Keskustelut Harrastukset Hirvipeijaiset on maaseudunväestön vuoden kohokohta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
 • Hirvipeijaiset on maaseudunväestön vuoden kohokohta

  Taas on tullut aika jolloin koko kylän väestö kerääntyy kerran vuodessa yhteen juhlimaan. Ilman peijaisia ihmisten elämät olisi paljon tylsempiä ja he eivät tuntisi toisiaan yhtähyvin. Vain runsas hirvikanta voi taata hyvät peijaiset sillä vieläkin on muistissa ne 90-luvun keittovuodet kun keitosta ei meinannut lihapaloja löytyä. Vetonaulana taisikin silloin olla sahti nylkykopissa kun ruoka oli niin laihaa. Onneksi nykyään on paistia joka vuosi kun hirviä on paljon niin ei tarvitse pihtailla. Sahtia ei enää ole ja pääpaino onkin ruualla. Laulu&soitinyhtye on tosin jokavuosi yhtä hirveä. Tänään on tullut aika juhlia tuota ihmiset yhteen keräävää metsän rikkautta.

 • jees h-valta

  Jaa että minkä väestön?
  Maalla on muutama harva savu joka vielä lämpeää ettei kyllä ihme jos niille mammoille ja paapoille järjestetään. Etämetsänomistaja ja kaupunkilaismetsänomistaja näistä nyt tavanomaisesti ulkona.
  Edullinen tapa tosiaan. Ei ole lihantarve kasvanut siinä rollaattorin ulkoilutustapahtumassa.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Parit peijaiset on tullut vuosittain käytyä,joissa tutumpaa väkeä paikalla.Kyllähän asia niin on,että helposti vuosi vierähtää,jona aikana monta maanomistajaa ei näe kuin hirvipeijaisilla.Mukavahan valmiin seisovan pöydän antimia syödä,kun joku on vaivan nähnyt.

  e.uro

  Turvaton hirvi on paras hirvi, ei syö liikaa. Pitää ola iso kylä, jos yhdestä hirvestä ei riitä soppalihoiksi. Hirvikanta alle 10 000 yksilöön!

  Pinsiön vaari

  Tässä lähellä liikepaikkoja on kylällä muitakin aktiviteetteja kuin peijaiset. Mutta hyvin ne sopii lisäksi. Ja porukka ei ole mitään rollaattori porukkaa. Tietysti kaikki liikuntaesteisetkin halukkaat kyyditään paikalle. Mutta näissä kaikella lailla eläväisissä kaupunkien ”nukkumalähiöissä” on varmaan eri henki kuin syvällä maaseudulla.

  Hyvä tapa on pitää peijaiset. Kovin monta kertaa en ole käynyt. Mutta käyntien harvuus johtuu siitä että en kihtini (vanhojen herrasmiesten sairaus!) takia voi syödä riistaa. On kävelykyvylle parempi haukata HK Sinistä suoraan jääkaapista kuin kiusata tuttua miestä riistaruualla ja köpötellä peukalovarpaat tomaatteina. Tapaamisia ja toimintaa on yllinkyllin muutenkin.

  Menkää kaikki kihdittömät peijaisiin! Puhutaan sitten myöhemmin miten alas se hirvikanta tulee laittaa. Se syöty hirvi ei kuitenkaan enää taimia pilaa!

  e-h e-h

  Onhan se Pöljällä käytävä hirvikeitolla.

  mehänpoika

  On se niin ristiriitainen tapahtuma. Hirvestäjät emäntineen tarjoavat maukkaan hirvisopan ja samalla antavat mieleisensä tietoiskun hirvitilanteesta. Yleensä kerrotaan, että hirviä pitää metsästää siksi, että hirvivahingot maanteillä ja metsissä jäisivät vähäiseksi. Tosiasiassa metsästetään vain vuotuista tuottoa, eli pääasia on että metsästettävää riittää hyvin myös tulevillekkin vuosille. Vahinkojen vähentäminen on vasta toisella sijalla jos sielläkään.

  Moni metsänomistaja ei ymmärrä tätä hirvikeiton antia. Osa jopa uskoo hirvimiesten vakuuttelun ja myy koko sielunsa yhdestä hirvikeitosta.

  Kyllä hirvikeitto maistuisi paljon paremmalle, jos ei tarvitsisi katsella maanteiden varsilla keltaisia hirvinauhoja eikä pilalle syötyjä metsätaimikoita tai hirvien kolottamia kuusen runkoja.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Täytyy vähän korjata tuota harrastelijan kommenttia. Jukka bisin väitöskirjasta: ”…ja metsästyslailla säädetty organisaatiomalli, jossa metsästäjät muodostavat hallinnon ytimen.”

