Keskustelut Metsänhoito Hirvet taas keväällisten männyntaimien kimpussa!

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 313)
  • Hirvet taas keväällisten männyntaimien kimpussa!

    Ilmeisesti joudun keväälä täydentämään, tämän kevään männyn istutusta. Valtion karja on taas käynyt jo kesällä syömässä.

    Elokuun alussa löytyi jo syötyjä taimia, mutta niissä oli yleensä ensi vuoden silmut kuitenkin jossain haarassa. Tosin pensastuminen on jo siis saanut alkunsa. Täysin kuolleita tai irronneita taimia ei juurikaan ollut.

    Nyt näyttää pahemmalta. kiimariemuissaan on temmelletty melkoisesti taimia irtikin. Syötyjä reilusti lisää, jos niissä on jotain vihreää, niin ei ainakaan ensivuoden silmuja.

    ei nyt sitten kannata antaa neuvoja että ilmoita tuhosta. Se systeemi on minun osalta läpi käyty ja turhaksi todettu.

    Ainoa keino kai on ruveta palkkaamaan salakaatajia. Toki virallisia lupiakin on taas hiukan enemmän kuin viime syksynä. Viime vuosi jäi kai historiaan ennätys pienellä lupamäärällään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Visakallo Visakallo

    Hirvi pitää myös luokitella vahinkoeläimeksi, koska se kiistatta sellainen on. Vahingot kasvustoille ja liikenteelle ovat todella mittavat.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Minua puolestaan hämmensi Suorittavan porukan hirvilupien määrä”

    Mitäpä hämmästelemistä siinä on ? Pitäjässä vain parilla seuralla on enemmän pyyntilupia . Olen peilannut monesti hirviasioita koko Suomen , riistanhoitoyhdistyksen tai pelkästään oman seurani mittakaavassa ja aikajanana olen käyttänyt sitä ajanjaksoa , josta on olemassa yhtenäiset tilastot . Kaadettujen hirvien määrä on vaihdellut vuosien kuluessa oman seurani kohdalla 1-27 yksilöön /vuosi. Viime vuodet kannan vakiinnuttua sopivalle tasolle on liikuttu 4-10 hirven lukemissa .

    Mitä vielä noihin hirvihavaintoihin tulee , ovat monet merkinneet virheellisesti viime vuosiin asti havainnot ja kaadetut hirvet erikseen siten , että kaadettua eläintä ei ole laskettu havainnoksi . Tänä päivänä järjestelmä pitä huolen siitä , että havainto merkitään ensin  ja sen jälkeen saman yksilön mahdollinen kaato omaan sarakkeeseensa . Tämän olisi pitänyt lisätä havintojen kokonaismäärää , mutta suunta onkin ollut toinen .

    Joku väittää , että havaintoja ei kirjata . Viime vuonna kuitenkin 95% seurueista jätti havaintoilmoituksen . Tänä vuonna sen tekee 100% , kun laki määrää .

    Gla Gla

    Wanhajätkä: ”Ministeriössä on jo valmis lakiesitys menossa valiokuntakäsittelyyn ja ens syksynä eduskuntaan.

    Systeemi tulee muuttumaan ja sen jälkeen on metsästäjiä turha osittaa syyttävällä sormella…”

    Kerro toki lisää nyt, jos tuollainen prosessi on käynnissä. Valmis lakiesitys pitäisi löytyä netistäkin.

     

    wanhajätkä

    Kirjoitin vähän huolimattomasti. Esitys on vielä viilaamista vaille valmis. Ei ole vielä valmis vietäväksi valiokuntaan. Ministeriö on kuitenkin esitellyt lakialoitetta alustavasti ainakin osalle valiokunnan jäsenistä saadakseen kannanottoja esityksen hiomiseksi.

    Riistanhoitomaksu nousisi hieman. RHY:n toiminnanjohtajat tulisivat suoraan riistakeskuksen palkkalistoille. Yhdistyksiä ei yhdistettäneisi mutta sama ammattilainen hoitaisi useampaa yhdistystä riistakeskuksen alaisena.

