Keskustelut Harrastukset Hirvikoeammunnan säännöt

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
 • Hirvikoeammunnan säännöt

  Eräs asia mietityttänyt, voisiko joku tietävä kertoa. Mikäli oma ase on 9.3 kaliiperinen, mutta ei sillä pysty merkkiä ampumaan (potkii niin paljon) niin voiko hirvikokeen ampua pienempi kaliiperisella kaverin aseella? Kyllähän ainakin metsällä saisi lainata, mutta miten tosiaan on hirvikoeammunnan kanssa?

 • MJO

  Lihahävikki on kasvanut paljon vuosien mittaan kun aseet ovat järeytyneet. Huonoilla osumilla saadaan kaatoja ja useita kuulia perille.

  Onko tolpalla jotain tutkimustuloksia, että nykyisin ammutaan useampia laukauksia verrattuna aikaisempaan. Taitaa olla ihan keksittyä mutua joka mukamas tukisi omaa keksityttyä ”teoriaa”?

  Sahapukki

  Yli 15 vuotias voi ampua kokeen vain omalla tai rinnakkaisluvallisella aseella. Tarkistin asian papereista. Mm kirjottaa omiaan.

  Metsuri motokuski

  Voin antaa periksi jos asia on näin. Sitten meillä on toimittu väärin ainakin tuolloin kun minä oli kokeessa. Silloin riitti että kunhan vastaavalle tai suuremmalle aseelle on kantolupa on myös oikeus käyttää toista vastaavaa asetta omistajan suostumuksella. Tai sitten olin ”ihan pihalla” tuolloin. Voi olla ettei tilanne ole parantunut vieläkään. 🙂

  Sahapukki

  Aselainaus saattoi olla entisaikaisessa ”kolme seisovaa kolme juoksuun”-ammunnassa mahdollista. Nykyinen oma-asevaatimus liene laitettu siksi, että ampuja tottuisi aseeseensa ja joutuisi tarkistamaan myös metsästyaseensa kohdistukse ennen koetta. En tiedä tätä, mutta jotakin tuommosta voisi asetuksen tarkotus olla.

  harrastelija

  Ainakin silloin, kun puoliautomaatit tuli hirvimetsälle, oli myös tarpeettomasti luodinreikiä hirvissä. Eräässä prikaatin radalla komentaja oli seuraamassa hirvikoe harjoitusammuntoja. Eräs kaveri veteli juoksevaan kolme kertaa samalla aukolla. Komentaja lopetti harjoittelut siihen.

  Olen nähnyt lähinnä koiramiehillä näitä 93:sia ja perustelu on juuri se, että haukussa hirvi on monesti pöpelikössä jolloin raskas luoti kahlaa veson läpi paremmin. Ainahan sitä pitäisi malttaa kunnon osumaa ja ei jatka tulitusta, jos on asiasta varma. Olen nähnyt sydämen läpi ammutun hirven menevän monta kymmentä metriä. Kaularangasta hirvi putoaa heti.

  Nikamalaukauksesta tulee se vanha vitsi, jossa metsästäjä kaataa sarvipään, ripustaa aseen ja repun sarviin ja menee ottamaan kuvaa! Sen jälkeen hirvi hyppääkin matkaan ja menee sen sileän tien! Sekin on nähty, nikamaiskusta hirvi menee vain tajuttomaksi pieneksi hetkeksi.

  Timppa

  Isä-vainaa ampui koko hirvenmetsästyskautensa n vuodet 1952-1989 80-vuotiaaksi asti 9,3 mm:n kiväärillä yli 100 hirveä.  Hän oli koiran ohjaaaja ja ampui silloin tietysti haukkuun erilaisissa tiheiköissäkin.  Harvoin tuli haavakkoja.  Yhden muistan.  Isä ampui kuusenoksien läpi hirveä aika läheltä.  Oksien takana sattui olemaan paksu leppä, jossa vielä mutka.  Luoti hajosi siinä ja vain sirut osuivat hirven kylkeen.  Noina vuosina ainakin alkuun hirvi kuului sille, jonka maalle eläin kaatui.  Jos haukku oli lähellä rajaa, isä ampui säkään, jolloin eläin putosi paikalleen.  Kaksi kertaa hän ampui ”tuplat”.  Siis ampui hirveä, joka hävisi puiden taakse, josta esille tullutta hirveä ampui myös.  Siellä olikin ollut toinen hirvi, joka tuli ammuttavaksi ja ensimmäinen oli kaatunut puiden taakse.  Hirviä oli vähän ja oli ammuttava vaikeistakin paikoista.   Kaikki hirvensä kuten myös silloiset kokeet isä ampui avotähtäimellä.  Näkökin oli lopuksi aika huono, mutta vuosikymmenten harjaannus aikaansai sen, että homma toimi.

