Keskustelut Puukauppa Kaatotuoreen puun poltto.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)
  • Kaatotuoreen puun poltto.

    Merkitty: 

    M.T. 23. 12. 2016.

    ”Kaatotuoreesta hakkeesta jopa kymmeniä prosentteja enemmän energiaa kuin vuoden vanhasta puusta.”

    Tutkimus koskee toki suuria polttolaitoksia joissa palokaasujen lämpö pystytään hyödyntämään kotitalouslaitoksia tarkemmin. Toki myös kuoripäälinen polttopuu vuoden päästä on menettänyt lämpöarvoaan aikalailla maatumisprosessien myötä. Itse aion kyllä pitäytyä pienpoltossa kuivan klapin käyttöön, mielellään vähintään ylivuoteisen.

    Tutkimuksessa ovat huomanneet uusia aiemmin tuntemattomia tapahtumia polttoprosessissa tuoreella hakkeella. Tuossa varmasti saattaa olla järkeä koska tuskin raaka-aine paranee kun niitä m akuutetaan kuoripäälisenä vesisateessa vuositolkulla teiden varsilla.

     

     

  • Jätkä

    Kyllähän kasvutuoreessa puussa on paljon muutakin haihtuvaa, kuin vain vesi. Ne muut aineet palaisivat iloisesti, jos ne olisivat puussa ja puun lämpötila nostetaisiin yli tuhannen asteen.

    Kun ”tulehen tuijottaa”- voi nähdä, kuinka liekit ovat irti puun pinnasta. Puusta tulee kaasua melkoisen vaimakkaasti ja kun siihen sekoittuu happea, liekki syntyy jopa useammankin sentin päässä puusta.

    Jos puu on kuivunut, siitä on tietenkin hävinnyt noita kaasuja. Paljon on palavaa ainetta, esim tärpättiä, havupuun neulasissa silloin, kun ne ovat vielä ihan tuoreita. Hyvin palaa, vaikka kosteus onkin melkoinen.

    Tolopainen

    Vesi ei pala eikä tuota lämpöä. Isommissa laitoksissa voidaan savukaasujen lämpö ottaa talteen jolloin veden höyrystymiseen käytettyä energiaa ei menetetä. Aika paljon kattilan teho kuitenkin putoaa, jos polttoaineessa on puolet vettä. Taitaa Suomessa lämpölaitosten kattilat vaatia pääpolttoaineeksi yleensä turvetta ja hake menee lisänä eikä ilman turvetta voitaisi haketta polttaa lainkaan olipa se kuivaa tai tuoretta.

    Jätkä

    Olen ”virkani puolesta” käynyt useaankin lämpövoimalaan nimenomaa sellaiseen, jotka polttavat pääpolttoaineenaan turvetta ja haketta. Muutamissa niissä olen kuunnellut tarkasti esittelyä ja pannut merkille, että niissä on lisätty kosteutta turpeeseen ja hakkeeseen ennen polttoa. Hyötysuhteen parantamiseksi kastelu on ollut hyvinkin kannattavaa.

    kiipiä

    Joskus muistan lukeneeni että leijupetikattilat vaativat tietyn kosteus prosentin omaavaa haketta eli liian kuivaa muutoin ”arinan” virkaa hoitava hiekka sulaisi ja tippuisi kattilan pohjalle. Tuoreesta puusta kuivuessaan katoaa veden ohella Jätkän mainitsemat terpeenit ja muut hiilivedyt jotka tuoreenpuun poltossa tuovat potkua tapahtumaan.

    Mutta pitää muistaa että meidän mäkitupalaisten kannattaa käyttää omissa askareissa ja lämmitysessä vielä toistaiseksi kuivaa puuta.

    Tolopainen

    Yleensä polttolaitokset haluavat ostaa kuivaa polttoainetta. Kun veden kuljettaminen rekalla ei kannata, voivat lisätä hiukan vettä poltoon menevän turpeen pölyämisen vähentämiseksi, mutta vettä ei kannata ostaa polttoaineen hinnalla. Se nyt ainakin on fakta.                                                    Yleensä kattiloihin ei vihreätä biomassaa haluta, kun mukana tulee silloin klorideja, joita kattilat eivät kestä.

    jees h-valta

    Tuotahan joskus on jätkänkin kaas kinattu että miten kannattaa ulkokosteaakin puuta polttaa pannunkin pesässä. Pysyy kattila puhtaana ja lämpöä irtoaa uskomattoman hyvin. Mitä olen tuonut kaakon mökiltä ikiaikoja varastossa olleita klapeja on tulos paljon pliisumpi. Palaa kyllä ja syttyy hyvin mutta enemmän saa polttaa jos meinaa järjestelmän lämmittää. Tarkoituksella yrittänyt sieltäkin poistaa liika vanhaa klapia että saisi kunnon polttoainetta sinnekkin liiteriin. Räystään alta suojasta saisi nyt parempaa mitä olen itse sinne tehnyt.

    Jätkä

    On sinulla Jeessi sitten helvetin iso lämpövoimala! Tehot siis yli 3 Megaa!  Sillä varmaan toimii myös Harjavallan sulatto.

    Tolopainen

    On se kumma kun nurmetkin kulotettiin ennen keväällä. Vaikka tuore ruoho olisi palanut paljon paremmin? Mutta eipä tuota silloin vielä tiedetty.

    Puuki

    On eri asia polttaa tuoretta puuta kuin  sateissa viikkoja tai kuukausia ollutta. Eiköhän ne ota sen höyrystymisenergian talteen, kun kerran kostean polttaminen tuottaa lisäenergiaa ja toisena lisääjänä kaasujen pysyminen puussa kuivaa paremmin. Höyrystyminen sitoo energiaa paljon eikä sitä  voi korvata tavallisissa lämmittimissä.

    Tanskassa on pajuviljelmiä, joiden hakkeen poltto tapahtuu yli 100 %:n hyötysuhteella. Varmaan samasta asiasta kysymys sielläkin.

    Rane2

    Yli sadan prosentin hyötysuhde taitaa  vanhan kansan kielellä tarkoittaa ikiliikkujaa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)