    Metsästäjät ei siten tulevaisuudessa voi vaikuttaa hirvipolitiikkaan. Se on sitten korkeimmassa kädessä.

    Hyväkö sitten vai huono asia….näkkyypähän. Jääpähän ainakin metsästäjät ymmärtämättömien räkyttämisen ulkopuolelle.

    Esitys on tarkoitus saada nopeasti lausuntokuntoon. Varmastihan rähäkkää metsästysjärjestöiltä kritiikkiä tulee. ..

    Seurataan tilannetta…

    Metsuri motokuski

    Entiset riistahoitopiirien toiminnan johtajat, jotka hirviluvat myöntää, ovat virkamiehiä ja valtion palkkalistoilla. Vuonna 2011 yhdistettiin Riistahoitopiirit ja Metsästäjäin keskusjärjestö yhdeksi Suomen Riistakeskukseksi.

    Riistahoitoyhdistykset toiminnanjohtajat ovat taas vapaaehtoisvoimin toimivia henkilöitä. Riistahoityhdistykset eivät päätä hirviluvista vaan antavat lausunnon ja kanta-arviot sekä kaatoesityksen riistakeskukselle. Jos nyt sitten toiminnanjohtajat vakinaistetaan niin mitenkä riistanhoitoyhdistyksen rooli sen jälkeen muuttuu ? Käsittääkseni ei mitenkään.

    Itse kannustan enemmänkin riistanhoitoyhdistysten yhdistymisiä jotta päästään pienistä yhdistyksistä eroon ja asioita voidaan käsitellä suuremmissa mitoissa. Sen jälkeen toiminnanjohtaja voidaan myös vakinaistaa. Se että Rhy:n toiminnanjohtaja vakinaistetaan ja siirretään jonkin toisen viraston alaisuuteen ja varsinaisen organisaation asemaan ei tehdä muutosta järjestelmässä ei tuo mitään uutta sisältöä.

    Puuki

    Laki on siis tekemistä ja hyväksymistä vaille valmis. Ihan niin kuin talo, joka on tekemistä vaille valmis.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rhy-järjestelmässä on eroja verrattuna mhy-kenttään: mhy-puolella talous pyörii jäsenmaksuilla ja myyntituotoilla, toiminnanjohtajan valitsee mhy:n hallitus, joka on puolestaan valittu valtuutetuista.

    wanhajätkä

    ONhan siinä vissi ero jos toiminnanohjaaja on vapaaehtoinen metsästäjä vaiko riistanhoitopiirin virkamies. Yhdistyksen rooli on tälläkin hetkellä lausunnon antaja ja koko vastuu on vain piirillä. Ennen rhy antoi puollon hirviluvasta ja silloin olikin kaikenlaista kotiinpäinvetoa lupamääristä alueen sisällä. Kun piiri maksaa toiminnanohjaajan palkan niin kyllä sen lauluja laulat jonka leipää syöt. Varmasti saavat yhtenäisen koulutuksen ammattiinsa.

    Lakiesitys on loppusuoralla. Onhan se hyvä että ovat yhteydessä jo valmistelun lopussa päättäjiin ettei nyt torsoa jolla ei ole läpimenomahdollisuutta edes esitellä. Taloon alkaa olla pohjatyöt valmiina. Rakennuslupa on leimoja vailla.

    suorittava porras suorittava porras

    Taitaa vain olla vähän raadollisempi selitys tuolle lakimuutosesitykselle . Vapaaehtoisia toiminnanjohtajiksi ei kaikissa yhdistyksissä ole . Lakimuutos tarvitaan , että yksi toiminnanjohtaja voi hoitaa useamman yhdistyksen tehtävät . Rahatkin palkkakuluihin on luonnollisesti hankittava , joten rh- maksun korotuksella sekin puoli hoituu . Hirviasiaan tämä tuskin tuo mitään muutoksia. Metsästäjät metsästävät sen minkä sopivaksi katsovat tai mihin rahkeet riittävät kuten tähänkin asti .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hirven ja peuran kaatoluvat paikkakunnittain:

    https://yle.fi/uutiset/3-9876980

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 313)