  Kyllä metsästäjät ihan itse käytännössä päättävät nuo asiat, ei siinä puuntuottajaa kuunnella. Metsästäjien enemmistö on maattomia, ainoana intressinään hupi ja liha.

  MJO

  Anton:
  Täytyy vähän korjata tuota harrastelijan kommenttia. Jukka bisin väitöskirjasta: ”…ja metsästyslailla säädetty organisaatiomalli, jossa metsästäjät muodostavat hallinnon ytimen.”

  Ei siinä laissa määrätä, että ”ytimeen” kuuluvien täytyy harrastaa metsästystä. Sinne voi hakeutua ihan kuka haluaa. Tietysti yhteistyö kyvyttömällä änkyrällä voi olla vaikea päästä mihinkään, kun kaikissa päätöksiä tekevissä yhdistyksissä täytyy olla yhteistyökykyinen (lue kaveri) ja aktiivinen. Osallistuu riistalaskentoihin yms. Eikä pelkästään huutele omasta päästä koko maan hirvikannasta.

  Yleensä sinne hakeutuvat metsästystä harrastavat ja metsästyksestä kiinnostuneet. Vai onko anton & co itse ollut aktiivisesti mukana muutenkin kuin pelkästään metsälehden foorumilla? Veikkaan että et ole.

  Tuskinpa jääkiekkoliitossakaan pyörii ihmisiä, joita kiinnostaa pelkästään lentopallo? Eikä poliitikassa ole ihmisiä mukana, joita ei poliittiset asiat kiinnosta. Sama ilmiö on kaikkialla, myös metsästys asioissakin.

  Lisäksi tuo yleistys on muutenkin typerä vertaus. Jos ”instanssi” tekee päätöksiä jossa on jäseninä mukana metsästäjiä, niin ei silloin kaikki metsästäjät päätä.

  Jos suomen eduskunta päättää jakaa rahaa kreikkaan. Halusitko sinä Anton jakaa rahaa kreikkaan? Logiikallasi kyllä.
  Jos suomalainen mies raiskasi, niin raiskaako automaattisesti kaikki suomalaiset miehet?

  mehänpoika

  harrastelija:
  ””Hirvenpyyntiluvista ei suinkaan päätä metsästäjät vaan Suomen Riistanhoitopiirit valtion antamien lain ja asetusten sekä säädösten perusteella.””

  Vaikka näinkin olisi, metsästäjät ovat jokatapauksessa määräämässä hirvikannan suuruudesta ja samalla vuotuisten hirvikolareiden määrästäkin:
  Hirviporukoilla olisi mahdollisuus vaikuttaa pyyntilupien määrän lisäämiseen ylhäältäpäin esitetyistä jo ”anomistilateessa”. Tätä ei ole kuitenkaan monesti haluttu käyttää lihanhimon voittaessa. Kuvitellaan vaan, että vastuu on kokonaan riistahallinnolla.

  Mielestäni vastuu esimerkiksi hirvikolareista ja niissä loukkaantuneista on suurin juuri metsästysseuroilla. Seuran jäsenien pitäisi tietää parhaiten alueensa kipupisteet, eli hirvien määrät ja sijoittuminen valtateiden läheisyyteen.

  Arkadianmäellä olevat tietävät hirviongelmat, mutta kuitenkin saavat informaation vain ”virallisia” kanavia myöten. Metsästäjien tiedotus on samaa luokkaa kuin tietoiskut hirvisopalla, eli kaikki on hyvin muuten mutta esim. hirviseurueille maataan vuokraamattomat ovat ongelmana. Se hankaloittaa hirvikannan pitämistä kurissa.

  Todellisista hirvivahingoista ei Arkadianmäellä puhuta mitään. Korkeintaan esitellään valtion hirvenpyyntilupavaroin korvattuja vahinkoja todellisina vahinkoina, jos tilasto palvelee ko. harrastustoimintaa eli on sopivan pieni. Korkeintaan peloitellaan kansanedustajia riistanhoitomaksun maksaneiden suurella määrällä (yli 300 000).

  Todellisuudessa hirvimiehiä lienee alle 100 000. Suurempaan lukuun joutuisii laskemaan mukaan myös muita perheenjäseniä. Kyllä näilläkin määrillä vaikutuksia on, mutta lähes toinen puoli metsästäjistä ei hyväksy nykyisiä hirvimääriä, mutta pysyvät puolueettomina hiljaa.

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Onko mehänpoika käyny jo hirvikeitolla?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)