Keskustelut Tekniikka Kaadon suuntaus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)
  • Kaadon suuntaus

    Merkitty: 

    Jos tarkasti täytyy. Sama mitta linjasta kaatoloven molemmin puolin.Vähemmän huteja.

     

     

     

     

  • Jätkä

    Lepissä on kankeat oksat, tarttuu helposti lähellä oleviin puihin. Eritasosahaus ja kaatovänkä auttaisi ainakin alkuun.

    Umpimetsään sellaisten leppien kaataminen saattaa olla kova rasti.

    Tolopainen

    Aika turhaa työtä kaataa leppiä kuusikosta, ne häviävät kasvukilpailussa ja jäävät kuusten varjoon. Lahoavat ja kuivuvat, motolla on helppo kaataa muutama leppä, jos niistä on hakkuussa haittaa.

    jees h-valta

    Tolopan linjoilla ja noin myös ite tein eli siivosin lepistä vain epäkurantit pois ja hiukan harvensin ja jätin kasvamaan raivatessani ensiharvennukselle viime viikonloppuna.

    sitolkka

    En mielellään kaada puita jäälle. Oksat on työläs kerätä. Tosin helpompi ne siitä jäältä on kerätä kuin irrotella sitten keväällä niitä verkoista.

    Metsänmies

    Jätkä oli oikeassa. Sen verran paksuja oksia, ja vielä jäässä, että eivät antaneet yhtään periksi tiheässä kuusikossa.. Paras ja nopein keino, kun sahaa kylmästi poikki  ja vetää tyvestä tarpeeksi sivuun. Kun tyvi on saatu tarpeeksi etäs kannosta, painovoima hoitaa loppuvaiheen…. En pidä tuota leppien kaatoa aivan turhana touhuna.  Jos saan tehtyä palstalta tavoittelemani 50 mottia leppähalkoja, tulen jo vuoden päästä talvella huomaamaan, että hyötyliikunta kannatti. Metsä on siisti, eikä emäntäkään valita talon kylmyydestä. Leppä palaa lämmityskattilassa siinä, missä muukun puu.

    Metsänmies

    Jätkä oli oikeassa. Sen verran paksuja oksia, ja vielä jäässä, että eivät antaneet yhtään periksi tiheässä kuusikossa.. Paras ja nopein keino, kun sahaa kylmästi poikki  ja vetää tyvestä tarpeeksi sivuun. Kun tyvi on saatu tarpeeksi etäs kannosta, painovoima hoitaa loppuvaiheen…. En pidä tuota leppien kaatoa aivan turhana touhuna.  Jos saan tehtyä palstalta tavoittelemani 50 mottia leppähalkoja, tulen jo vuoden päästä talvella huomaamaan, että hyötyliikunta kannatti. Metsä on siisti, eikä emäntäkään valita talon kylmyydestä. Leppä palaa lämmityskattilassa siinä, missä muukin puu.

    Jätkä

    Tavallaanhan tuollainen Leppärungon pystyynjääminen on konkelo. Konkelon laukaisuun on kaksi hyväksyttyä (= turvallista) -tapaa. Rungon pyörittäminen tai tyven siirtäminen taaksepäin.

    Vanha – mutta monen itsenäisen moottorisahurin käyttämä pikalaukaisu on ns pystyynpätkintä, joka halkohommissa on helppo tuteuttaa. Siinä jo kaatosahaus tehdään niin, että kaatokolo tulee väärälle puolella puuta, sitten metrin korkeudelle samat sahauksetm nutta päinvastaiselle puolelle. ”Kokenut metsuri” potkaisee  halkoaihiota, jolloin puu rojahtaa metrin verran alaspäin. Jos runko jää siihen, niin sama uudestaan – kyllä se sieltä alas tulee. Ei sovellu Tollolle.

    Olen nähnyt kokeneen metsurin tekevän tuota silloin, kun  hakattiin 2-metristä kuitua ja täytyy myöntää, että homma tapahtui… (Kokeilin itsekin sitä myöhemmin ja totesin sen toimivaksi, mutta älkää kertoko kenellekään…)

    tamperelainen tamperelainen

    Leppä on jäykkäoksainen,oksantyvi jää tiukasti jumiin,ei laukea konkelo helposti vänkärillä pyörittäen.Monivääryys vs havupuu estää tarkan kaadon onnistumista.Isot lepät taimikon päällä estää kuusikon kasvua,tosin latvoja ei jäykkäoksaisuuden takia pilaa vs koivu

    Iso leppä ehkä vaikein puu kaataa hallitusti ilman ongelmia

    sitolkka

    Monella on nykyään metsässä mönkijä ja siinä vinssi. Siitä on monenlaista apua. Auttaa konkeloidenkin kanssa kun vähän nykäisee tyveä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Keskustelusta voi tehdä sen johtopäätöksen, että lepiköt kannattaa harventaa ajoissa, niin että luontaiset kuusen taimet pääsevät syntymään ja kasvamaan. Lepän typpipitoinen lehtikarike on hyvä luomulannoite. Kuusikon päälle voi jättää muutamia isoja leppiä säästöpuiksi. Siitä ne häviävät aikanaan itsekseen, koska leppä ei ole pitkäikäinen puulaji.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)