Keskustelut Metsänomistus Inhorealistin ennuste, tehtaita sulkeutuu lisää

  • Tämä aihe sisältää 30 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 16 tuntia sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)
  • Inhorealistin ennuste, tehtaita sulkeutuu lisää

    Vaikuttaa siltä, että valitettavasti Suomesta menee kiinni lisää tehdaskapasiteettia tänä vuonna. Suomalaiset tehtaat eivät suurimmassa osassa yksiköitä kykene tekemään kilpailukykyisiä tuotteita nykyisellä kulurakenteella, mihin liittyy vahvasti noussut puun hinta.

    Oma henkilökohtainen ennusteeni on, että tänä vuonna suljettavia tehtaita ovat:

    – Metsän Tako (tämä jo tiedossa siis)

    – UPM Kaukas
    – Stora Enso Anjalankoski
    – Sappi Limited Kirkniemi

    Tämä on todella ikävää, mutta pelkään että lista ei tähänkään jää. Toisaalta on ymmärrettävä että kyseessä on markkinatalouden normaali luova tuho. Ongelma suomen tapauksessa kuitenkin on, että uutta korkeamman jalostusasteen kapasiteettia ei juuri ole.

    Metsän omistajan kannalta on mielenkiintoista miettiä sitä, mitä tämä tarkoittaa – vai tarkoittaako mitään? Olen itse sitä mieltä, että nämä uutiset tulevat todennäköisesti loppuvuonna, joko Q2/Q3-tulosjulkistuksien yhteydessä. Johdan edelleen arvion että tämä tietysti näkyy alalla ikävästi fiiliksessä ja metsätilojen kauppa alkaa ensin jarruttaa – koska ihmiset alkavat ymmärtää että metsän hinnalla on laskupaineita ja tulevaisuudessa hinta voi kyykätä jopa reaalihinnoissa alemmas kuin mitä oltiin ennen venäjäntuonnin loppua.

    Tämä johtaa aikaa myöden tilojen hinnan laskutrendiin, mutta ensialkuun tilakauppa vain hyytyy kun ostajia ei pyyntihinnoilla enää ole. Myöhemmin saatamme nähdä myös metsärahastoilla lunastuongelmia.

    Valitettavan pessimistisin silmin katson tätä. Pääsyy miksi kirjoittelen on oikeastaan se, miten te muut näätte tilanteen? Olenko liian pessimisti?

  • mehtäukko

    ”Kohtuullisuus”ja saavutetut edut – kompleksi jos olisi totta, järjettömän kalliit lakot olisi pitänyt kohdistaa loppuunajettuihin laitoksiin. Mutta ei tietenkään niin. Oma napa on lähinnä eikä seuraavalle työsukupolvelle mitään.

    Mitähän jos kone- ja auto-yrittäjät kyykyttäisivät tuohon malliin klusteria, lopputulos ja kansansuosio varmaan paranisi?

    Tolopainen Tolopainen

    Yksityisellä sektorilla on sovittu alhaisemmista palkankorotuksista kuin yleinen linja, jos firmalla menee huonosti ja väkeä on jouduttu vähentämään. Miksi näin ei voisi tehdä myös julkisella puolella. Yleinen linja sovittiin aivan eri olosuhteissa kuin nyt on. Ei ole mitään järkeä tehdä velka Suomessa 3v älyttömän korkeita yleiskorotuksia, kun ei ole maksajia. Rajan takana on vain ankea naapuri, enkä tarkoita Ruotsia.

