Keskustelut Luonto Hiilinielut

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Hiilinielut

  Lukekaapas Pekka Syväsen juttu. Mitä mieltä olette esitetyistä faktoista. Vedättääkö vihervasemmisto meitä? Sähköautollako menemme raivaamaan (tietenkin sähkösahalla) risukoita, siis hoitamaan taimikoita, jotta maailma pelastuu. Niin, vai onko monimuotoisuuden säilymisen vuoksi risukon raivauskin kohta lailla kiellettyä.

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kyllä maan kokonaishiilinielun arvio on melko tarkka, kiitos valtakunnan metsien inventoinnin.

  Taimikoiden hoitorästit, sorkkaeläinlaidunnus, harvennusrästit ja vanhojen metsien kiertoajan jatkaminen, jatkuvan kasvatuksen yleistyminen kivennäismailla, metsätuhojen yleistyminen ilmastonmuutoksen seurauksena. Kaikki nämä yhdessä vähentävät hiljalleen hiilinielua.

  Retkeilin koiran kanssa Espoon keskuspuistossa. Osui reitille tiheä nuori mänty-koivusekametsämetsä. Pikkurillirelaskoopilla mitaten pohjapinta-alaa yli 40 ja pituutta 15 metriä. Taulukko antaa tulokseksi 300 mottia. Kyllä vain, itseharveneminen on alkanut. Vaikka hiilinielua vielä on, kasvu hidastuu nopeasti huippuvaiheesta, kun puut alkavat haitata toisiaan. Myös jäljelle jäävien kilpailussa voittavien puiden latvukset supistuvat pysyvästi, eikä vikaa voi enää myöhemmin korjata.

  Puuki

  Pikkurillirelaskoopilla mitaten pohjapinta-alaa yli 40 ja pituutta 15 metriä. Taulukko antaa tulokseksi 300 mottia. Kyllä vain, itseharveneminen on alkanut.

  On tainnut alkaa jo aikaa sitten.  Männiköissä itseharvenemisraja  15 cm keskilpm:n puustoissa (painotettu PPA:lla) alkaa n. 2100-2200 kpl/ha tiheydessä. (10 cm k-lpm :n puustossa 4500 kpl/ha on raja, 20 cm keskilpm => 1800 kpl/ha ) .

  ElmeriJalmari

  Kiitos luvuista Kurki ja Puuki, itekin ihmettelin Syväsen arvioita soiden co2 sidonnan määristä. Metsien käytöstä on joku propaganda-sota menossa, jossa vihreille ei vaikuta riittävän kuin koko Suomen täysrauhoitus. Eikä sittenkään, sen jälkeen hengittäminen kielletään.

  Jk-sektorilla ihmetellyt, että miksi ihmeessä siitä niin paljon höpötetään, kun sitä on kuusikoihin kaavailtu. Faktuaalisesti sen seurauksena seuraa yhä vahvempi kuusettuminen ja lajiston yksipuolistuminen. Se vähäkin lehtipuusekoite häviää kuuselle kilpailun. En ymmärrä sen liittämistä monimuotoisuus -arvoihin. Valheelta vaikuttaa.

  Kaasuautoon varmaan ite joskus siirtymässä, jos tankkauaseman saisi ensin… Akkumineraalien louhinta epäilyttää. Nehän ne varsinkin ovat uusiutumattomia. Maankuoresta louhitaan jostain Kiinasta ja Kongosta, ja niin harvinaisia, että ei taatusti riitä kaikille. Sekä epäeettistä, että ympäristölle vaaraksi. Sekö se nyt on parempi kuin kotoinen biopolttoaine?

  MaalaisSeppo

  Muuten hyvä lista Annelilta, mutta vanhojen metsien kiertoajan jatkaminen ei lisää hielinielua, päinvastoin. Jos siis hakataankin vanhempien puiden sijasta nuorempia, parhaassa kasvussa olevia pita, niin miten tämä muka lisää hiilinielua? Ei minun järjenjuoksu tähän taivu.

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)