Keskustelut Metsänhoito jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

  • Tämä aihe sisältää 162 vastausta, 27 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten AvatarPete toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 162)
  • jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

    Tuli tuossa mieleen jakuva kasvatus TUULEN KAADOT viestiketjun yhteydessä tämä puiden korjuu. Ajattelin että avaan sille oman ketjun.

    Viime vuosina Etelä-Suomessa kunnollisia routa talvia ei ole ollut. Puun korjuu on ollut vaikeaa, uusia leimikkoja ei uskalleta ostaa kun vanhojakaan ei keritä tekemään. Tulee käymään niin että harvennuksia on pakko tehdä kesällä. Jaksollisen kasvatuksen, jopa kuusikon harvennuksia, voi lyhyillä kiertoajoilla tehdä myös kesällä, maastonkantavuudesta riippuen. Jatkuvan kasvatuksen puiden korjuu kesällä tuntuu varsin riskialttiilta touhulta, mikäli ollaan MT – OMT pohjilla.

    Kaikenkaikkiaan jatkuva kasvatus aiheuttaa todella suuria ongelmia puunkorjuuseen. Tämä näkyy tietysti puutavaralajien yksikköhinnoissa. Yhtiöt ovat tarkkoja että eivät jää vastuumiehiksi näiden leimikoiden hakkuissa, sopimuksia tehdään erilailla kun tavallisten jaksollisen kasvatuksen hakkuissa.

    Jatkuvan kasvatuksen leimikossa ei ole sitä pihviä, mikä houkuttelisi ostajaa, hinnassa sen sitten näkee.

  • suorittava porras suorittava porras

    #”Jatkuvan kasvatuksen leimikossa ei ole sitä pihviä, mikä houkuttelisi ostajaa, hinnassa sen sitten näkee”#

    Normaalissa markinataloudessa pyritään tuottamaan tuotteita , joille on kysyntää . Jk:ssa menetellään juuri päinvastoin , mutta siitä huolimatta kehutaan toimintamallin taloudellisuutta .

    Mitähän kuulunee ”Pihkaniskan” jk- palstalle , joka oli korjuun kohteena kelirikkoaikaan pari /kolme vuotta sitten . (Juttu aiheesta Seura-lehdessä). Siinä näytti toteutuneen kysynnän ja tarjonnan laki kaluston suhteen . Työhön sopivia järeämpiä koneita oli vapaana vasta kelirikkoaikaan . Kuvista päätellen maasto- ja puustovaurioiden riski oli ilmeinen .

    Kannattaa miettiä metsän kasvatustapaa suunniteltaessa myös
    sitä , kuuluuko tietyllä tapaa kasvatettu metsä korjuuohjelman kärki- vai häntäpäähän tai jopa lykättävien hankkeiden listalle . Tämä ainakin silloin , jos halutaan metsästä säännöllisiä tuloja.

    jees h-valta

    Tämä vain ei ole pelkkä jk-kysymys. Koskee kaikkia harvennuksia, myös jaksollisen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa väljennämme ja loppupuolella kasvatusta ei harvennuksia enää. Juuristovauriot minimoituu näin. Tosin ei koske niitä jotka ymmärtävät vaihtaa puulajia lehtipuulle jaksollisessa.

    pihkatappi pihkatappi

    Salaliitoista en tiedä, mutta uudisojitusten kielto ja aurausten lopetaminen saanevat jossain vaiheessa jatkoa. Maanmuokkaus on tällähetkellä metsätalouden ympäristöä kuormittavin työvaihe ja ympäristön viihtyvyys ja puhtaus ovat ne syyt miksi jatkuvaan kasvatukseenkin jotkut siirtyvät, ei talous.

    Miten se puun korjuu sitten tehdään tulevaisuudessa roudattomilla mailla ikuisesti harventaen, niin että meilä säilyisi terve puusto? Eihän se oikein kestävä ratkaisu ole että tehdään tieten ahtoen sutta ja sekundaa noista leimikoista.

    Onneksi toistaiseksi voi melko vapaasti valita miten metsiänsä hoitaa, ojitusmätästys kieltämättä muuttaa ympäristöä melkoisesti, mutta kyllä ne pohjat sitten kasvavatkin ja motohakkuussa runsas poistuma parantaa korjuuolosuheita huomattavasti.

    vihreen koneen kuski

    Kesäkorjuu sopii hyvin nykyiseen ilmastoon. Kesäkuut olleet monena vuotena todella kuivia. Jos taas vertaa viime talvia, routaa ei juuri ole ollut ja luntakin aika huonosti. Näin ainakin etelässä. Kesällä konekalustoa vapaana ja pitkät valoisat päivät. Jos talvea on vain kaks kuukautta, tulee kova kiire hoitaa kaikki harvennukset. Kiireessä, pimessä metsässä ei välttämättä päästä parhaaseen lopputulokseen.
    Kesäkuu paras harvennus aika pystykaupoissa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kesäharvennus on mahdollinen kuivina kesinä, myös turvemailla, jos koneet ovat tarkoitukseen sopivat. Havupuun kesäharvennuksissa pitäisi muistaa tehdä kantokäsittely juurikäävän leviämisen estämiseksi; myös männyllä. Männyn tyvilahoa on kaikesta lahosta Luken arvion mukaan vain noin 5 % mutta sen leviämisalue on kasvussa (tai tietoisuus siitä) joten lisäleviäminen olisi hyvä saada estettyä reuna-alueilla Keski-Suomen pohjoisosissa.

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lahontorjunta/manty-tyvitervas.htm

    Kannattaa lukea myös alasivut kuusi ja kannot.

    suorittava porras suorittava porras

    Onkos muuten selvyyttä siitä , kuka tuon kantokäsittelyn maksaa tulevaisuudessa ?

    Horjumaton Horjumaton

    Suorittava porras ; Onkos muuten selvyyttä siitä , kuka tuon kantokäsittelyn maksaa tulevaisuudessa ?

    *** Eiköhän se maksaja ole se sama ja entinen eli metsänomistaja. Puunhinnastahan se on nipistetty sekin kulu kaiken aikaa, tietysti.

    Kesähakkuut on kyllä varsinainen pommi joka laukeaa ajastaan silmille,käsittelipä niitä kantoja kuinka tahansa. Tämäkin totuus toki tiedetään. Ei vaan haluta myöntää, haittaa nääs bisnestä. Mutta kyllä se luonto ahneille näyttää loppupeleissä mahtinsa. Vaan eihän se nykypäättäjiä hetkauta. Velaksi ja tulevaisuuden kustannuksellahan tämä maailma pyörii muutenkin kympillä.

    suorittava porras suorittava porras

    Kantokäsittelyn työkustannuksista 2/3 on laskelmien mukaan tähän saakka otettu koneyrittäjien pussista ja 1/3 on maksettu kemeravaroista . Nyt nämä rahoituslähteet ovat varsin epävarmoissa kantimissa . On jopa kaikunut kannanottoja kantokäsittelystä luopumiseksi , kunnes työstä saa kulut kattavan korvauksen . Kantorahoista ei hommaa ole rahoitettu senttiäkään.

    Rane

    Kesäkuu ei ole mikään harvennusten tekoaika.Männyn kuori irtoaa liian herkästi.Kaatuvan puun oksan hipaisu riittää kuoren irtoamiseen.
    Vanha nyrkkisääntöhän on että juhannuksen jälkeen voi ruveta harkitsemaan harventamista.

    Rane

    Ps.Kantokäsittelyn maksaa tietysti se taho joka tarvitsee kesähakkuita.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 162)