Keskustelut Luonto Kallista vasanlihaa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
 • Kallista vasanlihaa

  Merkitty: 

  Saa nähdä, että näemmekö samaa surullista hirvenmetsästyksen aloituksen siirtymisestä johtuvaa saldoa kun tilanne oli viime vuonna.

  Laskeskelin Liikenneviraston julkaisuista onnetomuuksien kehitystä tammi-syyskuussa ja toisaalta loka-joulukuussa.

  Vuonsi 2014 ta-sy 1004 (62 %) lo-jo 619 ( 38 %) yht 1623

  Vuosi 2015 ta-sy 1182 (65,4 %) lo-jo 626 (34,6 %) yht 1808

  Vuosi 2016 ta-sy 1134 ( 60,3 % ) lo-jo 747 ( 39,7 % ) yht 1881

  Vuosi 2017 ta-sy 1038 ( 56,1 %) lo-jo 786 ( 43,9 % ) yht 1824

  Vuosina 2014-16 oli loka-joulukuun onnettomuuksia keskimäärin 60 % tammi-syyskuun onnettomuuksien määrästä.  Tällä perusteella viime vuonna, jolloin siis ensimmäisen kerran myöhennettiin hirvenmetsästystä, onnettomuuksia olisi pitänyt olla 0,6×1038 noin 620.  Siis hirvenmetsästysajan myöhentyminen aiheutti noin 160 ylimääräistä onnettomuutta.

  Sama trendi on myös henkilövahingoissa.

  Vuosi 2015 ta-sy 70 (65,4  %) lo-jo 37 (34,6 %) yht 107

  Vuosi 2016 ta-sy 75 (64,6 %) lo-jo 38 (35,4 %) yht 113

  Vuosi 2017 ta-sy 64 (55,7 % ) lo-jo 51 (44,3 %) yht 115

  Jos suhde viime vuonna olisi ollut sama kuin edellisvuosina, niin henkilövahinkoja olisi pitänyt olla n 33 kpl 51:n asemasta.

  Siis kallis hinta vasanlihasta.  N. 160 lisäonnettomuutta, joissa loukkaantui liki 20 enemmän kuin muuten olisi ollut.  Olisiko sekin hirvi, joka aiheutti viime vuoden lokakuussa kuolonkolarin ollut vanhan systeemin aikana jo pakkaseessa?  Siellä eivät tiettävästi aiheuta onnettomuuksia.

 • arto arto

  Samaa voi laskea alkoholista. Tupakasta. Huumeista. Autoilun saasteista. Rasvan. Aloituksen hinta murto osa kyseisten aineiden aiheuttamista kuolemista. Pitäisikö kaikki kieltää. Silti uudet haitat tulee tilalle.

  MJO

  Hyvin mahdollista, mutta olisiko yhden vuoden otanta vähän liian pieni. Katsotaan tämä syksy ensin.

  Timppa

  Eihän tässä ole tarkoitus kieltää mitään.   Päinvastoin.  Tuota hirvenmetsästyksen aloituksen myöhentämistähän perusteltiin sillä, että hirvet saavaat näin saadaan suurempia vasoja, kun saavat hoitaa seksihommansa rauhassa.   Onko asia näin, niin siitä en ole varma, koska viime vuonna vasakoot olivatkin suuria vaikka edellsenä syksynä oli vanha systeemi voimassa..  Syyksi sanottiin kostea ja viileä kesä, jolloin heinä kasvoi hyvin.   Saa nähdä miten tänä vuonna vasapainoille kävi.

  Oleellista on kuitenkin, että päätöksenteossa liikenneturvallsuus kärsi.  Tietoisesti tehtiin päätös, jonka  seurauksista voi olla varma jo etukäteen.  Ainakin viime syksyn murheelliset tilastot kertovat sen, josta jo vuosi sitten kirjoitin.  Ilmoittautukaa ne, jotka olette sitä mieltä, muutama mahdollinen vasnlihakilo on parempi asia kuin 20 hirvionnettomuuksissa loukkaantunutta.

