Keskustelut Tekniikka Kaadon suuntaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 42)
  • Kaadon suuntaus

    Merkitty: 

    Jos tarkasti täytyy. Sama mitta linjasta kaatoloven molemmin puolin.Vähemmän huteja.

     

     

     

     

  • tamperelainen tamperelainen

    Kaatoraudalla joskus tarkistan.Usein parantelen laipan kärjellä kaatokolon pohjaa.

    Nuo moniväärät puut pirullisia,pitää kattoa tarkaan oksakuorma ja tuulen suuntakin.Pitäisikö näissä ensimmäiseksi tehdä pistosahaus kaatokolon taakse ja ennen takalipan katkaisua kaatorauta/kiila sahausrakoon?Näin ei puu pääse istumaan laipan päälle

    Lenkopetäjä

    Minä sahaan pistämällä tuommoset.tiiä onko oikeen mutta sahaan kuiteski.kiiloja käytän

    Jätkä

    Tuon kokoiset puut ovat jo yleensä sellaisia, että 13 tuuman laipan kanssa on sahattava kahta puolen. Sikkoin ei kanto yleensä tule noin siisti.

    Yksi metsänhoitaja  (palkanmaksaja siinä paikassa) – katsoi isohkoa kantoa, josta oli juuri sahattu eritasosahauksella puu päältä pois, ja sanoi:” Enpä ole aikoihin nähnyt noin rumaa kantoa”. Sävy oli tarkoituksellisen moittiva. Vastasin hänelle, että eipä ole vielä koskaan metsätyössä maksettu kauniin työn lisää.

    Nuo terveet, tyvekkäät puut ovat ihannetapauksia kaadella, kun niissä on tyvessä varaa sahata niin kuin ikinä haluaa.

    Ketjun avaaja ei vain ole saanut ulostettua sitä tietoa, jota hän yritti alussa – liittyen suuntaustekniikkaan.

    Tarkkuuta vaativassa kaatohommassa hyvä – siisti kaatokolo on perusvaatimus.  Kanto ei saisi olla kovin matala (juurenniskat).  Kolon syvyydeksi riittää n. kymmenen senttiä. Sitten tekisin -Teen joka kerta pistosahauksen noin keskelle puuta alottaen vasemmalta puolelta – ja sahaan pitopuun mieleisekseni ( 3 – 5 cm) .  Sitten vetäisen sen puolen poikki rungon takausaan asti. Jos on tyvilaajentumaa tai paksu kuori, sahaan ne pois pystysuoraan. Isossa puussa käytän muovikiilaa ja naputtelen sen vaikka vänkärillä kunnolla rakoon, pistän vänkärin, jos kiilaa ei ole. Vänkäri kuorettomaan kohtaan.

    Siirryn puun toiselle puolelle ja aloitan sieltä vänkärin vierestä, mutta hieman alempaa, enkä vänkärin alta.siitä sitten pitopuuta kohti ja keskirungon paikkeilla koko laippa saa upota puuhun. Jos puu ei lähde liian aikaisin, sahaan pitopuun myös mieleisekseni.

    Tarvittaessa autan puuta lähtemään kiilalla tai vänkärillä. Isojen puiden kanssa olisi hyvä käyttää moskaa, taikka halkaisukirvestä kiilan lyömiseen. Kiiloja voi olla pari – kolmekin, joita naputtelen tasaisesti.

    Mottimasa Mottimasa

    En ole vielä ymmärtänyt mikä tässä on ideana jos tekee pistosahauksen ja jättää takalipan? Siinähän voi jäädä saha jumiin kun vänhän kohdalta joutuu sahaamaan viimeksi? Itse ikun joutuu tekemään sahausta kahdelta puolelta teen kiertäen, aloitan kaatokolosta ja sahaan aloituspuolelta pitopuutakin pois niin että toiselta puolelta laippa yltää läpi, sopivassa kohtaa kun saa laitan vängän väliin ja kun pitopuuta on pari senttiä jäljellä kampean nurin, jos toiselta puolelta puuttuu pitopuuta 10-15cm ei se haittaa mitään vielä alle 50cm puussa, jää siisti kanto kun tarkasti aloittaa. Sitten tietysti pistosahaus jos puu on iso 70cm, mutta monesti näkee tehtävän liian hankalaa työtä vielä normaalisti kaadettavien puiden kanssa.

    Nimetön

    ??? Mitta kiini aiottuun kaatolinjaan noin 5-10 m. puusta .Sitten tehdään kaatolovi ja taskistetaan onko sama mitta loven molemmille reunoille ja tarvittaessa korjataan sahaamalla.Voi myös tehä merkit.

     

    Jätkä

    Jos puhutaan tarkasta kaadosta ja hieman järeämmästä puusta, niin tuo mittanauha-jutto on vai karkea , suuntaa antava keino, jonka voi helposti hoitaa tarkemmin kaatovängällä mitaamalla. Tietenkin vänkärin varsi la lätkä pitää olla suorassakulmassa ja kaatokolon pohja suorassa.

    Mestarikaatajat sahaavat yleensä kaatosuunnan puolen pystysuunnasa aivan suoraksi ja mittaavat vänkärillä siitä. Näin virhemahdollisuudet vähenevät.

    Kun on järeä puu ja on tehtävä tarkka kaato, ei siinä edes minuutti tai pari ole ratkaiseva tekijä.

    Tarkkuuskaatotehtävässä on valmistellun puun kaatamiseen aikaa kaksi minuuttia. SM – ja MM- kisoissa saa käyttää pitkää laippaa, joka yltää tyvellä läpi.  Kaikki pistävät noin rungon keskeltä läpi, sahaavat pitopuun mittaan ja tyven melkein poikki,  Vänkäri väliin ja laipan kärjellä se kulmapala poikki. Yleensä puu lähtee itsekseen kaatumaan. Aika päättyy, kun runko tömähtää maahan. Nopeimmat kaatavat tarkasti jopa alle minuutin. Poikkeama 0 – 10 senttiä.

    Nykyään kaatosahaus tehdää kentällä ns. giljotiinissa, jossa kaatosahaus tehdään pystyyn asetettuun pölkkyyn.

    Nimetön

    Konstit on monet.kaikki on kokeiltu paitsi laser ja kaatoviisari.Tarkin on ollu tuo mittaus. Ite sen hoksasin.Juttu on koneviestissä nro. 16.2004

    kkiila

    Eihän tuo vaikeaa ole mutta täydellisellä suuntauksella ja sahauksella ei vielä puu kaadu sinne varmuudella.

     

     

    Nimetön

    Puut peijakkaat ku eivät kasva aina suorassa.Puu kun on sivulle kallellaan niin saranankin pitää olla kallellaan ja hiukka enemmän.

     

    Metsänmies

    Kaadon suuntaukseen vaikuttavat muutkin tekijät, kuin kaatokolo.  Tuulen suunta, oksapaino, puun kaltevuus, lumikuorma puussa, onko terve tyvi, jne.  Tai toisinpäin ajatellen , kaatokoloa ja kaatoa tehdessä nuo ennenmainitut asiat on huomioitava. Varmaa on kuitenkin, että kaato suuntautuu lopulta maata kohti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 42)