Keskustelut Metsänhoito Harvennuksen runkoluku

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 140)
 • Harvennuksen runkoluku

  Koivikon harvennus tulossa itse tehden ja siksi kysymys:

  Kyse on pitkäksi hujahtaneesta koivikosta, joka oli aikanaan hiukan liian tiheätä. Sitä on harvennettu pikkuhiljaa mutta nyt voisi lyödä koivikon sen verran harvaksi, että seuraava vaihe olisi päätehakkuu. Alla kasvaa kuusia eli saattaa tulla luontaistakin kuusettumista.

  Pituus on 17++ metriä ja joukossa on ihan paksujakin yksilöitä joissa on vihreää 50%. Ihan välitöntä myrskytuhovaara ei enää ole koska harvennus on ollut tosi varovaista. Mihin runkolukuun tämä pitäisi harventaa?

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Mikä on runkoluku josta lähdetään? Minuakin kiinnostaa, omistan myös tällaisen kohteen. Miten olisi puolet pois nykyisestä luvusta?

  Hiluxmetsuri

  Hyvä kysymys. Runkoluku ei ole tiedossa, mutta luulenpa, että paikoitellen ollaan jossain 2000 tienovilla.

  kuusessa ollaan

  Yksi nyrkkisääntö on se, että harvennuksen jälkeen pitäisi latvuksilla olla reilusti sivusuuntaista tilaa leventyä, jotta yhteyttävää pinta-alaa voi syntyä mahdollisimman paljon. Aika riskaapeliä vetää kerrasta uudistustiheyteen 2000 rungosta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Juurikin näin.

  Visakallo Visakallo

  Koivikko on helppo harventaa.  Joka kerta puolet pois. Loppukasvatukseen jää 250-270  runkoa / ha.

  Mottimasa Mottimasa

  Ei nyt ihan niinkään että jokakerta puolet pois jos ei ole minkäänlaista hajua runkoluvusta ja montako harvennusta päättää tehdä, mutta latvukset nyt vähintään on pidettävä irrallaan toisistaan ja isommissa jo selvä väli latvuksille. Koivikot tuppaavat olemaan järkiään liian tiheitä. Tuossa yksipäivä katselin pian 30 vuotta sitten pellosta koivulle istutettua metsää, harvensivat kymmenkunta vuotta sitten koneella energiapuuta ja näytti että meni todella harvaksi, nyt kun sitä katsoi oli koivu jo hyvänkokoista ja harventaa pitäisi taas.

  Tolopainen

  Koivutukkia ei kannata kasvattaa tukkiprosentti jää n. 50% ja keskihinta 40€. Kun myy kuituna saa 30€ paljon vähemmällä vaivalla ja kymmeniä vuosia aiemmin.

  Puuki

  Kantohinta kuitenkin tukilla 3 x parempi kuin kuitupuulla. Jos on hyvä laatu ja saa suht. paljon tukkia ja  kasvaa ra-koivu  hyvällä kasvupaikalla, niin ei ihan kuituna ehkä kannata myydä.

  2000 kpl/ha jos on tiheyttä ja tuon kokoluokan puita , niin olen samaa mieltä kuin k:ssa-oleva, että sitä varovasti harventamista kannattaa jatkaa aluksi edelleen. Runkoluvun pitäisi olla n. 1100 kpl( jo ennen harvennusta), jos valtapituus on  17++ .

  Jätkä

  Tollonkin kannattaisi perustaa väitteensä toteutuneiden kauppojen hinnoille, eikä Esson baarin tietolaarin arvailuille.

  MÄT: 62.15 €/ kuutio   KUT: 64,87 €/ kuutio   KOT: 47,44 €/ kuutio

  KOK : 18,46 €/ kuutio

  Arvio erikoistyville: 100,00 €/ kuutio  Kiertoaika 35 – 40 vuotta

  Keskikasvu 15 kiintoa / vuosi.

  Tolopainen

  Aina noista erikoistyvistä höpötetään; ei niitä monta kiintoa vuodessa osteta. Koivutukin minimiläpimittakin on jo noussut 20cm:iin, jos pituus pitää olla yli 4m ei pahemmin kiinnosta. Koivukuitu on aika nopeaa tehdä hankintana ja samalla mene haapaa koivunhinnalla. Jätkän on turha opastella.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 140)