Keskustelut Metsänhoito ILMASTONMUUTOS JA METSÄTUHOT

 • This topic has 8 vastausta, 9 kirjoittajaa, and was last updated juuri nyt by GlaGla.
Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • ILMASTONMUUTOS JA METSÄTUHOT

  Merkitty: 

  28.1.2019 oli Vihreässä Langassa oli Luonnonvarakeskus Luken ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden laatima selvitys otsikon aiheesta: ”ilmastomuutos iskee suomalaismetsiin – mahtuvatko metsätuhojen ehkäisy ja monimuotoinen luonto Suomeen?”. Analyysin oli koonnut Samuli Heikkinen.

  Analyysissä todetaan mm: ”SUOMEN METSÄT ovat tulevina vuosikymmeninä nykyistä suuremmassa vaarassa ilmastomuutoksen vuoksi. Suomen ilmastopaneelin maanantaina julkaistussa raportissa arvioidaan etenkin tuuli- ja tuholaistuhojen riskin kasvavan.”

  ”Metsien tuhoriskin kasvaminen johtuu ihmisen toiminnasta. Ilmakehän lämmittäminen päästöillä parantaa tuhohyönteisten selviytymismahdollisuuksia ja lisää tuulituhojen vaaraa. Kuusi- ja mäntymetsiä vaarantava juurikääpä taas leviää etenkin kesähakkuiden vuoksi.”

  ”Ihmisen pitäisi myös yrittää rajata metsiin kohdistuvia uhkia. Ilmastopaneelin raportissa paneuduttiin metsiin ennen kaikkea taloudellisena arvona ja hiilinieluna.”

  ”Ilmastopaneelin selvityksen mukaan kirjanpainaja-kuoriaisesta tulee Suomen metsiin pysyvä riesa. Se tarvitsee viime kesän tapaisia kuumia kesiä, ja niitä on luvassa.”

  ”Luken erikoistutkijan Heli Viirin mukaan yksi tapa vähentää tuholaisten ja tautien aiheuttamia tuhoja on nopeuttaa metsän kiertoa. Toisin sanoen, hakata metsä nykyistä aiemmin.”

  ”Toisaalta tutkimusten perusteella talousmetsien kannattaisi olla nykyistä monimuotoisempia tai ainakin monilajisempia. Yhtä ja samaa puulajia kasvavat puupellot ovat alttiita tuholaisille.”

  – Meillä Suomessa jo vuosikymmeniä ollut käytäntö istuttaa avohakatut alat hirvituhojen pelossa kuuselle on ollut suuri virhe. Se lisää hyönteistuhoriskin lisäksi metsää tuulenkaadoille ja metsäpaloille. Myös juurikääpä leviää kuusikoiden kesähakkuissa, mikä puolestaan altistaa puita kirjanpainajatuhoille, kuten tuulenkaadotkin altistavat.

  – Ko aiheesta oli Ylen Aamu-tv:ssä 28.1 klo 6.42 10 minuutin asiantuntijahaastattelu samasta aiheesta. Metsiemme tämänhetkisistä tuhoista pahimpina asiantuntijat pitivät hirvituhoja ja juurikäävän aiheuttamia tuhoja.

 • mehtäukko

  Sorkkaelukoista tuholaisina on tällä foorumilla anneltu niin kattavasti, että keinoja on.Täytäntöön pano vain edelleen puuttuu.

  Enkä usko alkuunkaan ettei näille tuholaisille pystyttäisi kehittämään sellaista kopterilla levitettävää ”herkkua”, jolla rutu kävisi.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Ilmastomuutoksella on huonoja ja hyviä puoli ,jotka vaikuttavat metsiimme.Keskustelussa tuodaan ainoastaan huonot puolet esiin ja edut vaietaan yleensä.Tuhot varmaankin lisääntyvät,mutta kasvu kiihtyy entisestään.Itse olen vanhat kuusikot laittanut rahatöihin,joskin hirvituhoasian takia kuuselle istuttanut.

  Ilmastokeskustelu käy sellaisilla kieroksilla,että sitä kuunellessa ison kirjan lopun ajat taitavat jo meidän elinaikanamme  tulla.Itse olen optimisti ja odottelen malttamattomasti ensimmäiseksi uudenvuoden suojia.

  Aimo Jortikka
  harrastelija harrastelija

  Ilmaston muutos on noussut esille poikkeuksellisen voimakkaasti myös vaalien lähestyessä. Sillä pelotellaan ihmisiä äänestämään haluttuja puolueita. Toinen juttu on se, että suomalaisia syyllistetään muutoksista – niinkuin se nyt olisi meistä kiinni!

  Optimistusena odotan ilmastomuutoksen jopa parantavan oloamme täällä pohjan raukoilla rajoilla. Suurin uhka on tänne ryntäävät liian väestökasvun täyttämät pakolaiset. Hirvituhot saadaan kuriin sallimalla riittävän suuret kaatomäärät!

  Viime kesä oli hellekesä ja edllinen oli sadekesä, ei näistä voi vetää pitkäaikaisempia päätelmiä. Pitemmällä aikavälillä (100o – 10 000 …vuotta) on todettu, että jääkausi lähestyy pikkuhiljaa. Jo 1930-luvulla ennustettiin, että -3 oC laskee maapallon lämpötila 20 000 vuodessa!

  Nykyinen lämpötilan nousu johtuu maapallon räjähdysmäisestä väkiluvun lisääntymisestä. Sen estämiseksi pitäisi tehdä kaikki voitava, suomalaiset sitä omalta osaltaan jo tekevät. GB ja vastaavat saisivat suunnata toimintansa ongelman ytimeen. Kaikki nämä pässtöjen mittaukset ja vähentämiset ovat vain roskien lakaisua maton alle!

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Harrastelija, olet oikeassa, mutta miten pakotetaan maat alentamaan syntyvyyttä? Suomessakin näköala on nyt sellainen, että kestävyysvaje ei korjaudu ilman syntyvyyden kasvua tai maahanmuuton kasvua. Huollettavia on liikaa per työikäiset. Vaikea yhtälö.

  Planter Planter

  Kestävyysvajehtälö on tulkittu väärin. Jos nyt syntyvyys lisääntyisi Suomessa rajusti, tulisi vaan huollettavia lisää. Lapset siirtyvät huoltajiksi vasta vajaan kolmenkymmenen vuoden kuluttua. Silloin ovat suuret ikäluokat jo kuopattu ja muut ikäluokat ovat likimain samansuuruisia. Ei ole mitään järkeä yhtälössä, että nyt syntyvyyttä lisäämällä paikattaisiin kestävyysvaje.

  Hoidetaan suuret ikäluokat kunnialla päätepysäkille, niin loppu hoituu itsestään.

   

  Puuki

  Niin se on. Pitää vain harjoitella lapsentekoa ettei unohdu koko homma sitten jos yhtälön tulkinta jostain syystä muuttuu taas.

  Gla Gla

  Alkoiko Vihreä lanka lobata hirvien vähentämistä?

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)