Keskustelut Metsänhoito Juurikääpä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Juurikääpä

    Merkitty: 

    Kun havupuiden osalta raakapuupintaa ei pitäisi sienitartunnan uhalla paljastaa touko-marraskuun välisenä aikana, niin mitä mieltä palstalaiset ovat alle ainespuumitassa olevien havupuiden raivaamisesta kesäaikaan? Tai entäpä maanmuokkaus isolla telakaivurilla kesäaikaan? Uudistusalalla olevat kannot väkisinkin ottavat teloista osumaa ja paljasta (vielä melko tuoretta) puupintaa tulee näkyviin.

  • Gla Gla

    Panun käsitykseen on helppo yhtyä. Helposti heitetään mielipide, jonka mukaan riskiä ei ole. Mutta koska se perustuu siihen, että ennenkin on raivattu kesällä (ja meidän puustosta on etelässä 25% lahoja), näin voidaan jatkossakin tehdä. Lisäksi itsesuojeluvaisto ohjaa uskomaan mielummin sellaista, että asialle ei ole merkitystä, koska muussa tapauksessa työn tehokkuus (ha/h) putoaa ja sitähän edes työn tekijä ei halua, saati teettäjä.

    Onneksi omissa metsissä päätösvalta on itsellä. Siihen en luottaisi, että metsuri lupaa tehdä raivatessaan kantokäsittelyä, mutta havupuita sisältävän taimikon raivauksen ajankohdan voi työn tilausvaiheessa määritellä. Eli etelässä talvella noin yleensä, muualla täytyy lumitilanne huomioida. Turha ketään laittaa metrin hankeen tarpomaan.

     

    Sulli

    Tuli käydyksi Puuilossa tutkimassa AdBlue pönikkävalikoimaa ja sattui silmään että säilyvyysaika oli rajattu 18 kk josta oli jo ainakin 3 kk kulunut. Eli 10 l pönttö (n. 1 €/l)pääsee vanhenemaan melko varmasti. 5 l kanisterissa litrahinta lähempänä kahta euroa. Kävi mielessä kun jäteöljyä olisi vajan nurkissa niin jos pikku maalaustelaan laittaisi pitkän varren ja sillä maalaisi raivuukannot, niin luulisi siinä itiön jo vähän irvistelevän. Tämä siis ihan teoriaa enhän minä sellaista toki…

    Tolopainen

    Tulihan tuo pänikkä ostettua, mutta unohtui autotalliin. Nyt on jo unohtunut mihin oli tarkoitus käyttää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    AdBlueta saa myös joiltakin bensa-asemilta letkusta. Jäteöljyn sijaan voisi kokeilla vaikka tervaa, olisi luonnomukaisempi. No, luonnostahan se öljykin tulee, mutta on haitaksi eliöille.

    Puuki

    Aito terva olisi varmaan hyvä suoja-aineena, kun se on valmistettukin alunperin puun  suoja-aineesta.  Mutta olisi liian arvokasta sellaisenaan, ehkä laimennettuna ”tervankusella” tai jollain tärpätillä tms. voisi sitä käyttää kantojen sivelyyn.  Omenapuun kuorensyöntikohtia olen sivellyt aidolla tervalla.

    Panu Panu

    Kantojen pensselöinti suoja-aineella raivauksen yhteydessä on aika kaukaa haettu ajatus. Hidastaa hommaa niin paljon, että en usko tähän ollenkaan paitsi jossain hyvin pienimuotoisessa puuhastelussa.

    Raivaussahoihin sai aikoinaan vesakontorjunta-ainetta kannoille levittävän järjestelmän. Samaa voitaisiin nyt käyttää juurikäävän estoaineen levittämiseen mutta noita laitteita ei taida enää saada mistään. Uskoisin, että näitä lähivuosina alkaa tulemaan, koska tarve on ilmeinen.

    Metsä-ammattilaiset eivät aina suoraan kiistä juurikääpäriskiä raivauksessa ja vähän vaikea se on kiistää kun asiasta löytyy tutkimustietoa. Perusteluna on enemmänkin, että ei millään ehdittäisi tehdä kaikkia raivauksia jos ne tehtäisiin vain kylmällä säällä. Lumessakaan ei kuulemma voi raivata mikä kuulostaa vähän omituiselta, itse olen sitä tehnyt paljonkin. Totta kai metri pehmeää lunta lienee liikaa mutta Pohjois-Suomea lukuunottamatta siihen harvemmin törmää ja lumikengät on keksitty.

    Kumikettu

    Kodin putkimies eli NaOH, miksei KaOH:kin kävisi, nostaa paljon laimennettunakin varmasti kannon pH:n yli pöpön mukavuusalueen. Liekö tervasta tai moottoriöljystä sientä tuhoamaan?

    Tämä alkaa kuulostaa siltä, että kannon suoja-aineen toimittamisesta voisi saada liiketoimen.

    Panu Panu

    Nyt olisi hyvä bisnes-mahdollisuus sille, joka rakentaa toimivan suoja-aineen levittimen raivaussahaan! Parhaimmillaan se toimisi niin, että raivaaja voisi toisen käden sormella painaa liipaisinta aina kun havupuun kantoja on osumassa raivausterään.

    Kumikettu

    Tullee painoa liikaa helposti.

    Tai onhan se mahdollista. Valjaisiin selkään kiinni pullo, josta aine ammutaan paineella letkua pitkin terälle. Mutta meneekö aine juurikaan terältä kantoon, kun tuntuisi jäävän terän päälle eli tarttuvan kaadoksen tyveen,missä sitä ei tarvita. Sen kun joku virtuoosi ratkaisee, niin homma on helppo.

    Tai sitten vaan letku kiinni saappaan sivuun, josta voi töräyttää satsin kantoon matkalla seuraavalle puulle. Aineen hävikki olisi pienin, kun käyttää levittävää suutinta.

    Panu Panu

    Painoa tulee säiliöstä, jossa sitä ainetta on. Säiliön ei ehkä tarvitse olla kovin suuri jos sitä käytetään vain havukantoihin ja mahdollisesti vain isompiin sellaisiin. Säiliön luontevin paikka on selässä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)