  Planter Planter

  Tietysti metsästyksen myöhentäminen lisää kolareita ja siksi metsästystä aikaistettiin, sanoo Riistakeskus:

  https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/alkusyksyn-hirvielainten-metsastys-pienentaa-kolaririskia.html

  Timppa

  Vaikka kyse onkin vain yhdestä vuodesta, niin tilastot ovat kyllä yksikäsitteisiä.  Vuonna 2016 ammuttiin hirviä 12 % edellisvuotta enemmän.  Tämä näkyy vuoden 2017 tammi-syyskuun onnettomuustiladstossa, jonka mukaan hirvionnettomuudet vähenivät tänä aikana 8,5 % vuodesta 2016.  Sen sijaan myöhennettynä metsästysaikana loka-joulukuussa 2017  onnettomuudet lisääntyivät 5,2 % vuoteen 2016 verrattuna.  Mielestäni kyse on niin suuresta otoksesta, että se on tilastollisesti todistusvoimainen.

  Vielä rajumpi samansuuntainen muutos on siis henkilövahingoissa, mutta otos on pienempi, joten eri vuosina tilanne voi vaihdella enemmän.

  Mielenkiintoista olisi tietää miten hirvenmetsästäjien kävi.  Paljonko heidän hirvi- ja muut onnettomuutensa lisääntyivät viime syksynä edellisvuoteen verrattuna.   Paljonhan reissattiin pimeässä ja huonoilla keleillä.

  Timppa

  Niinpä.  Keski-Suomessa ammuttiin tänä vuonna 10 peltohirveä.  Auttoi tosi paljon liikenneturvallisuutta.

  kitsas

  Mielenkiintoista pohdintaa. On varmaan näin, että liikenneonnettomuudet ovat runsaslukuisempia kannan ollessa rehevimmillään.

  Toisaalta metsästyksessä on myös vaaransa ja niitä on omiaan vähentämään lehdettömät lehtipuut.

  Myös marjastajat ja sienestäjät ovat suuremmalta osin myös poissa myöhemmän aloitusajankohdan kyseessä ollessa.

  Monta näkökantaa.

  jees h-valta

  MTK:n suurin murhe tuntui kuitenkin olevan että alkakaa nyt jo se riistaruokinta! Maaseudun Tulevaisuus muistutti hyvissä ajoin että se pitää alkaa nyt. Etu-ja takasivulla varmuuden vuoksi. Peuran kuvilla tietysti varustettuna. On tämä niin kornia ettei oikein taida maastulin tilaus kauaa enää natsata.

  harrastelija harrastelija

  V. 1968 tein raportin eräästä kolarista. Jo silloin aloitin sen toteamalla, että ” …henkilöauton ja valkohäntäpeuran tyypillinen kolari…” eli jo silloin oli valkohäntäpeurat Pirkanmaallakin yleisiä. Tosin 1967 muutimme Tampereelle ja kaupungin kyltin jälkeen oli hirvivaaran merkki! Joten kait niitåkin jo silloin oli? Joka tapauksessa olen hirvenmetsästäjänä 39 syksyä kolunneena sitä mieltä, hirviä on liikaa ja niitä saisi ropsia kovemmalla kädellä!

  Kolareista meidän vuokramaiden osalta Oulutien varrella suurin muistamani vuosimäärä oli n. 5 vuotta sitten 11. Paltamon kunta kampanjoi sitten metsästysporukat talkoisiin ja keltaiset nauhat viritettiin tien molemmin puolin. Kolalrit vähenivät, taisipa joku vuosi olla 0, tänä vuonna on toistaiseksi ollut 1. Ainakin nauhoista on siinä ollut apua, nauhoja näkyy olevan myös muuallakin.

  Peltohirvimetsästys on kyllä mielenkiintoista puuhaa. 1980-luvulla sitä harrastettiin ja eräänä syksynä kaadettiin toistakymmentä pelkästään omassa seeurassa (oliko tänä syksynä Keski-Suomessa 10?). Lopetimme silloin peltohirvien pyynnin, koska osa porukasta halusi metsästää myös syksymmällä.

  Makarov

  Täälläkin oli juttu paikallisessa lehdessä hirvenpyynnistä.

  Seuran puheenjohtaja tuumi että yhtään peltohirven ampumista ei ollut sen tietoon tullut. Unohti vaan sanoa että olivat salaisesti kieltäneet seuran alueella peltopyynnin.

  Susia on tännekkin saapunut että jotkut ovat olleet varsin huolissaan tilanteesta. Lehdissä kirjoitellaan ja kirjoittajat ovat lähinnä hirvenpyytäjiä. Yksinkertaista porukkaa kun ei ymmärretä että oliskohan nuo saapuneet älyttömän korkean hirvikannan takia. Ruokaa on metsissä yllinkyllin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)