Keskustelut Metsänhoito Juurikääpä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)
  • Juurikääpä

    Merkitty: 

    Kun havupuiden osalta raakapuupintaa ei pitäisi sienitartunnan uhalla paljastaa touko-marraskuun välisenä aikana, niin mitä mieltä palstalaiset ovat alle ainespuumitassa olevien havupuiden raivaamisesta kesäaikaan? Tai entäpä maanmuokkaus isolla telakaivurilla kesäaikaan? Uudistusalalla olevat kannot väkisinkin ottavat teloista osumaa ja paljasta (vielä melko tuoretta) puupintaa tulee näkyviin.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    PS kantosuoja 2 taitaa olla noin 30-prosenttista liuosta (urea 320 g/l).

    MaalaisSeppo

    Urealiuksen sopiva väkevyys on Metlan mukaan 30 %. Torjunta-aineen käsittelykurssi maksaa 50. En viitsinyt käydä, vaan ostin Motonetistä auton 33 %  urealiuosta 12.5 € 10 l. 2 litran ruiskupullolla sitä olen ruiskinut. Hidastahan se on, mutta eläkkeellä ehtii.

    Kumikettu

    Kiitos tiedoista teille. Miulla on kolmanneksen liian tymäkkää tavaraa, mutta uskon tuo tekevän sen, minkä pitääkin. Sepolla on oiva keino urean levitykseen. Itse olen kaatamalla ja rievulla/pensselillä levitellyt. Tehosta ei osaa sanoa ennen seuraavaa harvennuskierrosta varmuudella, kun ei ole pohjamutia myöten tietoinen havupuun voinnista pelkästään neulasia ja latvaa seuraamalla. Se on osa maamiehen elämää. Kiinnostaa vaan vimmatusti tuo, miksi urea kampittaa käävän. Pitää mennä vaikka kirjastoon tonkimaan ja googlata entistä tunnollisemmin.

    Puu Hastelija

    Ei urea varsinaisesti kampita kääpää, vaan saa aikaan epäsuotuisat olot. Urea hajotessaan nostaa pH tasoa, jlolloin sieni ei pärjää tuossa kannon käsitellyssä pinnassa. Juuristovaurioihin ja sieltä tuleviin tartuntoihin sahapinnan ksittely ei sitten anna enää mitään suojaa.

     

    Kumikettu

    Okei, nyt selveni,  kiitos. Kodin putkimiestä ei ympäristösyistä kannattane levittää. Tai ehkä lipeä antaisi suojan 5 % vahvuudessa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voit kokeilla lipeää, koska se on natriumia sisältävä suola. Booraksia, joka on myös natriumsuola, on kokeiltu Pohjois-Amerikassa kantokäsittelyyn. Tuloksista ei ole minulla tietoa. Varminta siis käyttää aineita, joiden teho on todennettu.

    eki

    Kun tässä Salpausselän eteläpuolella harvennushakkuita tehdään ja välillä istuskellaan kannon nokassa ja kuunnellaan etelän suunnasta palaavien joutsenten kajauttelua ja mustarastaitten lurittelua kuusen latvassa niin aika keväiseltähän tämä tuntuu. Mutta mitäköhän mieltä  juurikääpä on lämpöisestä ja lumettomasta talvesta ja aikaisesta keväästä ? Jokohan sekin tuumii, että on aika pöläyttää itiöt taivaalle  kun nyt olisi tuoretta kantoa tarjolla ?

     

    Panu Panu

    Oletteko törmänneet metsä-ammattilaiseen, jota kiinnostaisi juurikäävän torjunta pätkän vertaa? Itse en ole, se tehdään minkä laki vaatii mutta juurikäävän torjuminen esim. raivauksissa ei kiinnosta ketään.

    Hirveä vääntö pitää aina käydä MHY:n tai metsä-yhtiön kanssa raivauksen ajankohdasta, eivätkä ole ikinä kuulleetkaan että raivausta ei voisi tehdä kesällä. Varhaisperkauksen osalta Lukenkin suosituksen sanovat, että voi tehdä kesällä koska kannot on niin pieniä mutta taimikonharvennuksessa ja ennakkoraivauksessa on helposti 10cm ja ylikin läpimittaisia kantoja.

    Raivaussahoihin pitää saada kantokäsittelyaineen annostelusysteemi ja sitten vielä halukkuutta käyttää sitä.

     

    Kumikettu

    Vahvana vaihtoehtona suuriläpimittaisen havupuun raivauspalstoille on raivaus yöpakkasten aikaan, silloin se on muutenkin mukavinta.

    mehtäukko

    Energiapuuvehkeissä ei ole yhdessäkään tullut vastaan kantokäsittelyn varusteita?! Onhan siinäkin määrät suuria ja paksumpia kannot kuin raivatessa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)