Keskustelut Luonto Hirvien näivetystauti on nyt Suomessa

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Hirvien näivetystauti on nyt Suomessa

    Suomessa on ensimmäistä kertaa todettu hirvieläinten näivetystautia. Tautiin kuollut hirvi oli 15-vuotias ja löytyi Kuhmosta.

    Näivetystauti (chronic wasting disease, CWD) on hirvieläinten hitaasti etenevä, aina kuolemaan johtava sairaus. Se kuuluu prionitauteihin ja on sukua hullun lehmän taudille eli naudan BSE-taudille (bovine spongiform encephalopathy) ja muille TSE-taudeille (tarttuva spongiforminen enkefalopatia).

    Taudin ei tiedetä tarttuneen ihmiseen. Eviran mukaan hirvieläinten lihaa voi syödä turvallisesti.

    Lihan myyntiä tai vientiä rajoiteta. Varotoimenpiteenä elävien porojen ja muiden hirvieläinten vienti muihin maihin kuitenkin pysäytetään toistaiseksi.

    Aiemmin tautia on todettu Euroopassa ainoastaan Norjassa. Pohjois-Amerikassa sitä esiintyy yleisesti.

    Kuhmosta löydetty tapaus ei ole pohjoisamerikkalaista, taudin tarttuvaa muotoa, vaan Norjassa todetun kaltaista, satunnaisesti yksittäisistä hirvieläimistä löytyvää muotoa.

    Taudin esiintymistä on tutkittu Suomessa jo vuodesta 2003 alkaen. Nyt taudin seurantaa tehostetaan Kuhmon ja Kainuun alueella.

    Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehtyjen tutkimusten tulokset on varmistettu EU-vertailulaboratoriossa.
    IS

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Oliskohan liikakansoitus yhtenä syynä?

    Nyt kun pitää tutkia, onko tautia, niin siitä sitten vain elukkaa nurin mittavissa määrin ja katsomaan onko tautia.

    olis kai se ollut järkevämpi pitää kanta niin pienenä ettei ainakaan, iso kanta aiheuta tauteja tai edistä niiden leviämistä.

    Toivotaan nyt kumminkin ettei tauti leviäisi eikä yleensäkkään olisi kovin tarttuvaa. Tälläisistä taudeista ei ole kellään muuta kuin hävittävää. Esimerkiksi hirvien määrän väheneminen tätä kautta ei ole mitenkään toivottavaa, vaikka kannan pienentyminen muuten suotavaa onkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Olipa vanha hirvi eiköhän ne tuossa iässä ole jo muutenkin aika köpöjä. Hirven maksimi ikä on n.18v. Eikä ne nykyisin kovin vanhaksi elä kun luoti sattuu kohdalle jo huomattavasti aiemmin.

    jees h-valta

    Kertoo aivan muusta kuin luotien osumistodennäköisyydestä. Kyllä hirvet suomessa aika rauhassa saa elää ja pulskistua taimikoissamme. Joten luonnon oma säätely on taas alkamassa toimia ja veisi sitten lähes pohjille asti saman tein.

    Berza

    Ei Kuhmon selkosilla ole kyllä vuosikymmeniin ollut liikakansoitusta hirvistä.

    Taitaa nykyinenkin kanta olla reilusti alle 3 hirveä / 1000 ha.lla.

    Näköjään 2016 ollut peräti 2 hirveä / 1000 ha.lla

    Näillä kulmilla metsästetäänkin hirveä vähän silloin tällöin 🙂

    Visakallo Visakallo

    Näivetystaudista tuskin tulee mitään suurta epidemiaa, mutta varmaan se jonkun vanhan hirven sieltä täältä kellistää. Luonto tulee osaltaan apuun, kun metsästäjät ikääntyvät.

    jees h-valta

    Mitenhän tuo psykotasolla vaikuttaa hirvenlihan syöntihalukkuuteen metsästäjillä? Kyllähän sitä voi miettiä tietoisuuden levittyä ainakin lähipiiri. Eli voi olla että vain huonontaa jahtihalukkuutta. Eli susia lisää syömään sairaskarjaa.

    Jätkä

    Nuo näivettyneet hirvet on ihan sopivia jakaa palasteltuina ahneille maanomistajille.

    Niitä lihoja / ruhoja ei taida olla pakko edes tarkastuttaa eläinlääkärillä, eli sinne vaan – menee turpiin eikä suihin!

    Planter Planter

    Kyllä tästä voi tulla melkoinen ruljanssi, saa nähdä mitä Evira keksii. Varmaan riippu aika paljon siitä, löytyykö tapauksia lisää, tavoitteenahan oli kerätä tutkittavaksi 3000 päätä epäilyttävistä, laihoista hirvistä.

    Kun vastaavanlainen tauti, hullunlehmän tauti, löytyi Suomesta joskus 2000-luvun alussa, muuttuivat teurasjätteiden käsittelykäytännöt täysin, jotta tauti ei leviäisi. Teurastettujen nautojen kallo, selkäranka ja suolet piti kerätä talteen ja lähettää ongelmajätteenä hävitettäväksi, prosessissa, joka hävittää taudinaiheuttajat.

    Jos hirvien ja porojen teurasjätteille tulisi sama käsittelyvaatimus, olisi melkoinen savotta. Ei se ainakaan metsästysintoa lisäisi.

    Aika lähellä poronhoitoalueen etelärajaa, jos tauti pääsee poroihin, niin tokassa se leviää nopeasti.

     

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)