Keskustelut Harrastukset Hirven jäljet kuusen kyljessä

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Hirven jäljet kuusen kyljessä

    Jos vaivaudutte osoitteeseen http://www.mhy.fi/uusimaa, löytyy sieltä uusin jäsenlehti. Sivulla 18 on kuva hirven vikuuttamasta kuusesta ja alla kuvateksti. Mitä mieltä olette?

  • mehänpoika

    Kuva oin jäsenlehden sivulla 18. !00 prosenttisella varmuudella katson kuusen tyviosassa kuoressa olevat jäljet hirvien hampailla tehdyiksi jälttämisjäljiksi. Näitä syntyy nykyisin hirvien normaalin talvirannnon puutteen vuoksi erittäin runsaasti ohutkuorisiin kuusikoihin varsinaisten talviravintokohteiden (männyntaimikot) ympärille. ’

    Jälttämisjäljet näkynevät vajaa 50 %:sti motomiehen silmään harvennushakkuilla. Ko. puista ei tule hiokepuuta, pikkutukkia saati sahatukkia.

    Pitäisi ruveta ymmätämään, että kun mäntyä ei istuteta ja karuhkojakin maita istutetaan kuuselle, on hirvien talviravinto ainakin paksulumisina talvina hyvin niukkaa. Sen näkee jo siitä, kun hirvenvasojen keskipaino on pudonnut. Ilmeisesti emät näkevät talvella nälkää. Turha selitellä, että uroksia olisi liian vähän.

    Metsuri motokuski

    Siihen en usko että hirvet näkevät nälkää jos niiden liikkumisvapautta ei rajoiteta. Niin paljon tuolla maakunnassa on hoitamattomia metsiä että tarvittava ravinto löytyy varmasti.

    Hirven metsästysaikaisen vasapainojen aleneman syy löytyy myöhäisestä kiimasta. Se taas johtuu sonni – naaras suhteesta ja myös siitä että naarashirvet eivät löydä sopivaa suvunjatkamiskumppania. Niille ei ihan kuka tahansa uros kelpaa niin kuin ei kenellekkään. Mitä pienempi on urosten lukumäärä sitä huonompi on valinnanvapaus. Hirven kiimanhuippu on vain par- kolme päivää ja seuraava kiima tulee sitten kuukauden päästä.

    Hirviä on tutkittu jo niin paljon että syy ja seuraus suhteet saadaan helposti selville. Se ei enää ole mitään ”musta tuntuu -asiaa”.

    Se miksi hirvi jältää joskus kuusen runkoa löytyy syy muusta kuin ravinnon loppumisesta, mikäli hirvellä on edelleen vapaa liikkumisvapaus. Syyt ovat psykkiset tai sitten jokin hivenaineen puutos jota otetaan kuusen kuoresta. Se voi liittyä myös vuosittaiseen talviravinnon muutoksen puuaineen syöntiin liittyen tai kesäravintoon siirtoon littyen. Eli vatsan toimintaan liittyen.

    Burl

    Tarkkaa selkoa kuvasta ei saa, mutta enempi vaikuttaisi hampailla aiheutetulta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Taitaa kuvassa kuitenkin olla ihan tavallinen sarvien hankauspuu. Sekin on ihan kiusallinen vahinko, silloin kun hirviä on paljon, tälläisten puiden määrä on joskus suurikin. Yhtenä niksinä on ettei tälläistä puuta pidä kaataa pois. Hirvi tulee samalle puulle uudelleen, nimenomaan pihkoittuminen parantaa sen mielestä puun käyttöarvoa tähän hommaan. Kun puu kuolee, niin sitten se ei enää kelpaa.

    Kun eläin, hirvi tai esim hevonen haluaa syödä puun kuorta, niin se panee päänsä kallelleen ja järsii runkoa poikkisuunnassa. Siten se tosiaankin saa kuorta irtikin.

