Keskustelut Metsänhoito Ilomantsin hirvikanta lähestyy luontaista tasoa

  • Tämä aihe sisältää 76 vastausta, 27 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten AvatarMJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 76)
  • Ilomantsin hirvikanta lähestyy luontaista tasoa

    ”Viime laskennan mukaan Ilomantsissa on noin 340 hirveä eli noin 1,3 hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Se tietää sitä, että ensi syksynä jopa koko kunta rauhoitetaan hirvenmetsästykseltä.
    Hirviä verottavat susien lisäksi karhut, jotka saalistavat erityisesti vasoja keväisin.”

    Savon Sanomat 18.01.2016

    Nuo sanat on lausunut ilomantsilainen aktiivimetsästäjä, jonka mielestä ”tihentymäalueilta pitäisi saada poistaa tarvittaessa koko häirikkösusilauma”.

    Jutun otsikko: Vahinkojen ehkäisy laiminlyöty

  • Berza

    Omistamallani metsäpalstalla hirvet käytännöllisesti tuhosivat noin kolmen hehtaarin mäntytaimikon, jonka olen nyt antanut kasvaa koivua ja pikkuhiljaa nousee myös kuusta, jota olen myös täydentänyt istutuksilla.
    Tästäkin huolimatta mieluummin katselen näitä hirvien aikaansaannoksia,
    jos vaihtoehtona on kotieläimiäkin jahtaava susilauma.
    Kyllähän susikin Suomen luontoon saa kuulua, mutta ei tällainen susireservaatti ole enää kenenkään täällä asuvan mieleen.
    Mutta ei kai me maalaiset näitä asioita ymmärretä, eikä tiedetä, miten täällä pitäisi elää.

    Niko

    En epäile hetkeäkään etteikö Ilomantsilaiset, Tuupovaaralaiset, Tohmajärveläiset etc. metsönomistajat ja metsästäjät osaisi alueensa asiaa hoitaa susien osalta ”kannanhoidollisesti järkevälle tasolle”. Ainakin ennen ovat osanneet, esim. 90-luvun ”piikin” aikaan.

    Itselläni tiluksia Joensuun itäreunalla. Susien määrä ei henk. koht. tasolla hetkauta suuntaan jos toiseenkaan koska asun muualla. Hirvituhoja on omissa taimikoissanikin ollut tasaisesti riippumatta kulloisesta susien määrästä. On haihattelua väittää että pedot hoitaisivat taimikot kuntoon.

    AC ja kumppanit saavat jokamiehen oikeuden puolesta lähteä itärajan kuntiin susia suojelemaan esim. laitonta metsästystä vapaaehtoisesti valvomalla. Samalla saatte varmasti tietoonne paikallisten metsänomistajien käsityksen susiasiasta, kuten muutamat tuossa jo ovat kirjoittaneetkin. Ottakaa nyt kuitenkin varmuuden vuoksi kypärä ja hammassuojat mukaan sudensuojeluneuvontaretkellenne. Ne puuntuottajat siellä voi haluta antaa neuvoja takaisin päin.

    Gla Gla

    ”Tästäkin huolimatta mieluummin katselen näitä hirvien aikaansaannoksia, jos vaihtoehtona on kotieläimiäkin jahtaava susilauma. Kyllähän susikin Suomen luontoon saa kuulua, mutta ei tällainen susireservaatti ole enää kenenkään täällä asuvan mieleen.”

    Nykyään hirvikannasta seuraa vuosittain myös reilut 1500 hirvikolaria, joista aiheutuu n. 150 henkilövahinkoa. Tämä kannattaa kotieläinvahingoista huolestuneiden ottaa huomioon, eikä laskea vain taimikkotuhoja. Tosin eräänkin koivikon ensiharvennuksessa oli vaikea jättää kohtuullista määrää suoria runkoja, kun lähes kaikissa oli mutka 1-2 m korkeudella. Toki tuo vahinko poistuu luontaisten kuusten kasvun myötä, mutta 20 vuoden työn tulos silti menee hukkaan, samoin kohtalainen määrä euroja.

    Kuten jossain aiemmin totesin ja sama ajatus on tässäkin viestiketjussa ollut esillä, hirvien ja susien kanssa on mahdollista elää. Molempien kanta on pidettävä kestävällä tasolla. Mitään mieltä ei ole pohtia sitä, onko susilauma vai hirvilauma isompi paha.

    rööri roope

    Kyllä täällä idässä eläinten kanssa toimeen tullaan.Pahin petohan se kuitenkin maan päällä on ihminen.Niitä ei ole tullut lahdattua.
    Jos olen väärässä oikaskaa.

    jees h-valta

    Molempien suhteen varmasti kohtuus parasta. Mutta nyt hirviä on aivan liikaa että sudet pystyisivät niiden määrää uhkaamaan. Mutta sellainen tilanne on suomessa kyllä saavutettavissa hyvinkin että hirvet pysyvät koko suomen alueella suurempaa tuhoa aiheuttamattomalla tasolla. Mikä se on olisi hyvä ottaa valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Tällä hetkellä susien ”kannanhoidollinen” metsästys ei ole mistään kotoisin.

    Metsuri motokuski

    Voitte käydä tarkistamassa oman alueenne suurpetotilanteen riistahavainnot.fi – sivulla. Onhan tuota jotain nähty porinkin suunalla. Siitä se kanta alkaa kasvamaan.

    6 m3 6 m3

     ”Tällä hetkellä susien ”kannanhoidollinen” metsästys ei ole mistään kotoisin.
    Lähetetty: 7 h, 18 min sittenLähettäjä: jees h-valta”

    Harvoinpa Jeeves noin lähelle totutuutta osuu, tällä kertaa kyllä.
    Tuo ”kannanhoidollinen metsästys” pitäisi kohdistaa kokonaisiin laumoihin tihentymä alueilla, eikä pelkästään muutamiin yksilöihin.

    Nuo sorkkaeläin jankuttajat voisivat todellakin mennä levittämään ilosanomaansa noille alueille.
    Nikolta hyvä pointti tuosta varustuksesta.
    Samalla he voisivat varustautua juoksukilpaan, jossa he saavat näyttää suuntaa, joku raskaampia menetyksiä karsinyt saattaisi vaikkapa määrätä vauhtia?

    Niimpä niin, yksi asia puuntuijottajalta on jäänyt tähdentämättä:
    Tuo susipopulaation luontainen taso, miten se määritellään.
    Ajallisestiko? Mennäänkö ajassa 50 vuotta taapäin, vaiko sata, kenties enemmän?
    Vai on se ns. puuntuottajien haluama taso?
    Vai tyhjennetäänkö Suomi infrasta ja intrasta jonkun määrätyn ajanjakson tasalle?

    arto arto

    Viikonloppuna se alkaa susijahti meinaan. 3 kaatolupaa meidän kylälle. Eilen jolkotellut yksi susi keskustassa törmännyt autoon ja juossut ala-asteen seinään pallis. Onneksi lapset tunnilla. Suurin lauma tänä talvena ollut yli 10 yksilö (susitutkija tarkastanut jäljet) Näkyy niitä näkyy riittävän.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Naapurin vävy on samalta kylältä kuin arto. Kertoi taannoin, että siellä ei ole hirviä metsästää kun sudet ovat vakauttaneet hirvikannan ekologisesti kestävälle tasolle. Ei ole taimikoissaan hirvituhojakaan.

    jees h-valta

    Susien määrä on silloin sopiva, kuten karhujenkin kun ne pystyvät hyvin pitämään hirvieläinkannat kurissa. Tarkoittaa tosiaan kaikkia hirvieläimiä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 76)