Keskustelut Metsänhoito Harrastatteko syysistutuksia?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Harrastatteko syysistutuksia?

  Tuoa toisessa ketjussa tuli esille syysistutukset.Se olisi hyvä tapa rahoittaa kiireistä kevättä.Omissa kuusen syysistutksissa moreenimailla ollut huono kasvuunlähtö .Onko muilla positiivisempia kokeuksia?Taimien saatavuus syksyllä?

 • Metsäkupsa

  Syysistuksia olen tehnyt sellaisina vuosina,kun on isommat istutus määrät.Kahteen vuoteen en ole syksyllä taimia maahan laittanut.Kokemukseni kevätistutuksista paljon paremmat,kuin talven alle tehdyistä syysistutuksista.Olen keväälläkin saanut riittävästi hyviä taimia,joten turha ottaa talven tuhoriskejä itselle.Taimitarhat kyllä mielellään markkinoivat syksyllä taimiaan,jotta pääoma vapautuisi .

  suorittava porras

  ”Edellisessä elämässä” kokeilin kerran syysistutusta. Se kokeilu oli totaalinen foppi. Kevyesti äsetettyyn moreenimaahan istutetut taimet kuolivat jostakin syystä lähen 100%:sti.
  Mutta ei niin pahaa , ettei jotain hyvääkin. Tilasin kaivurin ja teetin alueelle mätästyksen (ei vielä kovinkaan yleistä paikymmentä vuotta sitten). Mättäisiin istutetut taimet (keväällä) lähtivät uskomattomaan kasvuun ja peittosivat kasvussa mennen tullen vuosia aikaisemmin äestysvakoihin istutetut taimet viereisellä kuviolla.
  Syysitutuksista mätästettyyn maahan ei ole kokemusta . Takaisiko mätästys paremman onnistumisen?

  vänkäri

  Pellon istutuksissa vajaa parikymmentä vuotta sitten tuli kuusia pisteltyä avojuurisina parina syksynä maahan. Routa tahtoi turvemailla kiusata niitä aluksi mutta kyllä niistä taimikko lopuksi syntyi. Paakkutaimi ei kai ihan niin arka ole roudalle näin mutu-tuntumalla ajateltuna. Nyttemmin on istutustouhut jääneet järjestään kevääseen. Syksy tahtoo olla nykyisin sitä raivaus/harvennus/rangankeruuaikaa.

  näre

  On kokemusta syysistutuksesta. Viimeksi istutettiin 2010 syksyllä n. 2ha mätästettyyn omt pohjaan ku-taimet Etelä-Savossa. Pari viikkoa sitten kuljin alan läpi. Lähes 100% onnistuminen näytti olevan kuusten osalta. Raudusta oli myös tullut kiitettävästi luonnosta. Heinääkin näkyi tulleen, mutta en heinää, koska taimet näyttää pärjäävän mainiosti heinikossakin. Taimet tulivat Joroisista.

  tamperelainen

  ….On kokemusta syysistutuksesta. Viimeksi istutettiin 2010 syksyllä n. 2ha mätästettyyn omt pohjaan ku-taimet Etelä-Savossa. Pari viikkoa sitten kuljin alan läpi. Lähes 100% onnistuminen näytti olevan kuusten osalta. …..

  Kysyisin mihin aikaan syksysä istutit?Oliko maapohjat karkeahkoja(sora,moreeni) vaiko hienjakoisia(hiesu,savi)?”Itse ole tehnyt syysistutuksia muokkamattomaan maahan ja samat kokemukset kuin ”suorittavalla portaalla”Ehkä tulevaisuudessa kokeilen vielä mätästetylle pohjalle istutusta,koska täällä on yllättävänkin positiivisia kokemuksia.Kuinka mänty onnistuu syysistutuksina tai saako edes männyntaimia syksyllä?

  näre

  Syyskuun toinen viikko oli se 2010 istutus. Karkea moreenimaa on pohja. Muista sen mätästyksen hyvin vielä sen vuoksi, koska kaivinkonekuski oli n.parikymppinen kaveri. Luulin, että tuosta ei tule mitään, mutta kuski teki loistotyön. Mikään nurkka ei jäänyt tekemättä. Eli paljon on muokkauksestakin kiinni onnistuminen.

  Raivaaja

  Minulla naapuri istutti muutaman hehtaarin kuusta tänä syksynä koneistutuksena. Nämä kuskit saisivat käydä välillä ulkona sieltä hytistä tarkistamassa istutusjälkeään. Iso osa taimista jäänyt kunnolla tiivistämättä. Pahimmillaan täysin irtonaisina istutuskuopassaan. Sen enempää asiaa tuntematta onkohan kyse istutuskoneen säädöistä vai viallisesta laitteesta.

  Puun takaa

  Yli kymmenen vuoden ajan on tullut lähes kaikki istutukset tehtyä syksyllä ilman sanottavia ongelmia. Syynä syysistutuksiin ollut ajankäytön tasaaminen metsänhoitotöissä.

  paskolammi

  Tämän syksyn kuusentaimet tulivat UMP:ltä. Kolmen vuoden takaiset männyntaimet järjesti Mhy, ja ne istutin myyrätuhoalueelle, hietamoreenille. Hyvin onnistui kaksi vuotta aiemmin tehtyihin mättäisiin. Saa nyt nähdä miten onnistuvat kuusen syysistutukset.
  En nimittäin saanut mätästäjää alueelle, kävi kyllä vuosi sitten työmaani katsastamassa. Apua en saanut metsänhoitoyhdistyksestään. Jospa olin liian myöhään liikkeellä!

  jees h-valta

  Myös lehtipuun istutus (kuten itsekkin olen tehnyt) luonaa ja varsinkin muokattuun hyvinkin. Pikkasen isompi taimikuolleisuus kyllä kevätistutukseen verrattuna. Eipä ole montakaan päivää kun annoin istutusohjeita hybridihaavan istutuksesta minulle vieraan metsäpalvelun asiakkaalle toimitettavaksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)