Keskustelut Harrastukset Hirvenkaatoluvat romahtivat vuosituhannen vaihteesta

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • MJO

  ”Virallinen tavoitehaarukka” ei mahda olla edes todellinen tavoite.

  suorittava porras suorittava porras

  Kun merkitsee RiistaWebiin tarkastelujaksoksi vuodet vuodesta 2000 vuoteen 2016 , selviää , miksi pyyntilupamäärät romahtivat vuonna 2011. Hirviä kaatui enimmillään  n.84 500 vuosina 2002 ja 2003 ja keskimäärin 70 000 per vuosi vuodesta 2000 vuoteen 2010 . Tuolloin alkoi pyyntilupien käyttöaste laskea ja tämän seurauksena metsästyspainetta alettiin alentaa .

  Tämän vuoden pyyntiluvilla on mahdollista kaataa  runsas 70 000 hirveä , jos niitä sattuu olemaan.

  jees h-valta

  Jos ny ei aivan kaikki tapata itteään tuolla liikenteen joukossa niin pitäisi niitä löytyä yltäkyllin.

  harrastelija harrastelija

  Kainuussa hirvilupien määrä nousee kovasti. Ihmettelen vain niiden kohdennusta, koska omalle seuralle lupia tuli hiukan vähemmän? Joku noissa päätöksissä on epäselvää, koska siime syksynä kaadettiin viikossa luvat (17 hirveä) ja laskennassa löytyi alueelta 52 hirveä! Hirvitiheys alueella on sen mukaan yli 10 / 1 000 ha!

  MJO

  Omalle seuralle lupia tuli?

  Vai oma seura anoi lupia vain myönnetyn määrän?

  Planter Planter

  Onko tämä nyt uusi taktiikka, että myönnetään lupia paljon lisää sinne missä on vähemmän hirviä ja vaikea löytää, mm. +40% Lapin tiettömille selkosille. Täällä missä hirviä on paljon lupia on lisätty vain 6%. Riistahallinto voi siten valkopestä itsensä sanomalla, että lupia kyllä annettiin, mutta ei pystytty kaatamaan, kun ei ollut tarpeeksi hirviä tai metsästäjät eivät kykene jahtiin. Lupien käyttöaste jäi pieneksi.

  Lisäksi suuri osa luvista on pankki/hyllylupia, jotka voidaan jättää käyttämättä.

  ”Viime vuosina Uudellemaalle myönnetyistä hirvenpyyntiluvista on käytetty 70−80 prosenttia. Alhainen lupien käyttöaste johtuu laajasti käytössä olevasta hyllylupajärjestelmästä, jossa lupia haetaan enemmän kuin hirviä on suunniteltu kaadettavan.”

  https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/hirvielainten-pyyntilupien-maara-kasvoi-uudellamaalla.html

  Vielä lisäksi siirrettiin metsästyksen alkua myöhemmäksi, kiellettiin sirpalealuemetsästys ja usutettiin osa harrastajista metsästämään jousipyssyllä.

  Yleensä on ollut niin, että metsästäjien arviot kannan koosta ovat varovaisia ja määrä arvioidaan vähän pienemmäksi kuin se todellisuudessa  on. Nyt täällä hirvirunsailla alueilla tilanne on kääntynyt päälaelleen. ”Vahvistettuihin havaintoihin” perustuva Luken laskenta tuotti pinemmän hirvimäärän kuin metsästäjien arvio, vaikka sähköiseen järjestelmään siirtymisen piti viedä 10..20% enemmän havaintoja Lukelle.

  Toistan epäilykseni, että todellista hirvimäärä ei ole halua pienentää, joten jatkakaa aitojen rakentamista!

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)