Keskustelut Tekniikka hevos mies

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • hevos mies

  moniko palstalaisista on ajanut puuta hevosella….
  nykyisin on mönkijät ja rautahevot ja ponsset
  hevonen ei tarvinnut ajo uria ja suurin mänty pölli oli itsellä kuormatessa 2,43 kiintoa ja meni kyytiin ”heittämällä”. ennen oli miehet rautaa ja ponsset vasta suunnittelu asteella. silloin ei moto kaatanut, vaan karsi ja pätki husokin jäljiltä

 • e-h e-h

  Kylläpä olen sitä ikäluokkaa että tuli ajettua useana vuotena hevosella puutavaraa,samoin keväiset ropsin parkkuut tuli tutuksi.

  6 m3 6 m3

  Ajoiko torppari pölkyn ”iillä”, vai mahtuiko kuormaan vielä ”riippatukit”?

  e-h e-h

  Kyllä minä vuoluraudalla ja petkeleellä kuorin,serkulla oli kyllä vk-16 kuorimakone nuffin ja myöhemmin leylandin perässä,parina kesänä olin hänen mukanaan ylä-savossa ja pihtiputaan suunnalla.

  Salonpoika

  Yhtenä talvena kerkesin olla hevosella pinotavaran ajossa isällä apumiehenä. Tukit ajettiin jo silloin traktorilla joko pölkkyinä tai kokorunkojuontona. Hevoshomma ei kiinnostanut yhtään ja seuraavana syksynä hevonen meiltä lähtikin ja puunajo muuttui kokonaan konevetoiseksi. Vaikka aika kultaa muistot niin sen verran poikasena hevosrahtia näin ja kuulin ettei siihen kaipuuta ole tullut vieläkään.

  Itäsuomen Antti

  Joka talvi tulee joku päivä uhrattua tällekki harrastukselle, jos vaan sattuu olemaan hyvät kelit hommaan. Ei raski viedä tammaa pakkaseen tai syvään lumeen.

  Pinsiön vaari

  Itäsuomen Antti säästelee hevostaan mikä on ihan oikein. Niin teki eräskin isäntä silloin ison lumen talvena. ”Muija sai tuoda turnipsit kellarilta navetalle vesikelkalla kun en millään raaskinut niin vahvassa lumessa hevosella ryvöttää!”

  Kyllä on tullut ajettua puita hevosella. Tukkeja, pinotavaraa ja polttopuuta eri muodoissa. 1974 lykkäsin viimeisen hevoseni ”korkealaitaiseen”. Ehdin viedä tytärtä sillä ratsastaen ja nykyisin tyttärellä on talliyritys. Mutta työkäyttöön ainakaan metsässä niitä hevosia ei ole opetettu.

  1975 tehtiin metsäautotie. Nyt on kaikki metsät alle 0,7km autotiestä ja traktorilla pääsee ”kannolle” tai ainakin ”latvalle”. Hevostyö oli ajajallekkin raskasta ja kovaa työtä. Ei ole ikävä. Mutta tunnen suurta kunnioitusta niitä kohtaan jotka aikanaan teki töitä metsässä hevosen kanssa tai ilmankin. Nykyinen hyvinvointi rakentuu suurelta osin heidän aherruksensa ansiosta.

  Rane

  Jossain tilastossa taisi olla että 50-60 luvulla traktorin tuleminen vapautti n.400000 ha peltoa hevosrehun tuotannosta muuhun käyttöön.Samalla vapautui työvoimaa tehtaisiin.
  Nyt on taas viritelty hankkeita että pelloilla tuotettaisiin raaka-aineita liikennepolttoaineisiin.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tulihan tuota hevosella hankintapuuta ajettua. Alkuun olin isän apuna kankimiehenä tukkien kuormauksessa ja telaan purussa. Sitten osat vaihtuivat kun isäukko oli jo työn runtelema vaikka ei niin vanha ollutkaan.

  Kyllähän se ajo, mutta se kuormaus ja purku, se rasitti. Toisaalta samaa hommaa tehdään edelleen pienessä mittakaavassa mönkkäreiden ja jopa traktoreiden kanssa. Ei kaikissa ole kuormaimia.
  Polttopuun ajoon hevonen olisi käypänen peli vieläkin, jos on paksumpaa, niin on vara panna lyhyemmäksi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)