Keskustelut Metsänhoito Juurikäävän vaivaaman kuvion käsittely

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 137)
  • Juurikäävän vaivaaman kuvion käsittely

    Metsälakikritiikkikeskustelussa Anneli ja Pete käyvät kiinnostavaa keskustelua. Otan tähän otteet parista viimeisestä kommentista, koska mielestäni ne ansaitsevat oman ketjunsa.

    Pete:

    Edelleen peräänkuulutan tutkimustietoa siitä millä päätehakkuun lahoasteella kuusen viljely ei ole järkevää. Onko sinulla Anneli selkeää ohjetta?

    Itselläni on esimerkkinä 20ha kuvio, josta puolet uudistettiin 70-luvun alussa alikasvoksesta ja toinen puoli raivattiin ja istutettiin kuuselle. Ensiharvennus tehtiin pari vuotta sitten tuloksena se, että viljelyltä alalta lähti reilu 100mottia puuta ja tukkia siitä noin 30 mottia. Alikasvoksesta uudistetulta alalta lähti 60 mottia ja lahokuitua noin kolmannes. Poistetut tukkirungot olivat lähes poikkeuksetta lahoja. Molemmille kuvioille jäi 200mottia päätehakkuuta odottamaan, mutta alikasvoskuvion lahoprosentti nousee valitettavan isoksi. Viljellyllä alalla lakiraja jo täyttyy, eli päätehakkuunkin voisi tehdä. Viljelystä aikaa siis 41 vuotta.

    Pitäisin siis alikasvosten käyttöä lahon leviämisen kannalta huomattavasti isompana riskinä kuin kuusen viljelyä.

    Meillä olisi aivan valmiina tekniikka siihen, että lahopesäkkeet tunnistettaisiin paremmin. Nimittäin jokainen kaadettava puu leimataan jo nykyisin hakkuukoneella ja olisi hyvin pieni lisätyö tuottaa metsänomistajalle ”lahokartta” leimikosta. Toisin sanoen lahon puun kohdalle voisi digitaaliselle kartalle piirtää pisteen ja pisteen koko voisi määräytyä kannon koon mukaan. Omankokemukseni mukaan laho kertyy tyypillisesti hyvin pienialaisista ”pesäkkeistä”. Jos selkeä kartta olisi saatavilla, niin pesäkkeet voisi uudistaa koivulla ja miksei männylläkin kun valtaosa kuviosta voidaan uudistaa kuusella. Myös kannonnoston voisi kohdistaa lahopesäkkeisiin

  • Iron Man Iron Man

    Kantojen poiston vaikutus juurikäävän torjunnassa on kokolailla hyödytön toimenpide.
    Ainut järkevä keino on lehtipuukierto.
    Tutkijat pelleilevät prosenteilla,eivätkä omaa yleensä juurikaan käytännön kokemusta.

    jees h-valta

    Jos tutkijat ironin mielestä pelleilevät niin tämä hänen käytännön kokemuksensa? Antaisitko hiukan vinkkiä miten käytännön tasolla tämän tutkijat naurettavaksi tekemäsi havainnot olet tehnyt. Enkä nyt todella väitä ettei tuo lehtipuu ole aivan ok seuraavaan kiertoon.
    Kun käsittääkseni olet aika nuori ihminen havainnoimaan montaa puukiertosukupolvea. Edes yhtäkään.

    Iron Man Iron Man

    Suatampa antoo tai olla antamati,se riippuu siitä pystytkö käyttäytymään asiallisesti.

    jees h-valta

    Taisi olla oppi-isä antonin vastauksia.

    Iron Man Iron Man

    Ei kai ny sentäs.

    Puun takaa

    Olemme poistaneet kuusenkannot uudistusaloilta kahdentoista vuoden ajan. Kuvioita on nyt kymmenkunta, pinta-alaltaan yhteensä parikymmentä hehtaaria. Yli puolet alueista on uudistettu kuuselle, kolmasosa koivuille ja loput männylle. Taimikoiden kasvut ovat olleet erinomaisia. Kuuselle uudistettuja aloja seurataan aktiivisesti, mutta tässä vaiheessa ei voi niiden terveystilanteesta sanoa mitään. Minkä ikäisistä kuusista mahdollisen juurikäävän voi jo havaita?

    jees h-valta

    Kyllähän ensimmäisiä mustasydämisiä löytyy jo lähes varhaisperkuussa. Mutta ainakin ensimmäisissä kunnon raivauksissa tuossa neljä-viidensentin kannoissa.

    Rane

    Kannonnostossahan on ihan työn ohjeissa että tietty prosentti kannoista pitää jättää maahan.
    Tämä tälläkin palstalla paljon moitittu ja ihmetelty muinainen ilmiö,jossa joka paikka on uudistettu männylle ei johtynyt silloisten tekijöiden tyhmyydestä vaan nimenomaan kuusen lahosta.
    Tietysti nykypolvi voisi arvioida olisiko parempi jos nyt mahdollisesti huonolaatuisen männikön tilalla olisi lahovikainen kuusikko?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nosto.

    jees h-valta

    Niin, nyt olisi sitten jo kokea aika alkaa miettiä kun uudistaa. Eikä lähteä vain vanhan tavan mukaan siihen vanhaan mantraan jota esim. mhy kyllä edelleen ”ansiokkaasti” jakelee.
    Lehtipuu on aina varma valinta joka lopettaa lahon kokonaan.
    Pitäisi olla metsälaissa määrätty asia kun ei tunnu muuten menevän jakeluun.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 137)