Keskustelut Metsänhoito Hieskoivun jalostus?

 • Tämä aihe sisältää 7 vastausta, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Visakallo toimesta.
Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Hieskoivun jalostus?

  Onko hieskoivun jalostus mahdotonta vai miksi vain rauduskoivua jalostetaan? Äkkiä ajateltuna luulisi hieskoivustakin pystyvän jalostamaan suorempi runkoista ja nopeampi kasvuista versiota. Mieluummin tökkisi maahan jalostettua hieskoivua kuin raudusta niin ei taimet katoaisi hirvien suihin.

 • Rukopiikki

  Omasta mielestäni hieskoivun jalostukseen ei ole tarpeeksi kiinnitetty huomiota. Hieskoivu on äärimmäisen monimuotoinen puu ja sieltä löytyy nopeakasvuisia suorarunkoisia yksilöitä. Itse olen monesti katsellut että siinäpä olisi komea hieskoivu jalostukseen pluspuuksi. Jalostusmateriaalia kannattaisi hakea myös Venäjältä. Venäjällä näyttää olevan harvinaisen suorarunkoisia järeitä hieskoivuja. Runkomuoto on mielestäni se ongelma. Mutta kyllä kun on valinnanvaraa tarpeeksi niin hieskoivikostakin löytyy riittävä määrä puita tukkipuiksi kasvatettavaksi. Vaatii äärimmäistä huolellisutta  harvennuksessa puiden valinnassa. Tarkkaa puiden valintaa täytyy tehdä jo raivaussahavaiheessa. Hieskoivu on aliarvostettu laji. Vähemmän ruskotäplää. Itse sahapuuksi  omaan käyttöön aina hies.

  Jovain

  Tilastojenkin mukaan tukkipuusta yli 60 % on hieskoivua.

  Visakallo

  Olen kasvatellut kloonattuja hieskoivikoita 33 vuotta. Ovat nyt kolmen harvennuksen jälkeen loppukasvatusasennossa.

  Rukopiikki

  Onhan niitä ollut tarjolla mutta panostus hieskoivun jalostukseen on ollut vähäistä verrattuna raudukseen.

  narisija

  Kyllä hieksen jalostuksesssa puuhaa piisaa, mutkien ja oksien lisäksi tahtoo olla myös monilatvaisuutta, jos tukkia ajattenee.

  Omien koivujen korkein jalostusaste on energia ja lopputuote tuhka peltokuusten juurille.

   

  pihkatappi

  Mulla on turvemaan ja Savikon vaihettumisvyöhykkeellä hieskoivua, noin 50 tukkirunkoa, joissa ei mutkia. En tiedä onko tuo puhdas hieskoivikko, mutta ei kuitenkaan puhdas rauduskoivikko.

  Joku risteytys, mikä ei hirville kelpaa, kasvaa vedenvaivaamalla alalla hyvin ja osaa kasvaa suoraan lienee se mikä voisi mennä jatkoon. Mikroskoopilla vaan tutkimaan, pölyyttämään keskenään ja keräämään siemeniä, siirtyykö perimä herkästi, vai olisiko kloonaaminen vaihtoehto. Kuka maksaa?

  Visakallo

  Maapohja on vaikuttanut meillä hyvin paljon kloonattujen hieskoivujen laatuun ja kasvuun. Kivennäismaalla rungot ovat suorempia ja kasvu on ollut selvästi parempaa kuin turvepohjalla. Ero kivennäismaalla on kuitenkin edelleen suuri rauduksen hyväksi.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)