuin urakoitsijakin.

    Raivaushalu syntyi edellisen omistajan aikaan yhtiön urakoitsijan jälkiä karsiessa kun puut oli kaadettu reilun puolen metrin pituiseen kantoon.

    Myöskin joulukuusien kasvatuksesta on sovittu.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Koska linjan omistaa Fingrid,kysymyksessä kantaverkkolinja .Silloin useimmiten linjaleveys vähintää 46 metriä.Reunassa suoja-alue jossa puunpituus rajoitettu.Suoja-aluella puut kerkeävät ainespuu mittoihin,joten polttopuutakin kerkiää kasvaa ilman viljelyäkin ainakin meilläpäin.

    6 m3 6 m3

    Tahaton lepikon synty historia.

    Kuritin peltoheitolta levittämällä pressun tukahduttamaan juolavehnää, pelto-ohdaketta ja mesiangervoa. Tarkoituksena saada emännälle mansikkamaa.
    Emäntä halusikin mansikkamaan toiseen paikkaan ja alue jäi tyhjäksi pressun poiston jälkeen.
    Parissa vuodessa laikun valtasi harmaaleppä, lähistöllä oli leppää luontojaankin. taimet lienevät siemen syntyisiä.
    Parhaimpia taimia pystykarsin, oksan kohdat kylestyy näköjään hyvin.
    Hirvi perskules vain näytti mieltyneen karsittujen leppien kuoren jyrsintään.

    Eihän tuolla menetelmällä suurialaisia lepikoita tehdä, ja hidaskin menetelmä on.
    Tuo Leevin viisi vuotta energiapuuksi on kyllä kovin positiivinen arvio.
    Lepikko on nyt noin viiden vuoden ikäinen, keskipituus n.4 metriä, tyven halkaisija 3-5 cm.
    Pohja on kyllä ravinteikkaan näköistä mustaa multaa.

    Pähkäilijä

    Kuinka paljon on suojaetäisyys puun latvasta alimpaan linjaan 110 kv linjassa?

    Malliesimerkkinä maaton okt asuja haluaisi hankkia omat polttopuunsa vaikka linjanalusta raivaamalla mihin mittaan voi puun kasvattaa? OKT asujalle riittää yhden tolpanvälin pohja puuta. Tuollaiselta avohakkuulta risunkerääminen onnistuu helpommin kun taimikosta. Laitteistona palahakkuri (youtubesta löytyy nimellä Rebak) jolla tekee tavaran vaikka klapisäkkeihin ja kattilaksi alapalokattila tai ”kynttilä” (eli Stropuva) jossa voi polttaa panossyöttöisestikin puut pois.

    20 kv linjalla näyttää olevan jopa 5-6 metristäkin raippaa mitä raivaavat. Muutaman kerran kun sadon keräis pois saisi maatakin köyhtymään eikä linjan alusmaita niin paljoa tarviais enää raivaillakkaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän se lepänsiemenlinkki toimi, kun otti välilyönnit pois.
    Tässä se korjattuna (by Kisi):
    http://kanteletar.suokukko.com/arch
    ive/lukemisia-maamiehille-1849-1850
    /lukemisia-maamiehille-1850/1850-01
    -00-011-erinaeisten-puulaatuin-vilj
    elys-leppae

    Polttopuuksi leppää pääsee kasvattamaan helpomminkin. Keväällä katkoo vain lepänoksia tai mieluummin pieniä vesoja ja tökkii niitä maahan ”viljeltävälle” alueelle.
    Näin ei saa tietusti mitään leppäpaneelitukkia, mutta polttopuuta tulee rytisten.

    Olipas mottisella nälkäisiä hirviä kun leppää järsivät. Kyllä leppä yleensä saa rauhan hirviltä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    6 m3 6 m3

    Valtion on ne elukat jotka leppia jyrsii, ei minun. Kukaan ei liene kertonut niille ettei leppa kuulu niiden ruokalistalle? Samoin kuusten latvakasvun osalta, nekin nakyy kelpaavan ruuaksi. Uskottava oli kun itse paasi nakemaan tuvan ikkunasta viime syksyna.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Googlesta taisi tuo vanha lepänkasvatusohje löytyä. Se on muistaakseni 1850-luvulla kirjoitettu. Samalla vuosikymmenellä raivosi Suomen rannikolla ”oolannin sota”, joka laulun mukaan oli kauhea.

    Suomen kieli on muuttunut niistä ajoista paljon. Jatkuvastihan se kyllä muuttuukin, jopa 40-50 vuoden takainen sanomalehtikieli on aivan eri kuin nykyinen.

    Kannattaa avata tuo Tanelin työstämä linkki, itse en osaa niitä välejä poistaa, enkä saa siirrettyä tekstiäkään osoitekenttään. : (

    jees h-valta

    Itseasiassa Leevi, minulla on jo leppää kasvamassa. Toistaiseksi olen harvennellut sen vain omaa käyttöä silmälläpitäen, lähinnä klapeiksi mutta jos markkinaa alkaa ilmetä olen yrittänyt kasvattaa jopa hyvää laatua.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)