    Hirvi on paha tuholainen, mutta tosiasiat pitää ottaa silti aina tosiasioina.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pinsiön vaari

    Kallistun Korpituvan Tanelin kanalle. Meidän metsässä on eräs kohta jossa hirvet käy hiomassa sarviaan. Sellainen apukäyrän kumpare joka on oikeastaan joka puolelta merkitty hiotuilla puilla. En ole kolottuja puita poistanut. Samoja puita ne kyllä hioo. Eri vuosina vaan eri puolilla.

    Kerran löysin eräästä peltosaarekkeesta hirvien kaluamia haapoja. Olivat käyneet siinä ainakin parina talvena. Innokas hirvimies asui siinä kiväärin kantaman päässä. Oli kuitenkin toisessa pitäjässä ja toisen seuran alueella. Tämä hirvimies sanoi tietävänsä kaluamispaikan. Useina talvina muutaman hirven lauma asustelee sillä seudulla mutta kesäksi ne muuttaa toiselle puolen mäen. Ja sieltä naapuriseura ampuu saalista lähes joka vuosi. Haavoissa kaluamisjäljet oli enimmäkseen poikittaisia.

    Burl

    Lähetin Lukioiden kuviin kaksi kuvaa ilmeisesti jonkun elukan vikuuttamasta kuusesta (julkaistaneen lähipäivinä). Toinen on lähikuva samasta vauriosta, mistä toivottavasti pystyy tekemään tarkempaa arviota vahingonaiheuttajasta ja tavasta, millä se on tehty.

    Metsänomistajana minulle on jokseenkin yhdentekevää, tekeekö hirvet nuo tihutyöt sarvillaan vai hampaillaan. Jos jäljet viittaa siihen, että nälissään syövät talvella kuusien kuorta, niin se tietysti viittaa ylisuureen hirvikantaan ja asiassa on ehkä jo eläinsuojelullinenkin puoli mukana. Harmillisinta on, että herkimmin noita vaurioita näyttää ilmaantuvan parhaassa kasvussa oleviin viljavien maiden punakylkisiin kuusiin, missä oksia on tyvellä harvassa ja varmaan haitta-aineita niukemmin.

    Pari vuotta sitten oli hiljattain ensiharvennetun kuusikkokuvion yhdeltä kulmalta kuorittu noin 80 % rungoista. Pikkuisen säälitti tehdä liki hehtaarin avohakkuuleimikko parhaassa kasvussaan olevaan nuoreen kuusikkoon, mutta kun laho on tarttunut ja tyvitukki mekaanisen vaurionkin takia pilalla, niin järkevät vaihtoehdot vähissä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jos 80% rungoista on vahingoittunut, niin täytyy kyllä olla muuta kuin sarvien hankausta.
    Ei oikein ole kokemusta kuusesta, mutta männyllä hankauspuu on mieluummin alle 10 cm rk. Ilmeisesti rungon joustavuudella on merkitystä, koska puuta saatetaan käyttää useampana vuonna, mutta heti jos puu kuolee, niin ei kelpaa enää.
    Minullakin oli joskus 10 vuotta sitten monia hankauspuita metsässä, mutta kun ne sitten kuolivat, niin uusia ei ole ilmaantunut. Sopivan kokoisia puita olisi kyllä viereisillä lohkoilla. Hirvimääräkään ei ole oleellisesti muuttunut. Mikä lie hirviherrojen mielen muuttanut.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Burl erittäin oikeassa tuossa hyväkasvuisten eli laadukkaimpien kuusien hirvien vahingoittamisvimmasta. Tuttua myös tuolla P-Satakunnan palstalla jossa myös hyväkasvuisia kuusikoita kasvussa.
    Nytkin kun raivasin harvennusta varten näitä ihmeellisiä riehumispaikkoja löytyi. Suosarkojen reunassa ja hyvä puhdas makooksimispohja niin on sitten kyllä viihdyttykkin. Olen siitä kyllä makuulta pelätellytkin karjaa liikenteeseen. Eniten harmitti ne jotka olivat pehmeistä ojanpenkoista lykelty samalla konkeloon toisia puita vasten.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)