Keskustelut Luonto Hirvien vaellukset

 • Hirvien vaellukset

  Merkitty: 

  Takavuosina eräänä viikonloppuna meidän maille pölähti yhtenä viikonloppuna runsaasti hirviä.  Tehtiin havaintoja luultavasti 20 eri hirvestä, joista kaadettiin 5.  Nyt oli nähtävissä sama ilmiö.

  Koko syksy oli hirvihavaintoja erittäin vähän ja mietittiin miten meille käy.  Kahtena aikaisempana viikonloppuna havaintoja oli edelleen varsin vähän.  Ammuttiin kuitenkin kumpanakin kaksi hirveä.  Nyt metsä tuntui vilisevän hirvistä.  Havaintoja tänä viikonloppuna  luultavasti 19 eri eläimestä.  Merkittävää oli, että tänään nähtiin 4 eri ykkösvasaporukkaa vaikka eilen oli ammuttu vasa ja aiemmin oli ammuttu 2  vasaa.  Kaikki ykkösvasoja.   Saatiin viikonloppuna 2 aikuista ja 2 vasaa.

  Tänään päivällä jahdin loputtua minäkin näin rauhallisesti tallustelevan porukan, jossa emo vasoineen ja kaksi aikuista.  Tuntui, että olivat matkalla vaan jonnekin.  Saa nähdä, että pysähtyykö vaellus meidän maille vai jatkuuko ja lähtevätkö meidän hirvetkin mukaan sakkiin?

  Mistä moinen vaellus johtuu?  Pedoistako vai mistä?  Jos eteen tulee valtateitä niin onnettomuusriski on suuri.  Meidän kohdalla toki on 4-tiellä hirviaita.

   

 • Timppa

  Aika lailla nuo vasamäärät vaihtelee.  Esimerkiksi vuonna 2001 13 kaadetusta oli 8 vasoja.  Seuraavana vuonna myös 13 kaadetusta 7 vasoja.  Viime vuosina on kaadetuista ollut vajaa puolet vasoja, joista kiintiön viimeisen metsästys on saattanut viedä viikkoja.   Joskus on jouduttu muuttamaan kiintiön kaksi vasaa aikuiseksi, jotta jahti saataisiin loppumaan.  Tämä vuosi oli poikkeus tuon invaasion vuoksi.  Siis vasat kaatuivat helposti.  Varmoja havaintoja jäävistä vasoista ei kuitenkaan jahdin päättyessä ollut.

  Lihanhimon vuoksi ei jahtia suunnitella.  Kuten tuolla laskeskelin, niin todellakin vasoja pitäisi olla n neljännes jäävästä kannasta.  Tänä vuonna ei niitä jäänyt niin paljoa.   Ensi vuoden tilanne riippuu todella paljon mahdollisista muuttohirvistä.