Keskustelut Puukauppa Järeysrunkohintamatriisi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
 • Järeysrunkohintamatriisi

  Millähän menetelemällä tuo keskijäreys määritellään? Trestima vaiko joku muu?
  Kohde 03, harvennus. Kaksi eri kuviota. Toinen 1,6ha. Oman käsitykseni mukaan runkojen keskitilavuus 300 l. Toinen kuvio 0,5ha. Oman käsitykseni mukaan tämän kuvion runkojen  keskitilavuus 390 l. Eli ei mitään valtaisaa 03:sta. Mutta hoidettuja.
  Tarjous oli laskettu perushintana 270l. Ja siis molemmat kuviot yhteensä. Tarjouksen max hinta 370 litran keskitilavuuden mukaan. Hinnassa eroa siis 3,3 e/m3.  Jäin miettimään onko ostaja varovainen esim. tyvitervaksen tms. suhteen vai olenko itse jo niin vanha että en asian hienoutta ymmärrä?

 • Petkeles

  Ei mitään väliä mikä se arvio on jos toteuman mukaan maksetaan. Lähinnä kannattaa varmistaa oikea hintaryhmä.

  Jalmari Kolu

  Juuri tuota tarkoitin. Tarjouksessa lukee:”Hinta voi hakkuussa toteutuneen keskijäreyden mukaan vaihdella tämän järeysrunkohintamatriisin mukaisesti maksimissaan 5 järeysluokkaa alaspäin tai 10 järeysluokkaa ylöspäin verrattuna runkojäreyden lähtötasoon. Keskijäreys lasketaan hakkuukoneen mittatiedoista puulajeittain kaikkien hakkuussa poistettujen runkojen keskiarvona.”

  Eli käsitän tuon niin että keskitilavuuden ylittäessä yli 370 litraa, ostaja voi pestä kätensä?

  Visakallo

  Aloittajalta ihan hyvä kysymys! Muutamasta keskijäreyskaupasta on nyt tullut kokemusta. Ostaja luonnollisesti noudattaa varovaisuusperiaatetta, jotta hinta ei nousisi heidän kannaltaan liikaa järeyden kasvaessa suuremmaksi. Aloittajan tilanteessa myyjä tuntee leimikkonsa hyvin, miten hyvin ostaja on perehtynyt leimikkoon? Hoidetuissa metsissä puusto on yleensä tasakoisempaa, joten poistuman keskijäreyden ennakointi on helpompaa. Jos on ennakkoraivauksen tarvetta, niin juuri ja juuri mitan täyttävät kannattaa kyllä lyödä tonttiin. Jos hakkuun yhteydessä joudutaan poistamaan esim. urien takia tavallista suurempia puita, voi keskijäreys noustakin aika paljon, eli saatetaan mennä jopa sinne ostajan käsienpesuun. Sinällään keskijäreyskauppa on aivan toimiva systeemi.

  A.Jalkanen

  Miksi tilitys keskijäreyden pohjalta, kun jokainen runko mitataan? Varmaan tyhmä kysymys ja selitys viisas?

  Metsuri motokuski

  Eikös tilitys olisi aika mahdoton toteuttaa jos jokaisesta puusta tehtäisiin oma tilitys kuution mukaan. Sen vuoksi keskijäreys on varmaan toimivin tässä kauppatavassa. Sinänsä tuosta kauppatavasta voidaan olla montaa mieltä niin kuin aloittaja hyvin kysyy.

  Puuki

  Jos on kyseessä normiharvennus (kts. kauppakirja), niin ei mitään vaaraa ”ylijäreydestä”. Itsekin ap on päätynyt 300 l:n keskijäreyteen suurimmalla osalla aluetta.  Toinen alue 1,6 ha ja toinen 0,5 ha. Noilla spekseillä keskijäreydeksi tulisi n. 321 l .

  Panu

  Kyselin MG:ltä rungontilavuushinnoittelua ensimmäistä kertaa. Kertoivat sen koskevan vain havupuita, joten jää väliin tälläkin kertaa.

  mehtäukko

  Aloituksen kysymykseen ,- poistettavien puiden keskijäreys, kuinkas muutenkaan, ja motolla hakatessa. Trestimalla ennakoidaan leimikon puumääriä.

  A.Jalkanen

  Tuli tehtyä MG kanssa pienehkö puukauppa juurikin runkohintaa ja järeyshintamatriisia hyödyntäen. En olisi osannut vertailla tarjouksia ilman mhy:n apua.

  Visakallo

  Saitko A.J. minkä verran tarjouksia, ja oliko niissä suuria eroja?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)