Keskustelut Metsänhoito Hirvistä koituu järkyttävä hintalappu…200 miljoonaa

  • Tämä aihe sisältää 367 vastausta, 38 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten isaskar keturi toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 367)
  • Hirvistä koituu järkyttävä hintalappu…200 miljoonaa

    Merkitty: 

    Riittääkö metsälehden toimituksella asiantuntemus avata tuo tutkimus, miten tehty miten laskettu mitä arvoja käytetty?

  • mehtäukko

    Mistä Tomperi tuon luvun pyöritteli?

    A.Jalkanen

    Metsäuutisissahan se oli. Haittojen arvoa voidaan verrata lihan arvoon, harrastuksesta saatuun virkistyshyötyyn sekä aluetalouden tuloihin haja-asutusalueilla. Huom. kaatolupamaksuista ei ole suuren suurta hyötyä yhteiskunnalle, koska ne menevät pääosin riistahallintoon ja vain osa hirvivahinkojen korvauksiin. Hirvieläinten aiheuttamat punkkitaudit puuttunevat laskelmasta; borrelioosiin sairastuneita on muutama tuhat henkilöä vuodessa ja virustautiin muutamia kymmeniä. (Perustelen sanaa ’aiheuttamat’ sillä että jos punkkien lisääntyminen olisi pääosin jänisten varassa, niitä olisi selvästi vähemmän.)

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/hirvista-koituu-jarkyttava-hintalappu/#d22ca7cc

    A.Jalkanen

    Lukijan kommentti HS.fi: ”Tähän voisi lisätä, että maa- ja metsätalousministeriön tilaaman selvityksen mukaan ajoneuvojen vapaaehtoisen kaskovakuutuksen hinnasta puolet liittyy peuravahinkoihin (MMM selvitys 3.2.2023)”.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000009888350.html

    mehtäukko

    Luku on 55 milj. metsätaloudelle, jonka aihepiirissä keskustelupalsta huojuu..

    suorittava porras

    Vielä isompi hintalappu on ollut ainakin tähän asti sillä ,että istutetut taimet ovat nuutuneet vesakon alle. Esimerkiksi yksi etukasvuinen koivu neljän normaalitiheyteen istutetun männyntaimen keskellä aiheuttaa ennenpitkää teknisiä vikoja kaikkiin ja pahimmillaan kuihduttaa ne kokonaan. Jos koivuvesaa on tiheämmässä tuho on lähes varma ja ensiharvennuksessa korjataan vain koivukuitua.

    Hirvi harvemmin tuhoaa taimikoita tässä mittakaavassa. Muutama taimi kuvion reunamilta niin heti tulee joillekin paha mieli.

    Ola_Pallonivel

    Ei pidä unohtaa riista-aitoja, ei ole halpaa niiden rakentaminen ja ylläpito.

    Turhan usein rytisee liikenteessä ja autoilija maksaa. Miksi ei omistaja ole vastuussa esim. poroistaan?

    Tomperi

    ahaa vain 55 metsätaloudelle, näin sitä sortuu holtittomaan otsikointiin.  Tuolla avaamisella tarkoitin sitä että miten tulkitaan ja lasketaan eimerkiksi edellisenä kesänä tai samana kesänä tapahtunut istutus taimien tuho kun hirvet syöneet taimia.  Hädissään moni jo arvelee tuhon tapahtuneet mutta uutta kasvua löytyy kumminkin.  Samaten pahannäköiset syömisen aiheuttamat vauriot ovat karua katseltavaa varttuneimmissa taimikoissa mutta mutta jos se ei ole vuosittain toistuvaa niin muutaman vuoden kuluttua saatika kymmenien vuosisen kuluttua huomaa että eipä ne syönnökset enää näy taloudellisessa mielessä, rungon vaihtoja tulee ja menee ja nykyään sama kantohinta onko se puu tekniseltä laadultaan poikkeavampaa …. sitten ne 100 200 vuotiaista voinee saada lisä arvoa…. tai sitten ei.  Latvankatko ei ole männyn taimele kuolemaksi eikä merkittävä  vahinko metsänomistajalle.

     

    Nostokoukku

    Hirviaidat kuuluvat tienpidon kustannuksiin ja pitäisi periä autoilijoilta. Hirviä tulee suojata jatkuvasti kasvavalta liikenteeltä.

    Sami Karppinen

    Tervehdys,

    kiitos Tomperille kysymyksestä!

    Tarkemmat luvut ja viittaukset tutkimuksiin löytyvät helpoiten Sorkka-hankkeen loppuraportista osoitteesta: https://tapio.fi/wp-content/uploads/2023/10/SORKKA-raportti-08102023.pdf

    Kannattaa käydä tutustumassa.

    Yhteiskunnalle, metsänomistajille ja metsästäjille koituvista hyödyistä ja haitoista löytyy tiivistettynä tietoa sivulta 42 alkaen.

    Juttua tehdessä haastattelin mm. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ari Nikulaa, joka on todennut aiemmassa kirjoituksessaan männiköiden hirvituhojen taloudellisista vaikutuksista mm. näin:

    ”Ruotsalaistutkimuksen mukaan jo 10-15 % tuhoaste, mikä ei välttämättä vielä tarkoittaisi korvattavaa tuhoa, johtaisi 100 vuoden kiertoajan puitteissa 35-50 % tulonmenetykseen yhdistettyinä kasvu- ja laatutappioina.”

    Terveisin Karppisen Sami Metsälehden toimituksesta

    A.Jalkanen

    Lievistä hirvieläintuhoista jää suuri osa pimentoon. Niistä ei haeta korvauksia eikä niitä ole kirjattu valtakunnan metsien inventoinneissakaan koska ainakin aiemmin mitattavalle kuviolle merkittiin vain vakavin tuho, nykyään ehkä muutakin. Jos sorkalliset (metsäkauris, valkohäntäpeura, hirvi, poro) syövät vaikka kymmenyksen kantorahatuloista vuodessa, siitä yksistään tulisi jo tuo 200 miljoonaa. Tämä ei ole tarkka luku mutta on suuruusluokka josta puhutaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 367)