Keskustelut Metsänhoito Hintelät latvat

 • Tämä aihe sisältää 4 vastausta, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Jätkä toimesta.
Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Hintelät latvat

  Mikäs mäntyjä vaivaa silloin, kun nuorissa (02) ja varttuneissa (03) metsissä näkee toisinaan hyvin hinteliä, kapeita latvuksia? Melkein jopa teräviä latvoja. Pisti silmään junassa etenkin Parkanon aseman kohdalla. Ympäri ratapihaa tällaisia heiverönnäköisiä latvuksia männyillä.

 • A.Jalkanen

  Jos ratapihalla tai lähellä varastoidaan jatkuvasti puuta, asialla voivat olla ytimennävertäjät.

  https://metsainfo.luke.fi/fi/cms/opas/tuhonaiheuttajaluettelo/ytimennavertajat

  Sulli

  Nävertäjähän se siellä, vuodesta 2016 kun Parkanon terminaali valmistui on tullut tuota ohikulkiessa seurattua. Suurimmalta osin on Metsähallituksen maita ja osa Natura-aluetta. Hassu juttu että ötökkälaki ei koske kuorellisen raakapuun varastointia terminaalialueilla. Väylävirasto tai raakapuun omistajat eivät tietääkseni korvaa mahdollisia kasvutappioita

  suokukko

  No niinpä tietenkin. Kiitos pikaisista vastauksista!

  Jätkä

  Ytimennävertäjät ovat käytännössä aika pieni ongelma, jos se  metsienkäsittelyssä otetaan huomioon kuorellisen puutavaran varastoinnissa metsässä. Aikoinaan, kun hakattiin läpi vuodebn niin, että puutavara odotti lähikuljetusta kourakasoissa koko leimikko oli vaarassa saada tuon näverrystuhon.

  Kyllä Äänekosken tehtaiden ympärillä on niin näverretyt männiköt, että ei juuri enempää löydy.

  Nävertäjät kokivat uittoaikoina hukkumiskuoleman, kun puut muljasivat järvissä

  Kaarnapäällisissä männyissä nuo lisääntyvät (Eivät kuoripäällisissä)  – ja nousevat puiden latvuksiin sillä etäisyydellä, missä ne näkevät männynlatvat taivasta vasten.

  Nävertäjien on laskettu yhden kunnon kesän vaikutuksesta vievän kymmenen vuoden aikana 50 % lisäkasvusta, eli puolet kasvusta. Jos tuho toistuu joka vuosi, niin sehän kertautuu ihan huimiin summiin / hehtaari.

  Terminaalien ympärillä pitäisi olla kuusi – tai lehtipuumetsät. . Ainakin 60 metriä leveällä vyöhykkeellä.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)