Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 1,121 - 1,130 (kaikkiaan 1,243)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Kurki

    Esko Karinen: Ilmastomallit (ne joissa on hiilidioksidi muuttujana) osoittaa virheellisiksi ilmastohistoria. Lähinnä keskiajan lämpökausi sekä 1930-luku.

    AJ: Mielestäni eivät osoita virheellisiksi. Keskiajan lämpökauteen ja 30-luvun lämpimyyteen oli omat syynsä.

    Mitkä syynsä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    1930-luvusta keskusteltiin juuri äsken: pölykulho ja ilmakehän ilmiöt. Niistä aiemmista lämpökausista en tiedä, auringon aktiivisuus ja maapallon kallistuksen muutokset? Oliko hiilidioksidista osuutta aiempiin lämpökausiin vai liittyykö hiilidioksidi vain kasvillisuuden määrään maapallolla?  Kertoisin jos tietäisin.

    Kurki

    Oliko hiilidioksidista osuutta aiempiin lämpökausiin

    Eihän Keskiajan lämpökaudella ja sitä seranneella Pienellä jääkaudella voi olla mitään tekemistä ilmisperäisten CO2-päästöjen kanssa syynä, kun niitä ei silloin ollut. Eikä 1930-luvun lämpökauteen koska ilman CO2-pitoisuus oli alle 300 ppm. Nousua oli vähän 280-ppm:sta, joka johtui ilmaston lämpenemisestä eli palautumisesta pienestä jääkaudesta.

    Kaava ennen ihmisperäisiä CO2-päästöjä on ollut, että jos maapallon lämpötila nousee, niin CO2-pitoisuus nousee ja kun maapallon lämpötila laskee, niin CO2-pitoisuus laskee myös. Eli ilmaston lämpötilan muutokset säätelevät ilman CO2-pitoisuutta ei päin vastoin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mistä CO2- lisäys on tullut – meristäkö? Luulisi menevän niin päin että kun on lämmintä, kasvillisuus rehottaa ja hiilen määrä ilmakehässä laskee.

    Puuki

    Ei kasvit rehota, kun kuivuus vie ne. Esim. Amazonasin ja Borneon sademetsissä hakkuut tuhoaa koko alueiden kasvun pikkuhiljaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä hakkuut ja metsäkato tuhoavat edelleen sademetsää. Puhutaan että ollaan lähellä keikahduspistettä, jonka jälkeen sademetsä ei enää palaudu, vaan kuivuus voittaa pelin.

    ”Metsäkato pysyi trooppisissa sademetsissä lähes samalla tasolla aiempiin vuosiin verrattuna, selviää Maailman luonnonvarainstituutin (WRI) raportista.”  Paljon metsää häviää mm. Keski-Afrikan tasavallassa, Boliviassa, Laosissa ja Nicaraguassa. Brasiliassa metsäkato on hiukan laantunut uuden presidentin aikana, mutta on pinta-alaltaan edelleen suurinta ja Keski-Afrikan tasavallassa toiseksi suurinta. Kolumbiassa tilanne on parantunut (huumealan) rauhanprosessin myötä.

    Miksi meidän tulee olla huolissaan tästä? ”Vuoden 2023 trooppisten sademetsien metsäkato vastaa 2,3 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöjä. Sademetsien metsäkato vastaa siis yli 50-kertaisesti Suomen kasvihuonekaasupäästöjä.”

    Viittasin tuossa kuitenkin ennen ihmisen vaikutusta tapahtuneisiin menneisyyden lämpökausiin. Esimerkiksi silloin kun fossiiliset energiavarat syntyivät, ilmasto maapallolla oli kuuma mutta silti kostea.

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010338637.html

    Kurki

    Mistä CO2- lisäys on tullut – meristäkö?

    Kylmempi merivesi sitoo enemmän hiilidioksidia kuin lämpimämpi. Kun ilmasto lämpenee, merien pintavedetkin samalla lämpenee ja hiilidioksidia vapautuu ilmaan.

    Scientist Scientist

    Kysyin joskus Ilmatieteen laitokselta mistä 1930luvun lämmin kausi johtui. Vastaus oli jotenkin että Atlantilta tuli paljon lämpimiä virtauksia. Niin varmaan oli, mutta juurisyy/syyt jäivät auki.

    Timppa

    Tulivuorenpurkaukset vaikuttavat ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

    Tropiikin metsien häviäminen vaikuttaa myös yhteyttämisen yhteydessä muodostuvien aerosolien vähenemiseen (Markku Kulmala)  Nämä aerosolit toimivat polvipisaroiden ytiminä ja siten vaikuttavat sadantaan.  Amazonaksen alueella tämä vaikuttaa sateiden vähenemiseen, mikä pahentaa tuhon kierrettä.

    Sama ilmiö on epäilemättä myös Etelä-Euroopassa, jossa kuivuus ja metsäpalot entisestään hävittävät lisää metsiä ja niin edesauttavat tuhon kierrettä.

    Boreaalisissa havumetsissämme tätä tuhon ilmiötä ei voi esiintyä niin kauan, kun pidämme metsämme hyväkasvuosina.  Kanadan ja Venäjän luonnonmetsissä sitä vastoin on odotettavissa, että metsäpaloista johtuva puuston häviäminen lisää entisestään metsien kuivuutta ja paloherkkyyttä.  Syntyy siis itsestään ruokkiva tuhon kierre.  Tämä olisi meilläkin mahdollinen, jos alettaisiin suojella lisää metsiä.  Ikääntyvien metsien aerosolituotanto loppuu ja kuivuus sekä paloherkkyys lisääntyvät.

    Kurki

    Kysyin joskus Ilmatieteen laitokselta mistä 1930luvun lämmin kausi johtui.

    Talvilämpötilat nousivat 1930-luvulla Suomessa, vaikuttaa tietenkin pohjoisille leveysasteille kaikkialla, 2 asetta 1800-luvun alkupuoliskolta linkin mukaan ja se viittaa vahvasti Polaaripyörteeseen.

    Polaaripyörteen vaikutus pohjoisen lämpötilaan on ollut ja pitkään tiedossa eli silloin kun se pyörii vinhaan kylmä ilma pakkautuu pienelle alueelle pohjoisnapaa ja vetää sitten lämpimämpää ilmaa etelästä pohjoisille leveysasteille ja sitten kun polaaripyörre hajoaa, niin saadaan kylmä talvi kuten tämä nykyinen. Kylmää ilmaa pääsee valumaan etetäisille leveysasteille.

    Aurinko säätelee polaaripyörrettä.

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000010120052.html

    Se siitä CO2:n lämmittävästä vaikutuksesta.

Esillä 10 vastausta, 1,121 - 1,130 (kaikkiaan 1,243)