Keskustelut Metsänhoito ”Jos metsää ei hoida, siitä tulee rääseikkö”

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • ”Jos metsää ei hoida, siitä tulee rääseikkö”

  Merkitty: 

  Mihin tuo perustuu, eikö rääseikkö kuulu nuoren metsän historiaan ja muutamassa vuodessa rääseikkö häviää ja sijalle kasvaa kunnon metsä?  Miten näitä ns vanhoja metsiä on aikoinaan hoidettu jotka halutaan suojella ja hakata ensisijassa?

  Millainen käsittelyhistoria on esimerkiksi Pyhä Häkin metsissä ollut?

  Toinen asia mikä ihmetyttää on se että nyt hakkuin ja hoitotoimin käsitellyt järeäat kuusimetsät, jotka eivät ole edes vanhoja, uhkaavat kuolla hyönteisvaurioihin.

   

 • Gla Gla

  Kyse on tarkastelujakson pituudesta. Hoitamattomassa metsässä nopeakasvuinen vesakko valtaa alan ja liian tiheänä johtaa puuston riukuuntumiseen. Ajan mittaan puusto alkaa karsiutua, mekanismeja on erilaisia. Nopeakasvuiset puut kuolevat ja tekevät tilaa alla hitaammin kasvaville kuusille. Toisaalta tiheikössä alakynteen jääneistä puista osa kuolee. Lopulta jäljelle jää järeäksi kasvavaa puustoa ja jos tilaa riittää, myös alikasvosta. Toisaalta metsässä tapahtuu myös erikokoisia tuhoja, joka tekee tilaa uudelle pioneerilajistolle.

  Talousmetsä uudistuu herkemmin kuin muokkaamaton luontainen metsä, joten rääseikköjä syntyy herkemmin kuin luontaisen kehityksen seurauksena.

   

  Metsuri motokuski

  Onhan Pyhä Häkin metsiäkin hakattu. Ne ovat olleet perinteisiä harsintametsiä joista parhaita puita on poimittu.  Hakkuun jälkeisiä kantoja siellä on vieläkin havaittavissa. Samoin useat metsäpalot ovat kurittaneet metsiä.

  Gla Gla

  Järeiden kuusimetsien hyönteistuhoissa arvelen olevan kaksi syytä.

  Ilmasto on muuttunut, kesällä on kuumia ja kuivua jaksoja, 30 asteen helteet, joita ei 80-luvulla ollut juuri koskaan, ovat nykyään joka kesäinen ilmiö. Tämä stressaa kuusia.

  Lisäksi kirjanpainajien ns. normaalikanta on korkeampi kuin ennen, joten paine kuusia kohtaan on kasvanut. Kuvion uudistamista kuusille kannattaa tarkkaan harkita.

  Tomperi

  Onko suomessa vanhaa metsää jossa ei ois koskaan hakattu puutavaraa?

  Puuki

  Eipä juuri ole kirveen koskematonta metsää. Ikimetsäksi mainostettu ls-alue on yleensä ainakin kaskettu joskus menneisyydessä.

  Panu Panu

  Etelä-Ruotsissa on 3000/ha istutettuja kuusikoita, joita ei harvenneta ollenkaan. Metsälehti teki niistä jutun muutama vuosi sitten, puuta oli 1600m3/ha, lähinnä tukkia.

  Kanadassa ei juurikaan harvenneta metsiä. Kyllä se homma toimii niinkin. Suomen ilmastossa harvennus on ehkä tärkeämpi kuin isomman lämpösumman alueilla.

  mehtäukko

  Aloituksen kysymykseen..” mihin tuo perustuu…” kansantajuisesti ymmärtäen hoitamattomuus johtaa lopulta rääseiköstä ryteikköön. Vähäarvoista kellistynyttä, katkeillutta ja lahoavaa rojua sikin sokin. Nuori metsä ei hoidettuna koskaan muodostu ”rääseiköksi”.

  Kasvaahan siihen joskus lopulta” kunnon metsä”, mutta metsätaloudellisesti se on kaukainen saavuttamaton unelma.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)