Keskustelut Harrastukset Hirven täiikärpäset

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Hirven täiikärpäset

  Estävät metsien monikäyttöä.

 • jees h-valta

  Ensin oli hirvi ja sitten se vielä alkoi loisia. Onko kohtuutta olemassa?

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Hirvi ei ole metsälaji, kuten peltomyyräkään ei ole taimikkolaji.

  Kumpiakin esiintyy niille marginaalihabitaateilla säätelyjärjestelmän manipuloinnin seurauksena.

  jees h-valta

  Käytännössä inhottava mennä alueelle jossa on ollut hirvien makauksia. Niissä lähiympäristöissä niitä hirvikärpäsiä suorastaan kuhisee muutaman viikon päästä.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Pienenä tarkennuksena.
  Vain talvimakuuksien paikalla kuhisee hirvikärpäsiä. Kotilot tippuvat talvella hirvestä (muuallekkin kuin makuuksille) ja kuoriutuvat loppukesällä hirvikärpäsiksi.
  Kesämakuupaikat eivät sinänsä vaikuta hirvikärpästen esiintymiseen. Toisaalta joillakin alueilla on paikkahirviä, jotka oleilevat samoilla paikoilla koko vuoden.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  mehänpoika

  Esityksessä Suomen hirvikannan hoitosuunnitelmaksi en huomannut mainintaa hirvieläinten loisesta, hirvikärpäsestä, eikä sen aiheuttamista epävirkistyksellisyydestä ja muista vaaroista. Kertokaa, kuka huomasi! Haittoina oli mainittu hirvistä maantieliikenteelle pelloille ja metsätaimikoille aiheutuvat haitat.

  Hyötyinä oli mainittu mm. hirvestyksen lisäävän metsien virkistyksellisyyttä. Hirvestyksen arvo kertyisi jahdeissa saadun hirvenlihan laskennallisesta arvosta ja metsästäjien kokemasta virkistyksellisyydestä. Virkistysarvo olisi 60% ja lihan arvo 40%metsästyksen kokonaisarvosta.

  Näin laskien saadaan aika näyttäviä lukuja, mutta muille metsien käyttäjille hirvikärpäsistä aiheutuneet haitat oli ilmeisesti tarkoituksella jätetty arvottamatta ja siten vaille huomiota.

  Jos käytetään samoja arvottamismenetelmiä kuin hirvien metsästyksessä käytetään, pitäisi omatoimisissa metsien hoitotöissä laskea yli toinen puoli työtuloksesta metsänhoidon virkistysarvoksi, mikä olisi korvattava, jos hirvi turmelee taimikon. Tällöin hirvikanta voisi asettua siedettäviin mittasuhteisiin ja hirvikärpäset sen mukana.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)