Keskustelut Metsänhoito Järkeä uudistamisen varmistamiseen

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 62)
  • Järkeä uudistamisen varmistamiseen

    On uutisoitu, että vakuusraha, taimikon perustamisilmoitus ja määrä-aika tulisivat takaisin. Se olisi siipeilijöille oikea menettely.

  • Rukopiikki

    Jos tukkia halutaan ja siten arvokas metsä, niin pitää kasvattaa taimivaiheessa harvana on oma kokemukseni. Harventaa aiemmin kuin raudusta.

    Olen nähnyt tiheän hieskoivikon luontaisen kehityksen 50-60 vuoden ajalla niin monessa paikassa, että en jättäisi hoitamatta. Laho on vienyt suuren osan kasvusta jo ennen 40 vuotta.

    Lisäksi harventamalla saadaan metsänpohjaan valoa ja usein sinne tulee kuusentaimikko jota voidaan hyödyntää. Tosin hieskoivikko pitää kasvattaa niin harvana että liika heinittyminen tulee monessa paikassa taimettumisen esteeksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Hieskoivu on artikkelin mukaan ”hoitovapaa” ja lopputulos päätehakkuun tuloksena kuitua tai energiaa. Mieluusti niitä lehtipuuvoittoisiksi muuttuneita havupuiden uudistusaloja kuitenkin tarjotaan harvennettaviksi ja kehuskellaan sillä ,että niistä saadaan mukavasti energiapuuta.

    Taitaa olla tuhlausta koko korjuu.  Harvennusten tuloksiakin moititaan harveikoiksi. Helposti käy huonosti ,kun mennään harventamaan puustoa keskenkasvuisena. Pitää olla kanttia odotella päätehakkuuta. Tulos on sitten mitä sattuu tulemaan.

    ”Itämaan ihme” on lähettänyt ansiokkaasti kuvia ja kommentteja siitä ,miten edelliseen tilanteeseen johtava kehitys pysäytetään heti alkuunsa.

    Rukopiikki

    Hieskoivu on kaikkein eniten hoitoa vaativa puu.

    Nostokoukku

    Ovatko keskustelijat koskaan nähneet hieskoivun? Järeää, tukkikokoista hieskoivua järeän kuusikon sekapuuna. Luulen, että olette nähneet, mutta olette luulleet katsovanne rauduskoivua.

    Rukopiikki

    Rehevällä maalla hieskoivu ehtii hyvin järeäksi ennen lahomista. Parempana tarvespuuna pidetty kuin raudusta.

    Rukopiikki

    Nythän on pian hyvä koivunkaato aika. Lehdekset haasioon ja tuohet nippuun. Niin tulee koko puu hyvin käytetyksi.

    isaskar keturi

    Saastamoisen puun ostaja sanoi kolmisenkymmentä vuotta sitten, että erityisesti pohjoisen hies viiluttuu paremmin kuin rauduskoivu. Ongelma on saada riittävän järeää ja tervettä. Pohjoisessa parhaiten – kannatti käydä Kolarista asti hakemassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Osui juuri silmiini lähettämäni kuva otsikolla”pystykarsinta”. Siinä käsittelin motolla  ”laadukasta” ylispuukoivikkoa, jossa haarottuneita runkoja oli ”pystykarsittava” repäisten haaroja irti päärungosta ja käsiteltävä haara kerrallaan. Kyseessä vähän isompi työmaa. Pelkästään koivukuitua karttui rapiat 1000 mottia . Tukkia sumasta 10 kiintoa. Vastaavia kokemuksia runsaasti, joten en suuremmin hehkuttelisi hieskoivu laatua.

    Käykääpä vilkaisemassa kuvaa vähän tavallisuudesta poikkeavasta pystykarsinnasta. Kuva löytyy ,kun googlaa ja erottuu taatusti muista pystykarsintaa käsittelevistä kuvista.

     

    isaskar keturi

    Puuaineen laatu on hiukan eri asia kuin rungon laatu.

    Nostokoukku

    Onhan näitä haaraisia kampiakselikoivikoita joka paikassa, etenkin vanhoilla peltoheitoilla ja kytömailla. Mutta on myös sekapuuna hyvinkin laadukasta järeää hieskoivua. Niitä vain pidetään rauduskoivuina, mitä eivät ole. Normaalilla Keski-Suomalaisella metsämaalla rauduskoivua on ehkä 10 % koivuista. Olen  istuskellut sekapuustoisessa kuusikko-koivikossa eräätkin kerrat, milloin marjastus- tai sienestystauolla, milloin pyytä pillittämässä, ja tarkkaillut maahan varisseita lehtiä. On metsiköitä joista ei löydä syksyisin ainoatakaan rauduksen lehteä, komeita koivuja kuitenkin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 62)