Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 3 vastausta, 1,461 - 1,463 (kaikkiaan 1,463)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yksi kommentoija oli lukenut Blairin raportin, tässä tiivistelmä.

    ”Kolumni oli aika provokaatio (Sipilällä usein, ehkä aina, on). Kun itse raportin lukee, niin kyllä siellä kehityksestä huolissaan ollaan. Kolumnin ongelma on, että ei avata mikä sitten on ”pragmaattista ja realistista” ja mikä sitten ”ideologiaa”, ellei sitten se että kehtaa ehdottaa lihan syömisen ja lentämisen vähentämistä. Viherpesua ja tyhjiä sanoa lienee erilaiset ilmastolupaukset.

    Raportti ei todellakaan ehdota, että pää pensaaseen, koska sen seuraukset ovat kestämättömät sekä ihmisille että taloudelle. Ainakin näitä ehdottavat: uudet teknologiat (hiilidioksidin kaappaus ja tekoäly), uudenlainen kansainvälinen yhteistyö (COP ei toimi, yksittäinen maa ei voi toimia yksin, Pariisin ilmastosopimus kuuluu toiseen aikaan, Kiinan ja Intian painostaminen toimiin) ja sitten uudenlaiset rahoitusmuodot (hyväntekeväisyyden uudenlainen hyödyntäminen, hiilimarkkinoiden optimisointia). Se on mielipideasia ovatko nämä sitten pragmaattisempia ja realistisempia kuin aikaisemmat, mutta näin he haluavat että nykyinen ”apaattinen aika” (Apathy Era) muuttuu ”kehityksen ajaksi” (Progress Era).”

    isaskar keturi

    Kommentoija oli aika erikoisella tavalla ymmärtänyt Sipilän kolumnin…miten lie ymmärtänyt Blairin raportin? En ole Blairin raporttia lukenut, mutta kolumnin selkeä sanoma oli, että poliitikot ovat sen takana, joka huutaa koviten ja koviten huutavat ne, jotka ovat ideologiassaan vahvoja riippumatta ideologian älykkyydestä…tai siis niin Sipilä oli tulkinnut Blairin raportin.

    Tätä samaa on täällä keskusteluissa – vahva usko (ideologiaansa) korvaa parhaankin tutkimuksen suuntaan jos toiseen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Blair ei ole enää poliitikko, joten hän voi ajatella vapaasti. Jatkoon menevien ratkaisujen tulee olla toteutuskelpoisia eli enemmistön hyväksyttävissä, muuten ei edistystä tapahdu. Meillä ollaan Suomessa ja EU:ssa vähän pattitilanteessa, kun sitouduttiin liian optimististen tietojen pohjalta hiilineutraaliusagendaan, joka ei sitten toiminutkaan.

    Kommentti Sipilän jutussa vihjaa, että niin kauan kuin emme ole hiilineutraaleja, olemme ilmastomuutosta kiihdyttävä maa ja maanosa. Tuleeko huomioida seuraukset joita EU-alueen hakkuiden merkittävä vähentäminen voi aiheuttaa muissa maanosissa? Tuleeko huomioida muihin maanosiin ulkoistamamme päästöt (tuonti)? Entä päästöinventaarioiden epävarmuudet: ollako vai eikö olla hiilineutraali tiettynä vuonna.

Esillä 3 vastausta, 1,461 - 1,463 (kaikkiaan 1,463)