    TuomasP

    <article class=”text-token-text-primary w-full” dir=”auto” data-testid=”conversation-turn-4″ data-scroll-anchor=”true”>
    <div class=”text-base my-auto mx-auto py-5 [–thread-content-margin:–spacing(4)] @[37rem]:[–thread-content-margin:–spacing(6)] @[70rem]:[–thread-content-margin:–spacing(12)] px-(–thread-content-margin)”>
    <div class=”[–thread-content-max-width:32rem] @[34rem]:[–thread-content-max-width:40rem] @[64rem]:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto flex max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 text-base gap-4 md:gap-5 lg:gap-6 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden” tabindex=”-1″>
    <div class=”group/conversation-turn relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn”>
    <div class=”relative flex-col gap-1 md:gap-3″>
    <div class=”flex max-w-full flex-col grow”>
    <div class=”min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal [.text-message+&]:mt-5″ dir=”auto” data-message-author-role=”assistant” data-message-id=”3c94aa02-6eb1-4448-bc02-a594db3c00fe” data-message-model-slug=”gpt-4o”>
    <div class=”flex w-full flex-col gap-1 empty:hidden first:pt-[3px]”>
    <div class=”markdown prose dark:prose-invert w-full break-words dark”>
    <p class=”” data-start=”0″ data-end=”312″>Tilanne on tosiaan huolestuttava, ja erityisesti metsä­teollisuus on kovassa puristuksessa. Puun hinnan nousu ja korkea kulurakenne syövät kilpailukykyä, mikä näkyy nyt kipeinä tehdassulkuina. Luova tuho kuuluu markkinatalouteen, mutta ongelmaksi muodostuu, jos uutta kapasiteettia ei synny sulkeutuvien tilalle.</p>

    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    <div class=”absolute”>
    <div class=”flex items-center justify-center”></div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </article>
    <div class=”pointer-events-none h-px w-px” aria-hidden=”true” data-edge=”true”></div>

    MaalaisSeppo

    Vientialat lakkoiluillaan saivat aikaan nykyisen yleisen linjan. Muut tulivat valmiiseen pöytään vaatimaan samaa. Osa on jo saanut. Mitähän vientialojen työntekijät tästä tuumivat? Kyllä valtion työntekijöiden on solidaarisuussyistä hieman lakkoiltava, ennenkuin saavat saman kuin vientialat.

    Voi olla, että näin hajoitetaan ay-liikettä ja hallitus taputtaa karvaisia käsiään.

    Apli

    Yhdestoista lakkovaroitus UPM Plywoodille – lakko alkaisi 12. toukokuuta – Teollisuusliitto

    UPM Plywoodin yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut ovat jatkuneet tuloksettomina keväästä 2024 alkaen. Syypää pitkittyneeseen neuvotteluprosessiin ja jo 3.3. alkaneisin työnseisauksiin on yksin UPM Plywood.

    UPM ei tunnetusti lakot ihan heti lopu kun alkaa, täytyy kyllä ihmetellä jos kaikki UPM vaneritehtaat jatkossa säilyy..

    Teollisuusliitto on julistanut myötätuntotaisteluna myös ylityökiellon UPM-Kymmene Oyj:n sahaliiketoiminnan toimipaikoille. Ylityökielto on voimassa 28.4.-11.5., ja se koskee kaikkia työntekijöitä, riippumatta siitä kuuluuko hän ammattiliittoon vai ei.

    Sahoillakin tapahtuu.. Myötätuntoa mukaan..

    arto arto

    Hyvin muut metsäyhtiöt ja sahat hyväksyneet vientialojen määräämän sopimuksen. Satonen se sääti nykyisen työmarkkina laen. Ennen meni paljon helpommalla  nykyisin joka työpaikka sopii saman sopparin.

    Varsi

    Tämä nyt vanha artikkeli, mutta kuvaa kuitenkin kustannus rakennetta.

    Sellu kipuaa kohti hintahuippua – Metsälehti (metsalehti.fi)

     

    Metsuri motokuski

    Onhan se selvä että jos halutaan pitää julkisen alan työpaikat haluttuna ja niihin halutaan saadaan pätevää henkilöstöä niin onhan palkkaus oltava kilpailukykyinen.

    Se on totta että huonollakin palkalla aina joku tulee mutta mitä sellaisella epä pätevällä ja huonosti motivoituneella henkilöllä tekee. Tänä päivänä julkinen sektori hoitaa niin paljon meidän palveluja että eipä sinne huonosti motivoituneita henkilöitä toivota.

    Rahmametsuri Rahmametsuri

    Vaikuttaa siltä että tämä kesä on metsäkauppojen pyyntohintojen osalta historiallinen.

     

    Tehdään hyviä kauppoja, varokaa ylihintaa.

    Apli
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)