Keskustelut Metsänomistus Kainuun uudesta sairaalasta maailman ensimmäinen puurakenteinen sairaala?

Viewing 7 replies - 1 through 7 (of 7 total)
  • Kainuun uudesta sairaalasta maailman ensimmäinen puurakenteinen sairaala?

    Puumaakunnassa Kainuussa aiotaan tosissaan harkita vaihtoehtoa, että uusi keskussairaala rakennettaisiin kokonaan puusta.

    Tähän asti puuta on käytetty sairaaloissa lähinnä aula- ja odotustilojen sisustusmateriaalina. Kainuun uuden sairaalan projektipäällikkö Terho Pekkala kertoo, että lopullinen päätös puun mukaanottamisesta tehdään uuden sairaalan varsinaisessa suunnitteluvaiheessa.

    Uuden sairaalan toiminnallinen suunnittelu on loppupuolella. Toiminnot ja yksiköt on nyt tarkennettu. Näiden perusteella Pekkalan mukaan määritellään sairaalan tilatyypit ja -tarpeet.

    Varsinaisia teknisiä esteitä tai rajoitteita puurakentamisen hyödyntämiselle sairaalarakentamisessa ei näyttäisi selvityksen perusteella olevan.
    Yle Kainuu

  • 6 m3

    Jaahans harrastelija, saattaapi olla että törmäämme maaliskuussa tuolla tilaisuudessa, sattuu sopivasti talviloma viikolle.
    Metsäkeskuksen ”kutsu” tuli s-postilaatikkoon.
    Jos nyt hieman mainostaa niin tuosta tapahtumasta löytyy tiedot http://www.metsakeskus/tapahtumat (tai jotain sinnepäin, ulkomuistista vedetty)

    Siellähän sitä sitten näkee myös Woodpoliksen osaamistakin.

    Tarkennus tuohon CLT-levy tehtaaseen: Ensimmäinen Pohjoismaissa.
    (pohojalaasten mielestä pienestä aloottaavat)

    hemputtaja

    Ei kai nyt sentään ensimmäinen.

    Eiköhän noita puurakenteisia sairaaloita ollut ennenkin. Olivat kyllä aika pieniä nykymitan mukaan, mutta kyllä niissäkin ruumiita syntyi.

    Puun takaa

    Harrastelijalle:
    Itävallassa sikäläisestä kuusesta on liimattu Suomessa käytettävä CLT-tavara vielä tällä hetkellä.
    Toivotaan tosissaan, että saataisiin myös kotimainen vaihtoehto nopeasti käyttöön!

    6 m3

    Hemputtaja toi esille tuon ”raadollisen” puolen vanhoista puusairaaloista.
    Unohtaa ei sovi asian toistakaan puolta. Niissä vanhoissa puusairaaloissa on varmasti myös vedetty se ensimmäinen henkäys ja päästetty ensimmäinen parkaisu.
    Ainakin omalta osaltani se on totisinta totta. 🙂

    hemputtaja

    ### Hemputtaja toi esille tuon ”raadollisen” puolen vanhoista puusairaaloista.
    Unohtaa ei sovi asian toistakaan puolta. Niissä vanhoissa puusairaaloissa on varmasti myös vedetty se ensimmäinen henkäys ja päästetty ensimmäinen parkaisu.
    Ainakin omalta osaltani se on totisinta totta. 🙂

    Lähetetty: 18 min sitten
    Lähettäjä: 6 m3 ###

    No juu, mutta kun en malttanut.

    Itelle kun ulosvedon teki kätilö peräkammarissa. Tuli polkupyörällä ei ambulanssilla. Vieläkin muistan sen kettinkien rahinan.

    Ei sitä nyt sentään sairaalaan viety mokoman pikkuasian vuoksi.

    Saunassa eli ”alku”sairaalassa syntyneitä ei taida enää näillä palstoilla pyöriä.

    Kotisynnytys on kuulemma taas muotia. Pitäiskö yllyttää, että saunasynnytys se vasta gutaa tekisi. Voisi panna ansioluetteloonkin, että ”syntynyt saunasssa”.

    Pinsiön vaari

    Kotona minäkin synnyin. Ei ollut muotia vaan olosuhteiden pakko. Joka hoitolaitos oli täynnä talvisodan haavoittuneita. 25 asteen pakkasessa kätilö tuotiin hevosreellä.

    Puisia sairaaloita oli paljon. Laki vaati perustamaan kulkutautisairaalan jotta mm lavantauti,kurkkumätä,tulirokko yms ei heikentänyt muiden sairaiden hoitoa. Rokotuksen ja antibioottien käyttö on sitten muuttanut käytäntöjä. Mutta edelleen on suuri määrä aika vaatimattomiakin rakennuksia joita nimi sairaala tai kulkutautisairaala seuraa.

    Ei puurakennus varmaan ole ollenkaan huono ratkaisu. Suomalainen puu on hyvä rakennusaine. Mutta rakentamisessa pitää käyttää järkeä. Vain kokeiltuja ja hyväksi havaittuja työtapoja voidaan käyttää. Tärkeintä on pitää puu kuivana ettei sairaisiin kohdistu home ja sienimyrkkyjä muiden vaivojen lisäksi! Puu materiaalina lienee sellaista että se torjuu monia sairauden aiheuttajia. Kehitysmaissa sairaaloiden seinät kalkitaan. On sairauksia torjuva käsittely. Ja jos ovenkahvat ja muut tarttumispinnat olisi kuparia sairaalabakteerit olisivat hyvin kurissa.

    Pinsiön vaari

    Olin mukana kylän joululehden teossa. Erityisesti kirjattiin erilaista puurakentamiseen liittyvää asiaa. Alan ihmisten haastatteluissa tuli esiin se että puurakenteet pitää aina saada pysymään kuivana.

    Kaverini kolmannen polven timpuri kertoi pelkästään katon teossa tehtävän jatkuvasti virheitä. Sanoi että olisi joka paikassa parempi jos katon lape eli räystäs olisi vaaksaa pidempi. Ja nykyisin paljon käytetyt lumiesteet on oikea ”hapantumisen” moottori. Paikalleen pysäytettyn lumen yläpuolelle syntyy lammikko josta vesi hakee tiensä rakenteisiin ennemmin tai myöhemmin. Erilaiset jiirit ja kaavelit tekee samaa. Erilaiset hormit ym putket olisi parempi järjestää katon harjalle. Tietysti harjakatto sillä kunnolliset tasakattoratkaisut maksaa liikaa verrattuna rakennuksen arvoon. Parempi olisi että katolle tullut sade pääsisi esteettä alas. Ja katto pitäisi mitoittaa siten ettei sieltä pidä olla poistamassa lunta joka lumisateen jälkeen. Paljon on alueita ettei katon lumitöitä tarvitse tehdä juuri koskaan. Muistakin rakennusten kuivana pitämisen konsteista oli puhetta mutta ylhäältä tuleva kosteus on suurinta ja tärkeintä torjuttavaa.

Viewing 7 replies - 1 through 7 (of 7 total)