Keskustelut Metsänhoito Kaksilatvaisuus

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Kaksilatvaisuus

    Parin hehtaarin metrisessä kuusentaimikossa on muutama kaksilatvainen. Muistelen lukeneeni jostain että sivulatvan voisi käydä napsaisemassa pois vuodenajasta välittämättä. Mitä sanoo raati, pitäneekö paikkansa? Minulla on tilaisuus käydä palstalla vasta huhti-toukokuun vaihteessa.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllä pitäisi onnistua silloinkin. Katkaise kuitenkin pihdeillä, eli leikkaavalla työkalulla ihan juuresta.
    Jos on isompia joita pitää sahata niin silloin tuo ajankohta ei ole hyvä, sahan nykivä liike saattaa taittaa latvaverson. Leikkaamalla onnistuu kyllä aika isokin.
    Haavasta vuotaa pihkaa, mutta juuri niin pitääkin, se suojaa haavan sienitartunnoilta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jos noita on enemmän niin boorin puutos.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Savolainen Metsämies

    Boorihan se taitaa olla yleisin syy kaksilatvaisuuteen niinkuin Taneli tuossa vinkkasi. Viikonloppuna hiihtelin kuitenkin kuusentaimikon läpi, jossa sen oli aiheuttanut kauris syömällä latvasilmut pari talvea sitten. Sama meno oli jatkunut tänäkin talvena – parin ha alueelta syöty n neljäsosa latvasilmuista.

    Nimetön

    Kiitokser vastauksista, täytyypä käydä saksimassa. Kaurista tai jotain muuta napostelijaa minäkin epäilen. Kaksilatvaisia on varmaan 30-40 kpl koko alueella.

    Jätkä pätkät

    Jos asialla on ollut kauris, niin ehkä kannattaisi odottaa niin kauan, että latva on ehtinyt kauriin ulottumattomiin. Silloin eivät pääse nappaamaan sitä yhtä ja ainoaa…

    Pete

    Samaa mieltä pätkäjätkän kanssa. Kuusella on erittäin voimakas taipumus kasvaa yksilatvaisena. Jostain luin, että kuusi vaihtaa latvaansa keskimäärin 16 kertaa kierron aikana, siis jokainen runko. Ja silti meillä päätehakataan pää-asiassa vain yksilatvaisia kuusia.

    On tietysti houkuttelevaa tehdä leikkuuta jo heti kun haaroittumisesta on merkkejä. Työ on kevyttä ja vauriota ei synny, mutta tällöin joutuu käymään taimikkoa läpi lähes joka vuosi ja työ on suurimmalta osin turhaa. On taloudellisempaa tehdä korjaukset sitten kun ”tilanne on selvä”, eli kaksi latvaa tai poikaoka on selkeästi syntynyt. Tämä siitäkin huolimatta, että jonkinasteinen vika voi jäädä runkoon. Jos haaroittuminen johtuu boorinpuutoksesta, niin se pitää tietysti korjata ensin.

    Jätkä pätkät

    Poikaoksat pilaavat tukin, mutta emme pysty niitä poistamaan yli kuudesta metristä, eikä virallisestikaan tehdä yli 61 dm pitkiä tukkeja, monesti max on jo 55 dm.
    Kuusen runko kehittyy yleensä suoraksi poikaoksista huolimatta, mutta eipä meidän kannata tukkirunkoja odottaakaan paljoa yli tuhatta kpl / ha.
    Hiomokuusessakaan ei oikein jykeviä poikaoksia haluta, koska siinä on puun sisällä yleensä kuorta.

    torppari

    eikös nuo muutamat tai monet lähtene ansiharvennuksella kuitupinoon

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)