Keskustelut Puukauppa Kaistale-/pienaukkohakkuu

 • Tämä aihe sisältää 9 vastausta, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Timppa toimesta.
Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Kaistale-/pienaukkohakkuu

  Nyt kun jatkuvasta kasvatuksesta on kirjoiteltu ja pohdiskeltu, niin mitä mieltä ollaan

  – kaistalehakkuusta

  – pienaukkohakkuusta

 • Visakallo

  Kaistalehakkuu onnistuu, jos muokkaa maan kunnolla ja varmistaa vielä kylvämällä. Pienaukkohakkuu kannattaa unohtaa. Siitä on erittäin huonoja kokemuksia, vaikka alueet olivat valmiiksi taimettuneita.

  Metsuri motokuski

  Minusta pienaukkohakkuu toimii vain silloin kun halutaan uudistaa kaupunkien tai lähimetsien 4 kehitysluokan metsiä. Halutaan pitää metsä peitteisenä mutta uudistamiselle on tarvetta. Minusta ne ei sovi talousmetsien metsän uudistamiseen huonon taimettumisen vuoksi. Pienaukotkin kannattaisi minusta muokata ja istuttaa taimettumisen varmistamiseksi.

  Kaistalehakkuu harvennuksilla periaate on ihan hieno mutta käytännössä ne tekevät metsästä eri rakenteisen ja hidastaa metsän normaalia kasvua ja järeytymistä.

  mehtäukko

  Kaistale aivan ok, kun siinä saa aukon suunnalla ja koolla taimettumisen mahdolliseksi ja onnistumaan. Pienaukossa ei, ja eihän sellaisen kuvion näpertelyssä ole edes mitään järkeä.

  Puuki

  Kaistalehakkuu on alunperin luontaisen uudistamisen avohakkuumuoto. Ei sillä harvennuksen kanssa ole mitään yhteistä.   Suunta, koko ja taimettumisherkkyys ratkaisee onnistuuko.

  Visakallo

  Kaistalehakkuun onnistumisessa vaikuttaa eniten maapohjan rehevyys. Karummilla pohjilla onnistuminen on todennäköisempää. Hakkuun jälkeen olisi vielä osuttava hyvä siemenvuosi. Reunametsän toistuvat tuulituhot ovat myös mahdollisia. Jos kaistaletta ei muokkaa, on rehevämmillä pohjilla tuloksena uudistumaton, vai heinää kasvava aukea.

  mehtäukko

  Pienaukkohakkuu on kaikin puolin susi-keksintö. Taloudellinen puuntuotanto sellaisissa p-silmän kokoisissa täplissä ei voi onnistua kehityksien missään vaiheessa.

  Metsuri motokuski

  Huonoa luontainen uudistaminen on kummassakin tapauksessa. Minä kyllä laittaisin taimet vaikka en muokkaisikaan. Luontaisessa on niin monta tekijää jotka on osuttava kohdalle että uudistuu. Minulla on niin huono tuuri että varmaan ei uudistu muutoin kuin istutetuilla taimilla.

  mehtäukko

  Kaistaleella kylvö heti muokkaukseen varmistaa pelin.

  Timppa

  Meillä eivät pienaukot taimetu ilman istutusta.

  Kaistalehakkuu on avohakkuuta ja silloin on otettava huomioon samat reunaehdot.  Heinettyvälle maapohjalle kasvaa tosi huonosti havupuun taimia ilman muokkausta.

  Mitä enemmän reunametsää sitä enemmän puutonta aluetta.

  Jossakin sopivalla korpisuolla kaistalehakkuu saattaa olla paikallaan.  Karhunsammalsuolla taimettuminen on epävarmaa.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)