  Minusta 9,3 mm:n kivääri avotähtäimellä varustettuna on oiva ase koiran kanssa metsästävälle.  Passimiehelle riittää pienempi kaliperi vallan mainiosti.  Yhtä lailla hirvi kaatuu.  Tärkeintä on osua kohdalleen.  Ja tietysti siinä auttaa myös harjoittelu radalla liikkuvaan maaliin.  Itse pitäisin varsin kyseenalaisena käytäntöä, jossa koe ammutaan jollakin laina-aseella.  Silloin jää pois tuntuma omasta aseesta, mikä nopeassa tilanteessa saattaa olla ratkaiseva onnistumisen kannalta.

  Minulla 30-06 sakolainen ”Finnlight” kevyt painoltaan, kun ikää on karttunut ja aikanaan oli käsioperaatio, jolloin kevyt oli mukavampi.  Toissa viikonloppuna seisoin passilavalla ja yritin nähdä parin sadan metrin päähän, jossa koira haukkui hirveä.  Vilkaisin sivulle ja jossain vajaassa 40 metrissä juoksi karkkohirvi suoraan kohti.  Nostin kiväärin hirveen päin ja odotin, että se kääntyisi.  Ehkä sai minusta havainnon ja alkoikin kääntyä.  Siihen ammuin sen.  Eläin putosi suoraan ja lihat säilyivät erinomaisina.  Koko vaihe kesti vain pari sekuntia.  Tällaisissa tilanteissa ratkaiseva on aseen soveltuvuus ampujalle.

   

  Tolopainen

  Hiukan epäilen, että yli 50v ei nykyistä hirvikoetta pysty ampumaan avotähtäimella. Osuma-alue erottuu taustasta huonosti ja taulun keskipisteen joutuu hakemaan kiikarin ristikolla. En ole enää nähnyt radalla ketään ampumassa koetta avothtäimella, minulla on kokeessa 20 kertaa suurentava kiikari ja eri ase kuin metsällä.

  Anton Chigurh

  Ammuin kerran hirven juoksuun 30-senttisen männyn läpi. Luoti meni vielä hirvestäkin läpi. Samana syksynä tuuli katkaisi kyseisen petäjän luodinreiän kohdalta. Ase avotähtäiminen Winchester model 70 classic super expres 458 win mag, norman patruuna swif – a – frame luodilla, joka painaa 32,4 grammaa. Lähtönopeus luokkaa 600m/sekunnissa. Tekee sormenmentävän reiän, josta henki livahtaa liukkaasti karkuun. Pysyy kasassa. Ei tuhoa lihaa. Eikä kimpoile. Kukaan ei halua lainata tuota asetta. Eikä ampua sillä.

  Ammuin kyseisellä aseella (ja samoilla patruunoilla) hirvikokeen useita kertoja siihen aikaan, kun ammuttiin vielä liikkuvaankin maaliin.

  Tolopainen

  Aika sattumaa, että tuolla asella saa merkin ammuttua, kun ennakko on pitänyt ottaa pahvihirven etupuolelle. Kerran olen nähnyt kun joku vanhempi gubbe yritti tuollaisella merkkiä, yrityskerrat loppuivat eikä merkkiä tullut sillä kerralla. Tuskin on kovin turvallinen ammuttava, tuo wishesterin lukkorakennelma ei ainakaan minua vakuuta.

  Anton Chigurh

  Tässä aseessa on pre-64 lukko, niinsanottu mauserlukko, paras lukko mitä markkinoilta löytyy. Vaihtuu patruuna liukkaasti, ehtii ampua monta hirveä yhteen kasaan. Avotähtäimet aivan loistavat suurriistatähtäimet, todella nopeat ampua.

  Yhdellä sarjalla minä merkin ammun.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)